Roditelji 16. svibnja 2024.

Udruga Krijesnica otvorila je vrata prve Roditeljske kuće u Zagrebu za smještaj obitelji djece koja se liječe od malignih bolesti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Udruga Krijesnica otvorila je Roditeljsku kuću za smještaj obitelji djece oboljele od malignih bolesti tijekom njihova liječenja u Zagrebu i dolaska na kontrolne preglede.

Udruga je kuću uspjela osigurati i opremiti zahvaljujući plemenitosti jednog od svojih volontera i njegove obitelji te mnogih drugih donatora.

U kući, koja se nalazi u Bijeničkoj cesti, pet je soba za pet obitelji, kojima će za pomoć biti dostupni i psiholozi, psihoterapeuti, radni terapeuti, socijalni radnici i volonteri.

Također će se organizirati kreativne i nutricionističke radionice za roditelje i djecu, istaknula je izvršna direktorica udruge Mirela Stanić-Popović.

Možda te zanima... Sedmogodišnjak se prvi put ošišao i donirao kosu djeci oboljeloj od raka Školarci

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira između 150 i 180 djece s nekom malignom bolešću, a liječenje se odvija u četiri referentna centra, dva u Zagrebu te Splitu i Rijeci.

Liječenje traje minimalno šest mjeseci, a zna potrajati i nekoliko godina, pa je od iznimne važnosti snaga obitelji tijekom tog razdoblja, kaže Stanić-Popović. 

Pred tim obiteljima, ističe, veliki su iskoraci pošto često trebaju mijenjati svoje mjesto prebivališta, a dogodi se i da roditelj ostane bez radnog mjesta zbog čestih bolovanja. 

Stanić-Popović navodi kako u KBC-u Zagreb nema mogućnosti za boravak roditelja na odjelu tijekom noći, dok su uvjeti u u Zavodu za pedijatrijsku onkologiju Dječje bolnice, na lokaciji u Ilici, nešto bolji. 

Udruga Krijesnica preko 20 godina pruža podršku i resurse za djecu oboljelu od malignih bolesti a dosad je imala dvosobne i trosobne stanove u blizini dvaju medicinskih centara gdje se djeca liječe.

“Kroz taj naš mali kutak želimo im omogućiti da, koliko god mogu, vrijeme provodu zajedno i jedni drugima budu podrška”, kaže direktorica udruge.

Možda te zanima... Zbog Kate svi razmišljamo… Kako reći djetetu da se boriš s rakom? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.