Roditelji Tatina zona 29. travnja 2016.

Čuvalice rade 0-24, a priskaču u pomoć i u zadnji tren

omer zvizdic
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Agencija tate Omera nudi i prijevoz djeteta ili čuvanje na nekoliko sati kad god vam zatreba, a svi zaposlenici pomno su birani od stručnog tima

Omer Zvizdić ponosni je tata dvogodišnje djevojčice Hane. U Hrvatsku je došao zajedno s obitelji prije godinu i pol. Američki je državljanin i radio je kao novinar u Washingtonu gdje je upoznao suprugu koja je tamo radila na određeno vrijeme. Mala Hana tamo se i rodila, ali došao je trenutak kad se supruga morala vratiti u Hrvatsku. "Jedini logičan slijed je bio da se cijela naša mala tročlana obitelj zajedno preseli u Zagreb. Kao novopečeni roditelji, počeli smo učiti o novoj ulozi koju nam je život podario i spoznavati sve ljepote i poteškoće roditeljstva. Iako u to vrijeme sami u dalekoj Americi istraživali smo i učili o svim ponudama koje se tamo nude roditeljima, a osobito onima kojima je potrebna povremena pomoć", priča 30-godišnji tata. 

Tada se i rodila ideja o pokretanju agencije u Zagrebu. Omer je bio roditelj koji je ostao kući i čuvao Hanu jer se supruga već šest mjeseci nakon poroda morala vratiti na posao. Kaže da je postao svojevrsni ekspert za pitanja i potrebe djece i roditelja. Ubrzo su uvidjeli da u Hrvatskoj na tržištu ne postoje slične usluge i agencije i kad 'baka servis' zakaže, roditelji moraju svoje obveze ili otkazati ili voditi dijete s njima kad nema drugog izbora.

omer zvizdic | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Tako je osnovao Nanny.hr, specijaliziranu agenciju za posredovanje pri povremenom čuvanju djece koja na brz i jednostavan način povezuje roditelje s čuvalicama za djecu svih starosnih skupina i za različite potrebe. "Do našeg nastanka roditelji su jedino mogli tražiti slične usluge koje se nude preko oglasnika, što je u svakom slučaju bilo neprihvatljivo. Povjeravati najdragocjenije i najbitnije biće u životu svakog roditelja u ruke potpuno nepoznate i neprovjerene osobe, a pri tom je je još pustiti u dom, dok o njoj ništa ne znate osim onog što vam je ona rekla. Po meni je to preopasno. Zato smo se potrudili da služimo kao svojevrsni filter koji će, kako roditeljima tako i čuvalicama, biti potpora i pružiti sigurnu uslugu", objašnjava Omer.

Kako agencija bira čuvalice?

Agencija trenutno ima desetak čuvalica na raspolaganju koje imaju svoje primarne poslove i završene studije u struci (predškolski odgoj) te povremeno rade kao čuvalice u Nanny.hr. Omer objašnjava da su sve pomno odabrane od strane Nanny.hr i stručnog tima psihologa koji angažiraju kako bi im pomogli pri odabiru najboljih kandidata. "Postati teta čuvalica u Nanny.hr nije jednostavno i ne primamo sve kandidate koji imaju dobro napisan životopis. Dapače, to je težak i mukotrpan proces. Kandidate dijelimo na kvalitetne i nekvalitetne i ne dajemo neophodno prednost obrazovanju nad iskustvom. Pogodnost Nanny.hr čuvalica je ta što same određuju svoje dostupne sate za rad", kaže tata.

Mogu li roditelji izabrati čuvalicu koju žele?

Internet stranica ujedno je i radni prostor sve tri strane u procesu: roditelja i/ili naručitelja usluge, Nanny.hr i čuvalica to jest pružatelja usluge. Nakon što se roditelji registriraju na webu imaju puni pristup profilima čuvalica i sami prave prvi, drugi i treći odabir čuvalice koju žele ili svojevoljno prepuštaju Nanny.hr da izabere najbolju čuvalicu za njihove potrebe. "Nakon što Nanny.hr dobije potvrdu i pristanak čuvalice da će prihvatiti zahtjev za angažman, obavještavamo naručitelja i potvrđujemo narudžbu. Naravno, u tom trenutku je i sklopljen ugovor o angažmanu i sve to u par klikova. Registrirani korisnik za svaki naredni put angažiranja čuvalice ne mora ispunjavati upitnik jer su informacije pohranjene i čuvane kako je to zakonom predviđeno, već u samo odabere vrijeme i čuvalicu za svoje dijete", objašnjava Omer Zvizdić.

omer zvizdic | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Mogućnost video nadzora

Nude sve vrste usluge: cjelodnevno čuvanje djeteta koje je bolesno i ne može ići u vrtić, prijevoz djeteta iz škole do doma ili preuzimanje djeteta iz vrtića i čuvanje na par sati. Rezervacija se može napraviti par dana unaprijed ili tek nekoliko sati prije samog angažmana. "Roditelji moraju imati u vidu vrijeme dolaska čuvalice na traženo mjesto te je s toga poželjno obavijestiti nas par sati unaprijed kako bi mogli odgovoriti na njihov zahtjev." Čuvalice su na usluzi od 0-24, 7 dana u tjednu, vikende i  blagdane.

Omer kaže da razumiju da roditeljima nije lako povjeriti svoje dijete nekom nepoznatom pa omogućavaju roditeljima nadziranje tijeka čuvanja preko web kamere. "Kamere koje iznajmljujemo se jednostavno bežično povežu s mobitelom i tako možete s bilo koje lokacije pratiti što se događa tijekom čuvanja. Kamere možete i pomicati prstom po ekranu mobitela, a imaju i izvrsnu vidljivost po mraku. Trebam naglasiti i da su sve naše čuvalice, dakako, dale pristanak na obavljanje čuvanja uz video nadzor", naglašava tata.

Agencija postoji tek dva mjeseca i već sada imaju povremenih angažmana i to najviše od ljudi koji dolaze izvana i upoznati su s principom rada sličnih agencija, jer iste usluge koriste i kući. 

Plaćanje se obavlja preko web stranice

Kako bi izbjegli nevolje s gotovinom, cijeli postupak rezervacije i plaćanja se također radi preko web stranice. Omer Zvizdić kaže da u ponudi imaju tri opcije plaćanja : kartično preko PayWay, uplata na transakcijski račun Nanny.hr i PayPal. Nakon izvršene uplate i potvrđene rezervacije, čuvalica dolazi na dogovorenu adresu, pričuva dijete i odlazi po isteku termina. Napojnica za čuvalice je diskrecijsko pravo naručitelja, ali nije obvezna. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.