Roditelji Tatina zona 31. kolovoza 2016.

I očevi pate od postporođajne depresije

tata, beba, novorođenče, depresija, stres
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Očevi su posebno podložni depresiji jer je u prvim tjednima nakon poroda sva pažnja usmjerena na majku i bebu, a oni se osjećaju zapostavljeno i često, posebno ako je to prvo dijete, teško se snalaze u novoj ulozi

I novi očevi, baš kao i nove majke, suočeni su povećanim rizikom od depresije, a to može trajati mnogo dulje nego što se pretpostavljalo, ponekad i dok dijete ne uđe u adolescenciju, otkrila je nova studija. Ovo istraživanje sprovedeno je na preko 80.000 očeva novorođenčadi.

Iako bi se mnogi složili da studija nije otkrila ništa novo, istraživači tvrde da je važno da se ukaže na ovaj problem, jer je malo pažnje posvećeno mentalnom i emotivnom zdravlju očeva u mnogim krugovima.

Osjećaju se zapostavljeno

Očevi su posebno podložni depresiji jer je u prvim tjednima nakon poroda sva pažnja usmjerena na majku i bebu, a oni se osjećaju zapostavljeno i često, posebno ako je to prvo dijete, teško se snalaze u novoj ulozi.

Istraživanje je pokazalo i da su roditelji koji su prethodno bolovali od depresije imaju veći rizik od postporođajne depresije, kao i vrlo mladi roditelji i oni koji se nalaze u teškim financijskim situacijama i socijalnim problemima.

Roditeljstvo nam pada teže od nezaposlenosti i razvoda

Vrlo je važno prepoznati prve znakove depresije, podjednako kod oba roditelja kako bi se eventualne poteškoće razvile i kako bi se spriječili problemi u obitelji i razvoju djeteta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.