Roditelji Tatina zona 10. kolovoza 2020.

Dvojica očeva postavila šatore pred bolnicom u Klaićevoj, traže da se roditeljima dopusti da budu s djecom u bolnici

Foto: Borna Filić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Šator smo digli ovdje u znak podrške svim roditeljima diljem Hrvatske čija su djeca u bolnicama. Djeca su sama bez roditelja i svaka sekunda patnje utječe na njihovo psihičko stanje i tijek boravka u bolnici'

Zbog odluke da roditelji bolesnu djecu mogu posjetiti na samo 15 minuta u bolnicama, dvojica očeva, Ivan Pokupec i Roberto Mateš krenuli su u prosvjednu akciju kampiranja ispred Klinike za dječje bolesti Zagreb. Smatraju kako je nedopustivo da mali pacijenti budu odvojeni od svojih roditelja te pozivaju ministra zdravstva Vili Beroša da što prije poništi spornu odluku te da se donese jedinstven protokol za sve bolnice.

Zahtijevaju uobičajeno vrijeme za posjete roditelja maloljetnih pacijenata, tj. trajni boravak jednog roditelja uz dijete na trajnom liječenju.

Roberto Mateš, za kojega je javnost nedavno doznala jer je kampirao u šatoru pred bolnicom u kojoj je bio njegov sedmogodišnji mališan, kako dijete ne bi emocionalno trpjelo zbog odvojenosti, sada je s prijateljem isto napravio, ali za svu djecu i sve roditelje, ispred Klaićeve.

Možda te zanima... Zašto sam podignuo šator ispred bolnice i kako ću pomoći drugim roditeljima? Roditelji

Šator smo digli ovdje u znak podrške svim roditeljima diljem Hrvatske čija su djeca u bolnicama. Djeca su sama bez roditelja i svaka sekunda patnje utječe na njihovo psihičko stanje i tijek boravka u bolnici. Gospoda koja donose ovakve odluke da roditelji ne mogu biti sa svojom djecom, imaju li imalo empatije, suosjećanja?”, kazao je Roberto Mateš za Dnevnik.hr

 | Author: Borna Filić/PIXSELL Foto: Borna Filić/PIXSELL

Roberto Mateš za Večernji je kazao kako se nada da ovdje neće boraviti dugo. "Ne prihvaćamo da djeca budu sama bez roditelja jer to pogubno utječe na njihovu psihu. Ovo je zlostavljanje najranjivijih skupina u društvu i zato smo ovdje".

Očevi Roberto i Ivan također upozoravaju kako ne vrijede ista pravila za sve roditelje.

"Tražimo dvije stvari. Da se u nekakvim razumnim okvirima donesu kriteriji po kojima obitelji mogu biti sa svojim najbližima koji su u javno zdravstvenim ustanovama s naglaskom naravno na malu djecu. I druga stvar koju tražimo je da ti kriteriji vrijede za sve ustanove na razini Republike Hrvatske, a trenutno vlada kaos. Dolaze priče do nas da je jedna situacija u Rijeci, druga u Zadru, treća u Osijeku, dakle tražimo umjesto ministrovog statusa na društvenim mrežama jedan jasni dopis s jasnim kriterijima koji će vrijediti na razini cijele Hrvatske", rekao je Ivan Pokupec, a prenosi RTL.

Podršku dvojici očeva, došlo je dati još desetak roditelja, a na teren je izašla i policija.

O mogućnosti da se mjera ukine 24 sata je upitao Ministarstvo zdravstva.

"Zdravstveno osoblje bolnica i Ministarstvo zdravstva imaju puno razumijevanje za osjećaje roditelja koji, naravno, žele neprekidno biti uz svoju bolesnu djecu, no ovakve mjere su u ovom trenutku neophodne u interesu zaštite zdravlja i dobrobiti svih. Epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj se kontinuirano prati te će se po njenom poboljšanju promptno pristupiti izmjeni smjernica kojima se reguliraju posjete u bolnicama", poručili su iz Ministarstva.

Iz Klaićeve su bolnice poručili kako se 15-minutni posjet kod njih odnosi samo na jedinicu intenzivnog liječenja, dok je na drugim odjelima dozvoljeno dulje vrijeme posjeta.

Možda te zanima... Roditelje zgrozila vijest o posjetima u bolnici! Pravobraniteljica: Pravo djeteta da je roditelj uz njega temeljno je dječje pravo Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.