Roditelji Tatina zona 13. lipnja 2019.

Tri stvari koje se dogode muškom mozgu kad postane tata

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dokazano je da muškarci prolaze kroz hormonalne promjene te da se njihova razina testosterona značajno smanjuje. Na taj način novi tate mogu biti više emocionalno uključeni i puni razumijevanja za svoju bebu

Izgleda da se puno toga događa u mozgu novih tata jer je nekoliko istraživanja otkrilo da se događaju značajne neurološke promjene jednom kada muškarci postanu očevi. Uz to, što su više uključeni u brigu i njegu beba, i što više vremena provode sa svojom bebom, to su izraženije te promjene.

Istraživanja tvrde da neurološka aktivnost povezana sa ženama i njihovim majčinskim instinktom nije ograničena samo na žene i može biti okidač u roditeljstvu općenito, pa tako i kod muškaraca. Međutim, pretpostavlja se da ovakvi rezultati ne bi bili vidljivi u prošlosti, kada su muškarci bili manje uključeni u odgoj djeteta.

Možda te zanima... 10 fotografija koje pokazuju nevjerojatnu ljubav očeva Roditelji

Što se događa muškom mozgu jednom kada postane otac?

Smanjuje se razina testosterona

Dokazano je da muškarci prolaze kroz hormonalne promjene te da se njihova razina testosterona značajno smanjuje. Na taj način novi tate mogu biti više emocionalno uključeni i puni razumijevanja za svoju bebu. To rano zbližavanje između tate i bebe učvršćuje njihovu emocionalnu vezu i mijenja razinu hormona u mozgu. U istraživanju iz 2011. godine, otkriveno je da razina testosterona kod novih očeva pada za čak 40 posto što je povezano upravo sa zbližavanjem s bebom. 

Možda te zanima... 10 stvari koje bi svaki novi tata trebao znati Roditelji

Razina oksitocina se povećava

Oksitocin ili “hormon ljubavi” naglo se poveća nakon rođenja bebe – i za mame i za tate. Dok je kod mama ovaj hormon potaknut određenim radnjama, poput dojenja i bliskog fizičkog kontakta s bebom, kod tata se hormon ljubavi aktivira kroz igru, nasmijavanje bebe ili kroz brigu o bebi. A, što se više veza između bebe i tate produbljuje, to je intenzivnija razina oksitocina.

Pojačana je proizvodnja prolaktina kao i kod mama

Kod mama je povećana proizvodnja prolaktina obično povezana s proizvodnjom mlijeka, a kod tata se ovaj hormon povećava u interakciji s bebom. Štoviše, samo u prvom mjesecu očinstva razina prolaktina povećava se za 20 posto, a što su očevi više uključeni u život svojih beba, to je veća količina prolaktina. Znanstvenici vjeruju kako se pojačana proizvodnja prolaktina povezuje sa stvaranjem povezanosti, privrženosti i brižnosti.

novorodence Možda te zanima... Video: Tata pokazao tipičan dan s novorođenčetom Beba

I mame i tate prolaze kroz promjene

Ovi rezultati dokazuju da čvrsto iskustvo roditeljstva i brige o bebi utječe na sličan način i kod mama i kod tata. I dok procesi tijekom trudnoće i porođaja pomažu mamama s razvijanjem majčinskog instinkta, kod tate se očinski instinkt aktivira interakcijom i emocionalnom povezanošću s bebom.

Ako si primijetila da je tvoj partner postao nježniji nakon rođenja bebe, sada znaš i zašto – ne samo da ste si se ti promijenila otkako si postala majka, već se to dogodilo i njemu otkako je tata.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.