Roditelji Zanimljivosti 28. listopada 2016.

Smijeh pomaže kod potpomognute oplodnje i mršavljenja

žena smijeh osmijeh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživači iz Birminghama i Oxforda koristili su podatke od 1946. do danas o studijama koje su proučavale utjecaj smijeha na ljudsko tijelo. Prema njihovim nalazima, koristi od smijeha su mnogobrojne

Smijeh za neke ljude možda i nije najbolji lijek. Štoviše, može im naškoditi, kažu znanstvenici. Usprkos opće raširenom vjerovanju u koristi od smijeha, za neke ljude on može biti opasan.

Naime, “pucanje” od smijeha može doslovno izazvati pukotine u srčanom mišiću te srčani zastoj, slomiti jednjak i uzrokovati epileptični napadaj. Brzo uzimanje zraka tijekom smijanja može izazvati napad astme, a neki ljudi u takvim trenucima dobiju inkontinenciju.

Pozitivni učinci smijanja su ipak brojniji

Istraživači iz Birminghama i Oxforda koristili su podatke od 1946. do danas o studijama koje su proučavale utjecaj smijeha na ljudsko tijelo. Prema njihovim nalazima, koristi od smijeha ipak su bile brojnije.

Tijekom jednog od testova, znanstvenici su pacijentima u bolnici doveli klaunove da ih zabave. Rezultati su pokazali da “iskren” smijeh tijekom jednog dana može pomoći u skidanju kilograma tako što sagorijeva i do 2.000 kcal za 24 sata.

Također, 36 posto žena koje su se podvrgnule umjetnoj oplodnji, zatrudnjelo je poslije posjeta klaunova, u usporedbi sa 20 posto njih iz kontrolne grupe. Hihotanje je povezano i s nižim krvnim tlakom kod dijabetičara i smanjenom napetošću stijenki arterija.

Potražite još zanimljivih, zdravih i korisnih članaka na portalu Zdrava Krava

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.