Roditelji Tata i beba posebna je veza 17. rujna 2019.

6 preslatkih načina kako se tata može povezati s bebom

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako mame nose i rađaju dijete, i tate mogu od samog početka biti uključeni u sve radosne, ali i one malo manje radosne trenutke s novorođenčetom. Ovdje je šest načina na koje se tate mogu osjećati više uključenima i povećati svoje zadovoljstvo te sjajiti baš kao i mame!

Zadnjih godina sve više se govori o povezivanju očeva i beba, a novije teorije privrženosti više ne govore o majci kao o jedinoj primarnoj skrbnici koju dijete može imati. Naime, i otac od djetetovog rođenja stvara odnos s djetetom i da mu može biti primarni skrbnik.

"I odnos s mamom, ali i odnos s tatom pruža djetetu osjećaj sigurnosti i pozitivan model za odnose unutar obitelji. Izgleda da postoje dvije uloge privrženosti: jedna koja pruža sigurnost, a samim time i ljubav, i druga koja osigurava uključenost u izazovna iskustva. Obje uloge privrženosti su prisutne kod svakog roditelja što djetetu pruža mogućnost uspostavljanja različitog odnosa sa svakim roditeljem. Otac, dakle, nije sporedni objekt u djetetovom životu već upravo suprotno, on postaje osoba koja ostvaruje s djetetom aktivan odnos i nije zamjena za mamu", kaže psihologinja Nikolina Essert.

Glasuj za Supertatu!

"Povezivanje očeva s djecom je pogotovo važno u ranoj dobi jer je ta dob okarakterizirana najvećim intenzitetom brige oko djeteta, ali i razvoja dječje igre, gdje otac može vrlo kvalitetno pozicionirati svoju očinsku ulogu. Kada postoji kontinuitet uspostavljanja odnosa oca i djeteta, otac nije samo instrumentalni odgajatelj već se pozicionira kao osoba koja poznaje potrebe svoga djeteta, zna što je njegovom djetetu važno i poštuje djetetovu autonomiju i integritet", objašnjava.  

Otac nije zamjenska majka već osoba koja bi trebala naći načine kako razviti svoj odnos s djetetom u kojem će se on osjećati autentičan i vjeran sam sebi.

"Ključ uspjeha u stvaranju odnosa s djetetom je da se prvenstveno otac osjeća zadovoljan svojom roditeljskom ulogom i da se nauči povezivati na svoj jedinstven način. Ono dijete koje ima mogućnost iskusiti različite načine stvaranja povezujućih odnosa je na dobitku jer uči da ne postoji jedan ispravan način povezivanja s ljudima", predlaže psihologinja, a mi ti donosimo šest načina na koje se tate mogu povezati sa svojom bebom.

1. Kontakt koža na kožu

Beba je najsretnija kada je naslonjena kožom na kožu s mamom ili tatom. Bebina temperatura, srce i brzina disanja bit će dosljedni, a njezina razina šećera u krvi mnogo stabilnija. To također omogućuje bebi da se upozna s vašim mirisom, a vaš rad srca postaje umirujuć ritam za dijete. Provedite vrijeme povezivanja, ljenčarite skupa i pustite bebu da odmara na vašim prsima dok, primjerice, gledate televiziju (samo budite sigurni da to nije za vrijeme neke utakmice - ne želite uplašiti bebu!).

Savršeno: beba spava na tatinim prsima

 | Author: Guliver Foto: Guliver

2. Zabavne igrice

Radite smiješne izraze lica, igrajte se skrivača, pjevajte pjesme. Svaki dan odvojite vrijeme koje ćete posvetiti samo bebi, bilo to nakon posla ili ujutro. Također, neka i kasnije postoji posebno vrijeme, samo za vas i vašeg mališana. Kako će beba rasti, to vrijeme zbližavanja postat će dio vaše svakodnevne rutine. 

3. Posebni trenuci

Dok mama odmara i uživa u stvarima koje voli, vi možete imati 'vrijeme sjaja' sa svojom bebom. To može biti vrijeme kupanja u kojem ćete uživati i vi i beba ili pak masaža bebe jojobinim uljem ili nevenovom kremom. Na taj način ćete umiriti i opustiti vašu bebu, ali i spremiti je za spavanje tako da mama i vi možete imati svoje zajedničko 'vrijeme sjaja'. Također, uvijek možete prošetati ulicom ili napraviti mini izlet s bebom. Zapamtite, bebe obožavaju biti vani, u udobnosti vaših ruku. 

Video: Prvo kupanje s tatom

4. Razvij svoje tehnike

Mame možda vole neke stvari raditi na određeni način i čak vas često i opomenu kako ne radite nešto dobro ili vam govore kako biste to trebali raditi. Primjerice, kako zagrijati bočicu, promijeniti pelenu, utješiti bebu i slično. Umjesto da pustite mame da vas stalno ispravljaju i pokazuju vam kako učiniti stvari na njihov način, nastavite vježbati na svoj način i s vremenom ćete razviti svoju tehniku.  

tata, kućanski poslovi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

5. Podijeli obaveze

Mame često imaju popis stvari koje trebaju obaviti i puno puta se osjećaju kao da je sav teret na njima. Dogovorite se da vama dodijeli neke stvari i podijelite zajedno obaveze. Kada zadovoljite njene potrebe i smanjite njezin stres, bit će oduševljena. A dobro znate kad je mama sretna, svi su sretni! Isto tako, i vi ćete se osjećati produktivnijima, i bit ćete zadovoljniji i sretniji. 

6. Nađi prijatelje koji su isto tate

Pronađi druge cool tate koji dijele sličnu filozofiju, imaju djecu iste dobi ili su jednostavno dobri sugovornici. Uvijek je dobro povezati se s ljudima koji prolaze kroz ono što i vi. Osjećaj zajednice i činjenica da niste sami, ključ je uspjeha budući da biti novi tata može biti vrlo izolirano i usamljeno iskustvo. A i bilo da ste novi tata ili već veteran, uvijek je dobro naučiti neke nove stvari, nove savjete kako da izoštrite svoje vještine, izgradite samopouzdanje i potaknete svoju vezu s bebom. 

Posjeti novi portal za mame i roditeljstvo Lupilu, gdje možeš pronaći uvijek korisne savjete stručnjaka i zanimljive informacije vezano za djecu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.