Školarci 22. veljače 2023.

Dan ružičastih majica - dan kad podsjećamo da je važno reći STOP vršnjačkom nasilju

Foto: Srećko Niketić / Pixsell
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Posljednje srijede u mjesecu veljači obilježava se međunarodni Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ne trebamo naglašavati koliko je ovo važna tema i zato i važan dan.

Dan ružičastih majica obilježava se posljednje srijede u veljači, odnosno danas, i tada se posebna pažnja skreće na borbu protiv vršnjačkog nasilja. Ovo je postao međunarodni Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja nakon što je učenik 9. razreda u Kanadi, Chuck McNeill, doživio nasilje zbog tog što je odjenuo ružičastu majicu u školu. On je to učinio kako bi iskazao podršku svojoj majci oboljeloj od raka. Nakon tog su dvojica njegovih starijih kolega nabavili 50 ružičastih majica i podijelili ih učenicima.

Možda te zanima... Tata slikao ruku svog sina nakon škole i otkrio tužno značenje tragova olovke Školarci

Sve nakon tog je povijest. Bilo je to godine 2007. i odmah te godine je premijer Nove Škotske, kanadske pokrajine, proglasio da se mora obilježavati Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Kasnije su taj tad počele obilježavati i druge zemlje, a ružičaste majice postale su simbolom obilježavanja ovog dana.

Prema nekim podacima čak 27 posto djece svakodnevno ili skoro svakodnevno doživljava vršnjačko nasilje, a ono poprima razne oblike. Jedan od najpoznatijih slučajeva vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj svakako je slučaj Luke Ritza, koji je preminuo nakon što su ga brutalno pretukli zbog činjenice da je – izgledao drukčije.

Iako škole u Hrvatskoj ističu kako imaju „nultu stopu tolerancije na nasilje“, ali činjenica je da su djeca vršnjačkom nasilju izložena baš u kolektivu, odnosno najčešće svojoj školi. Pozitivnih primjera uvijek ima, srećom, ali reakcija škola na slučajeve vršnjačkog nasilja često nije primjerena, odnosno često nije – dovoljna.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

No, iako na to nekad ne možemo utjecati koliko bismo htjeli, na ono kako se s tim nosimo kod kuće možemo. Kad razgovaraš s djetetom koje je doživjelo vršnjačko nasilje na svojoj koži, vjerojatno će ti prva pomisao biti da se želiš suočiti s nasilnikom. No, izrazito je važno ostati smiren i najprije sa svojim djetetom razgovarati o tome, te mu pružiti podršku.

1. Reci djetetu da je ispravno postupilo

Sama činjenica da ti se dijete obratilo i da priča s tobom ili općenito odraslom osobom, već je veliki plus i već ga za to treba nagraditi. To je najbolja opcija koju dijete može odabrati. Djeca obično, zbog osjećaja srama, ne žele o tome razgovarati. Zato uzmi trenutak i pohvali svoje dijete jer je istupilo i reklo nešto o tome.

2. Priznaj djetetu osjećaje

Slušaj svoje dijete, reci mu da ga razumiješ i da razumiješ kako se i zašto tako osjeća. Važno je biti aktivan u razgovoru, ali istovremeno pružiti rame za plakanje.

3. Uvjeri ga da nije kriv za zlostavljanje

Još uvijek postoji određena stigma da su oni koji su maltretirani ili zlostavljani na neki način sami krivi za to. Zato uzmi vremena, koliko god je potrebno i svojem djetetu objasni da on ni za što nije kriv.

4. Podsjeti ga da nije sam

Nažalost, živimo u svijetu u kojem prevladava nasilje, bez obzira na dob. Ako imaš neko osobno iskustvo, ti ili netko blizak djetetu, koje je uključivalo neki oblik nasilja, ispričaj djetetu o tom. Pojasni mu da nije prvi i da nije sam. Nažalost, slučajeva maltretiranja je puno. Važno je podučiti vlastito dijete da to nije dobar način komunikacije.

5. Pomogni mu vratiti samopouzdanje

Izaberi neke pozitivne karakteristike i kvalitete koje ima tvoje dijete i istakni ih pred djetetom, te mu objasni kako ga upravo one čine posebnim. Ako je tvoje dijete najniže u razredu podsjeti ga da će zato biti dobar u igri skrivača. Ponajviše, podsjeti svoje dijete da je voljeno, vrijedno i da zaslužuje sve najbolje.

6. Nauči ga da se zauzme za sebe

Ohrabri svoje dijete da zauzme stav i da obrani sam sebe. Naravno, pazi na granicu fizičkoga sukobljavanja. Objasni mu kako da se verbalno obrani i zauzme za sebe.

7. Zlatno pravilo

Iskoristi ovaj trenutak da svoje dijete naučiš kako se uvijek treba lijepo ponašati prema drugima. Podsjeti ga da svi možda unutar sebe imaju nešto što ih muči i da se prema svima mora ponašati pristojno. Ako netko sjedi sam za vrijeme objeda u školi, potakni ga da ode do njega i priključi ga svojoj grupi prijatelja.

8. Pokaži mu kako da pomogne drugima

Sada kad je na svojoj koži osjetio kako je to kada ga netko maltretira, objasni mu da ako vidi da drugo dijete koje vrši nasilje nad nekime neka ga pokuša zaustaviti. Najmanje što može učiniti je otići do starije osobe, roditelja ili učitelja i reći nešto o situaciji koju je vidio.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

9. Ostavi liniju komunikacije otvorenom

Nakon nekog vremena provjeri sa svojim djetetom kakva je situacija. Pitaj ga je li netko prema njemu bio opet neugodan ili je vidio nekoga drugoga da vrši nasilje nad nekim njegovim prijateljem. 

10. Napravi plan djelovanja

Ako se maltretiranje nije zaustavilo istraži koje su sve mogućnosti otvorene i što se sve može napraviti kako bi se ono zaustavilo. Želiš li pričati s drugim djetetom? S njegovim roditeljima? S učiteljima? Procjeni situaciju i ako nema koraka koje može dijete samo učiniti ili ti zajedno s njim, a da situacije ne eskalira, zatraži razgovor s roditeljima nasilnika i učiteljima.

Zlostavljanje je traumatično iskustvo za dijete, ali i za roditelje. Ovim koracima pokušaj pružiti podršku svojem djetetu ako mu je potrebna.

Možda te zanima... Zaboravi na ono dosadno "kako je bilo u školi" i postavi im ovakva pitanja Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.