Školarci 07. listopada 2024.

Odrasli su odgovarali na pitanje 'što bi promijenili na svom tijelu'. A onda su im djeca očitala lekciju svojim izjavama!

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi imamo neku sliku o svom tijelu. Na tu sliku utječe toliko puno toga, a vanjski je utjecaj itekako snažan. Iako okolina sve ranije po tom pitanju 'kvari' djecu, ona su i dalje često mudrija od nas.

Nema puno odraslih koji su potpuno i bez iznimke zadovoljni svojim izgledom – baš svime i baš u potpunosti. Svaka će ti odrasla osoba reći da bi na sebi barem neku sitnicu promijenila, a većinom je to i puno više od sitnice. O onima koji bi najradije izgledali potpuno drukčije, pa se na to i odluče – da ni ne govorimo.

Možda te zanima... Kći je rekla da ne želi biti 'velika kao mama'. Mamina reakcija oduševila je mnoge! Školarci

Istina, tome pridonosi i činjenica da mnoge ljude – u djetinjstvu ili pubertetu – zadirkuju zbog nekih „mana“, pa su najčešće te mane ono što žele na sebi promijeniti. Činjenica je da smo svi poprilično opsjednuti nekim standardima ljepote koji su odavno izmaknuli kontroli i koji nam ne nose ništa dobro. Često nas baš to čini nezadovoljnima…

Jubilee Media je digitalna medijska kompanija koja se trudi pomicati granice, govoriti o tabuima i raznim temama koje krše pravila. Nedavno su u svom videu pitali 50 odraslih ljudi i djece jedno te isto pitanje:

„Kada biste mogli promijeniti jednu stvar na svom tijelu, što bi to bilo?“

Razlika između odgovora koje su ponudili odrasli i onih koje su dala djeca nevjerojatna je i može nam reći toliko puno o utjecaju društva na našu sliku o sebi. Odrasli su imali, očekivano, brojne „želje“. Željeli bi imati manje čelo, manje uši, veće oči, manje otečeno lice, ukloniti strije nakon poroda, biti viši… Da, vjerojatno bismo i sami ponudili neki od takvih odgovora. „Samo jednu?“ pitala je uz smijeh jedna od odabranih kandidatkinja.

A djeca? Djeca su odgovorila tako da možemo zaključiti jedino da su oni pitanje čuli na potpuno drukčiji način, a njihovi su odgovori najbolja stvar na svijetu!

Nakon dugog, razmišljanja, odgovori su bili jednostavno nevjerojatni.

„Imala bih, znaš, rep sirene…“ rekla je jedna djevojčica zaneseno, dok je dječak zaključio da bi vjerojatno poželio „usta morskog psa, da može pojesti puno tog.“ Nije li to genijalno?! Iduća djevojčica sjetila se – teleportacije, pa „ako mogu to imati u svom tijelu…“ O, da, razumijemo te!

Na „popisu“ je bilo još i:

„Krila da mogu letjeti.“

„Noge kao gepard, da mogu brzo trčati.“

A onda je uslijedio niz koji nas je oborio s nogu.

„Mislim da nemam što promijeniti“, rekla je djevojčica na pragu puberteta, rekli bismo i to je nešto što bismo rado usadili svima koji su odgovorili na ovo pitanje.

Ona djevojčica koja je poželjela rep sirene? Rekla je još i ovo: „Meni se stvarno sviđa moje tijelo.“ Wow! Na potpitanje „Ne bi ništa mijenjala?“, ona samouvjereno kaže: „Ništa drugo. Samo sirenin rep.“

Ma koliko nas oduševilo ovakvo razmišljanje djece, znamo da određene godine nose sa sobom ipak i neke drukčije misli. Postotak djece koja nemaju o sebi pozitivnu sliku i nisu sretna u svojoj koži je ipak velik. Veliku i važnu ulogu u tom moraju odigrati roditelji, ali činjenica je da često puno veću ulogu odigra okolina i sve što nas okružuje.

Želimo se zauvijek svi osjećati toliko dobro u svojoj koži da je jedino što poželimo promijeniti – dobiti sirenin rep ili usta morskog psa!

Možda te zanima... Mama se pita treba li kćer naučiti da je uvredljivo nazvati nekog 'debelim' Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.