Roditelji Zanimljivosti 20. studenoga 2020.

Besplatna projekcija filma 'Jedna' od nas o seksualnom zlostavljanju djece

Foto: Promo/Nina Đurđević
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U povodu Međunarodnog dana djeteta koji se obilježava u petak, 20. 11., dokumentarni film Jedna od nas nagrađivanog redatelja i scenarista Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma www.jednaodnas.com u periodu od 20.00-24:00 sati, stoji u priopćenju.

Film je inspiriran potresnom pričom na temu seksualnog zlostavljanja djece koje se, prema istraživanjima, događa svakom petom djetetu. Radnja se odvija za vrijeme petnaeste godišnjice mature i prikazuje reakcije razrednih kolega na spoznaju da je kolegica s kojom su četiri godine išli u razred srednje škole žrtva obiteljskog seksualnog zlostavljanja.

Jedan od sudionika večere i protagonist filma je i Đuro Gavran koji je istaknuo kako ovim filmom želi podići svijest o problematici seksualnog zlostavljanja djece kako bi se, u konačnici, pomoglo žrtvama nasilja u suočavanju s posljedicama takvog traumatičnog iskustva.

Tim je povodom pokrenuta i kampanja koja ima dva cilja. Jedan je osvještavanje javnosti o problemu i poticanje žrtava da progovore o svojoj traumi te pokrenu proces zalječenja, a drugi je uvođenje programa prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao dio obaveznih školskih preventivnih programa. Naime, programima prevencije i prepoznavanja seksualnog nasilja i uznemiravanja bavi se nekolicina udruga ali ista nije dio sustavne edukacije unutar školskog obrazovnog sustava. Mnogoj djeci upravo ovakvi programi pomažu da osvijeste svoju poziciju žrtve jer neka su premala da bi razumjela da to što im se događa nije normalno i nije u redu, ističe Đuro Gavran.

 | Author: Promo/Nina Đurđević Foto: Promo/Nina Đurđević

A da tako ne treba biti govore podaci koji su alarmantni i ponižavajući. Svako peto dijete doživjelo je neko oblik seksualnog zlostavljanja, 85% počinitelja je osoba bliska žrtvi, 90% zlostavljanja ne bude nikada prijavljeno ili otkriveno te da samo 4% slučajeva ima materijalne dokaze. Žrtvama je u prosjeku potrebno čak 13 godina da progovore, a često su uzrok tome i reakcije osobe od povjerenja kojoj se dijete odlučilo povjeriti. Najčešće su to sumnja, negiranje i relativiziranje djetetovog iskaza, pa do agresivnosti prema počinitelju.

Možda te zanima... Svako peto dijete žrtva je seksualnog nasilja - SNEP to pokušava spriječiti Školarci

Sve je to prikazano i u filmu Jedna od nas snimljenom na stvarnoj godišnjici mature. O motivima za snimanje filma te pokretanja kampanje Đuro Gavran kaže: 'Uoči petnaeste godišnjice mature jedna razredna kolegica nam je mailom poslala pismo u kojem iznosi svoju šokantnu životnu priču. Čitajući to pismo sve više sam tonuo u čudan raspon negativnih emocija i stanja šoka, bijesa, ljutnje, mržnje. Toliko stravično, a tako blisko i tako neprimjetno da me hvatala jeza od pomisli da smo četiri godine zajedno išli u razred, a da nitko od nas ništa nije primijetio. Iz tog emotivnog kaosa ispunjenog nevjericom, boli, ljutnjom, osudom, neprihvaćanjem, propitivanjem, shvatio sam da je jedini suvisli odgovor na to pismo da napravim film. Od samog početka sam znao da ne želim raditi film o njenom slučaju, već o našoj nemoći da prihvatimo koliko je problem seksualnog zlostavljanja djece prisutan u našem društvu i kako se teško suočavamo s njim'.

Projekcije za maturante 

Kako bi se potakli razgovori o ovoj osjetljivoj temi maturanti iz cijele Hrvatske mogu prijaviti svoj razred za besplatno gledanje filma i online Q&A događaj s autorom filma i stručnom osobom iz prevencije seksualnog nasilja. Prvi krug prijava je do 20. studenoga putem poveznice https://jednaodnas.com/kampanja/

Možda te zanima... Zbog zanemarivanja djeca imaju manji mozak, a posljedice ostaju i u odrasloj dobi Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.