Vrtić 11. travnja 2023.

Djecu jednostavno treba pustiti da sami vode igru – a to je potvrdilo i istraživanje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pored svih briga i obveza danas, roditelji i dalje puno pažnje i snage ulažu u to da djeci pruže zabavu i organiziraju im i ispune vrijeme. E, pa uzalud gubimo vrijeme i energiju!

Dogovori za igru, odlasci u igraonice, razne slobodne aktivnosti, uključivanje u dječju igru, razni animatori na rođendanima… Poznato ti je nešto od tog? Ili sve. Moraš zabaviti dijete, moraš mu omogućiti da se zabavi, moraš mu ispuniti vrijeme i dati dovoljno sadržaja. Bez obzira na to imaš li vremena i energije, znaš da moraš, jer to je tvoj centar svijeta.

Možda te zanima... Znanost je objasnila – zašto su djeca koja se igraju uspješnija Vrtić

Ne moraš. Štoviše, bolje je da to ne radiš. Čak tri četvrtine roditelja bore se da pronađu način kako to najbolje napraviti, gube živce i ponestaje im inspiracije. A sve što treba napraviti je – pustiti djeci da preuzmu vodstvo i sami organiziraju igru. Sve što ti, kao roditelj, trebaš napraviti je pružiti im svoju pažnju i biti tu za njih.

Nedavno je provedeno istraživanje na 500 roditelja, koji imaju djecu u dobi od tri do 10 godina, pokazalo je da bi 51 posto roditelja i djece jednako vodili igru. Jedan od četiri roditelja priznaje da često zaboravi koliko je vrijeme za igru ​​važno, unatoč tome što polovica – 49 posto – prihvaća da to vrijeme za igru ustvari pomaže u izgradnji čvršćih veza između roditelja i djece.

Dječja psihologinja Elizabeth Kilbey komentirala je ovo istraživanje koje je financirao Kinder Surprise, te rekla: “Igra je ključna za djetetov razvoj, ali mi kao odrasli lako zaboravimo koliko je igra zapravo vesela i zabavna.“

Kilbey je pojasnila: “Ne, ne morate uvijek dolaziti s novim ili pametnim idejama. Ono što je važno u igri s djetetom je da to malo vremena provodite s njim, fokusirajući se na aktivnosti koje ono posebno voli raditi.“

Pusti dijete da vodi

A to je ono što često zaboravimo raditi – biti tu i pratiti dijete. Nekad nam se čini da bismo mi mogli bolje, nekad pomislimo kako ga moramo nečem podučiti, nekad mislimo da mu treba malo podići ljestvicu… I začas upadnemo u zamku organiziranja dječje igre, odnosno ispunjavanja svakog slobodnog trenutka našim idejama.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Istraživanje je također pokazalo da roditelji provode prosječno 36 minuta dnevno igrajući se sa svojom djecom – ali smatraju da bi to trebali raditi više i angažirati se, te to vrijeme produljiti za barem 10 minuta.

"Roditelji već rade sjajan posao, i iako se uvijek mogu osjećati kao da mogu učiniti više, važno je zapamtiti da kratke kvalitetne sesije igre mogu imati stvarno veliki utjecaj," ističe Kilbey. Najbolji oblik igre je, naravno, ona koja uključuje fizičku aktivnost, a nju roditelji najčešće i koriste. Slijede zatim digitalna igra, konstruktivna, te ona društvena, kao što su dogovori s prijateljima za igru.

Prema istraživanju čini se da čak 91 posto roditelja vjeruje da je kombinacija igre s igračkama i digitalnim igrama najkorisnija za razvoj njihova djeteta.


Možda te zanima... Odličan video pokazuje zašto bebi zapravo ne trebaju igračke Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.