Roditelji Tatina zona 21. ožujka 2014.

Spretnost i odbrojavanje sata otkrilo 'tate od formata'

tata od formata
Foto: UNICEF
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U povodu Dana očeva u organizaciji UNICEF-a i Arena centra održano je natjecanje 'Tata od formata' na kojem su očevi pokazali da se dobro nose s kućanskim izazovima koji su pred njih bili postavljeni: glačanjem, pripremom voćne kašice za dijete i prepoznavanjem namirnica

Prema UNICEF-ovom istraživanju "Kako roditelji i zajednice brinu o djeci najmlađe dobi u Hrvatskoj" žene još uvijek preuzimaju najveći teret kućanskih poslova i brige o djeci. Naime, dvije trećine majki u Hrvatskoj smatra kako u potpunosti drže sva četiri kuta kuće, odnosno da su svi kućanski poslovi i briga o djeci njihova odgovornost. Percepcija njihovih partnera ponešto se razlikuje: čak polovina očeva izjavila je kako su podjednako angažirani u brizi za djecu, ali dvije trećine ipak priznaje da nisu ravnopravno angažirani oko kućanskih poslova sa svojim suprugama. Na natjecanju "Tata od formata" održanom u povodu Dana očeva u organizaciji UNICEF-a i Arena centar očevi su pokazali da se itekako dobro nose s kućanskim izazovima koji su pred njih bili postavljeni: glačanjem, pripremom voćne kašice za dijete i prepoznavanjem namirnica.

Najprije su hokejaši Medveščaka Mark Glumac i Kurtis Foster, glumci Robert Kurbaša, Filip Juričić te glumica Bojana Gregorić Vejzović demonstrirali svoje umijeće u obavljanju zadataka vezanih za dom i djecu. Nakon što su se oni okušali u sve tri "discipline", s triatlonom kućanskih poslova nastavili su uz pomoć voditeljice Ivane Mišerić prijavljeni natjecatelji u Arena centru. Oni su pod budnim okom voditeljice Ivane Mišerić i tročlanog žirija iskusnih majki, predvođenog glumicom i UNICEF-ovom ambasadoricom dobre volje Bojanom Gregorić Vejzović, u što kraćem vremenu i što kvalitetnije morali izglačati komplet dječje odjeće, pripremiti i servirati dječju kašicu te prepoznati deset namirnica.

tata od formata | Author: UNICEF Foto: UNICEF

Podrška suprugama i djeci

Većini očeva nijedan od triju zadataka nije predstavljao veći problem jer se mnogi od njih kod kuće redovito "druže" s glačalom, krpom i usisavačem. Nije im strano ni kuhanje, kao ni ostali kućanski poslovi, a briga o djeci je svakodnevna obaveza koju također ravnopravno dijele sa suprugama, a koja im pruža i puno zadovoljstva. Trojica najbržih i najspretnijih očeva osvojili su bonove za kupnju u Arena centru u iznosu od 1000, 750 i 500 kuna kao i priznanja "Tata od formata", dok su svi natjecatelji dobili utješne nagrade.

Organizacijom natjecanja za očeve istaknuta je važna uloga očeva u obiteljima te je time obilježen i Dan očeva. U našem društvu mijenja se percepcija muških i ženskih uloga u obitelji u korist društvenog prihvaćanja sve veće angažiranosti očeva u poslovima koji su tradicionalno bili rezervirani za žene. Osim toga, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (Popis stanovništva iz 2011.) u Hrvatskoj je oko 33 tisuće samohranih očeva koji svakoga dana daleko od očiju javnosti brinu o svojoj djeci i o kućanstvu. Ovo natjecanje posvećujemo svim tatama od formata koji ne razlikuju muške od ženskih poslova i podrška su svojim suprugama i djeci u svakom pogledu, poručuju iz UNICEF-a. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.