Roditelji Sretna mama 31. prosinca 2013.

U 2014. bit ću nježnija prema sebi!

žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čak i ako niste skloni donošenju novogodišnjih odluka i nemate ambicija u 2014. smršavjeti, prestati pušiti, ili napredovati u poslu, pozivamo vas da vidite kako bi bilo odlučiti da ćete ove godine biti nježniji prema sebi

Sjećate li one posebne nježnosti koju ste upoznale dok je vaše dijete još bilo novorođenče, kad ste bili sretni što je s vama i niste imali nikakva posebna očekivanja od njega, nego ste se samo željeli pobrinuti da bude dobro? Zamislite da samo mali dio te nježnosti i brižnosti date sebi.

Novogodišnja 'anti-odluka'

Čak i ako niste skloni donošenju novogodišnjih odluka i nemate ambicija u 2014. smršavjeti, prestati pušiti, ili napredovati u poslu, pozivamo vas da vidite kako bi bilo odlučiti da ćete ove godine biti nježniji prema sebi. Ne trebate se bojati da ćete brigom za sebe umanjiti brigu za svoju obitelj, jer, uostalom, sve više stručnjaka ističe kako je, da bi žena bila dobra mama, najvažnije da je ona sama dobro.

"To kako se majke odnose prema sebi zapravo je presudno i određuje što će prenijeti svojoj djeci. Dobra majka je majka koja je dobro, koja je zadovoljna, sretna, koja prihvaća sebe, razumije sebe, uvažava sebe i svoje potrebe. Ako to ima, može to i prenijeti. Ako nema, ne može", rekla nam je psihologinja i psihoterapeutkinja Zora Subotić, objašnjavajući kako odgojiti djevojčicu koja će znati cijeniti sebe.

Što je vama najpotrebnije?

A što bi to moglo značiti za vas? Znači li nježnost prema sebi prepuštanje brige o djeci nekom drugom i odlazak na masažu ili kavu s prijateljicama, posebno vrijeme za čitanje knjiga ili slušanje glazbe, ostajanje duže u krevetu, iako je cijela obitelj već na nogama?

Možda bi za vas taj iskorak mogao biti odustajanje od brisanja podova baš svaki dan, ili spremnost da ponekad ostavite sudoper pun prljavog posuđa, ili da ne peglate ono što nije baš nužno?

Ili biste si mogli dopustiti da ponekad "poludite" i izvičete se na bližnje (a poslije se uvijek možete ispričati ako ste pretjerali), ili pak da se pod pritiskom rasplačete i na nekoliko minuta dignete ruke od svega? Ili da si date pravo da jasno i glasno kažete 'ne' kad nešto ne želite, makar poslije zbog toga osjetili i krivnju?

Mi smo uz vas!

Drage mame, jeste li spremne na ovakvu novogodišnju odluku? Napišite nam u komentarima članka kako biste vi mogle biti nježnije prema sebi, a nadamo se da ćete na Klokanici uvijek dobiti potrebnu podršku - u forumu od drugih roditelja, kroz savjete naših stručnjaka i kroz novinarske priče koje vam redovito donosimo. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.