Roditelji Tatina zona 05. ožujka 2021.

Vlaho Arbulić: Moja Luce i ja imamo svoje večernje rituale, ti trenuci su mi najdraži i puni snažne simbolike

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Baš svatko može postati otac, ali ne može svatko biti - tata. Oni igraju važnu ulogu u životu djeteta koju drugi ne mogu ispuniti, a o tome kako je biti aktivan otac, porazgovarali smo s glazbenikom Vlahom Arbulićem, ocem male Luce

Kad je u pitanju roditeljstvo, ponekad se čini da su očevi uvijek na drugom mjestu. Za tate se veže stereotip kao 'sekundarnim' roditeljima koji nisu toliko emocionalno povezani s djecom kao majke. U stvarnosti, iako je majčina ljubav važna i posebna, aktivna figura oca ima jednako važnu ulogu u zdravom razvoju djeteta. Dokazano je kako odnos s ocem utječe na emocionalnu inteligenciju djeteta, jača samopouzdanje, uči dijete drugačijim perspektivama, a imati oca kao stalni izvor ljubavi i ohrabrenja, osigurava djeci zdravo i sretno odrastanje, s visokim samopoštovanjem. 
Biti aktivan otac jedna je od najvažnijih stvari koje možeš učiniti za svoje dijete, a o toj temi smo pričali s poznatim tatom, glazbenikom Vlahom Arbulićem, ocem šestogodišnje Luce.   

Postali ste otac doista mladi, kako ste se snašli u toj ulozi?

Mislim da sam toj ulozi pristupio jako ozbiljno, jer sam i odgajan u uvjerenju da obitelj i briga za dijete dolaze ispred svega drugog. A nekako to imam i prirodno u sebi pa su se i moji životni prioriteti tada posložili baš tako.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Koji je najbolji, a koji najteži dio roditeljstva?

Najbolji dio su svi trenuci potpune prisutnosti i svijesti o tome koliko blago je to malo biće koje imaš i koje puštaš u život, a najteži je oduprijeti se nuspojavama posla i svakodnevice, a svatko ih ima, koje je teško isključiti i koje prodiru u privatnu sferu života iskušavajući naš kapacitet da vlastito dijete zaštitimo od sebe samih.

Pjevate li i svirate uspavanke Luci? Imate li neke svoje zajedničke rituale?

Već dugo ne pjevam ja, nego ona. Jako voli glazbu, a ja eventualno mogu svirati dok ona pjeva. Ako mi dopusti. Najdraži rituali su nam uvijek pred spavanje nakon tuširanja. Osobno mi je najdraži trenutak kada ju zagrnem ručnikom, taj trenutak mi nosi tako snažnu simboliku i uvijek imam isti osjećaj kao kada se tek rodila. Nakon toga ju namažem hranjivom kremicom Lipikar Baume AP+M - iskreno, i sebe malo. Onda naravno slijedi pranje zubiju u trajanju 3 minute oko kojeg se uvijek bez iznimke natežemo, zatim priča i kratka molitva.

Jeste li zaštitnički tip oca? Na koje sve načine pazite svoju mezimicu?

Naravno da otac treba štititi svoju kćer. Ali štićenje nekada znači samo gledanje sa sigurne udaljenosti. Ne volim ju štititi od drugih ljudi i realnog života općenito. Ona je mudro i snažno dijete te ima kapacitet suočiti se i razumjeti sve oko sebe. Ja sam tu da to prodiskutiram s njom, da razmijenimo gledišta i nešto naučimo iz međusobnih stavova. Ali više ja od nje nego ona od mene.

Otac je simbol sigurnosti i zaštite

Očeva je misija oblikovati svojoj djeci moći i stavove koji su im potrebni za uspjeh u životu, ojačati ih kako bi zauzvrat mogli kasnije zaštititi sebe i svoje voljene. Dakle, u očima svoje djece sjajni otac je cjeloživotni vođa i učitelj. Njegove zaštitničke, osnažujuće lekcije o dobru i zlu žive u unutarnjem životu njegove djece. A osim tatine zaštite, djetetu su potrebni i drugi zaštitnici poput La Roche-Posay Lipikar proizvoda. 

A dva proizvoda iz Lipikar linije možeš osvojiti i ti i isprobati njihovu učinkovitost. Uključi se u naš natječaj:

Pročitaj pravila nagradnog natječaja.

Fill out my online form.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.