Roditelji Sretna mama 02. prosinca 2020.

Ključni nutrijenti za zdravu trudnoću i dojenje

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada govorimo o trudnoći, govorimo o tri ključna razdoblja kroz koja buduća mama prolazi: period planiranja trudnoće, sama trudnoća, te period dojenja bebe ili laktacija.

Pravilna prehrana, te dodatni unos ključnih nutrijenata vrlo su važni tijekom sve tri faze.

U periodu planiranja trudnoće Vaše tijelo pripremate za predstojeću trudnoću, dok su tijekom trudnoće i dojenja nutrijenti koje unosite kroz hranu i putem dodataka prehrani vrlo važni, kako za vaše zdravlje, tako i za zdravlje i pravilan rast i razvoj Vaše bebice.

Prehrana i dodaci prehrani u trudnoći

Zdrava prehrana je neophodna tijekom trudnoće. Koliko god je važno voditi brigu o sebi, sada i Vaša beba ovisi o Vama i prehrani koju konzumirate, a koja je potrebna za odgovarajući rast i razvoj.

Iako se kaže da tijekom trudnoće „jedete za dvoje“, to ne znači da trebate udvostručiti količinu hrane koju jedete, već voditi brigu o kvaliteti hrane. Trudnica treba samo oko 300 kalorija više dnevno u odnosu na period prije trudnoće.

Također ne morate biti na posebnoj prehrani tijekom trudnoće, već slijedite ista načela zdrave prehrane kao i prije trudnoće. To znači dobru ravnotežu unosa ugljikohidrata, proteina i masti, uključujući puno svježeg voća i povrća, vitamina i minerala, kao i vlakana koja su važna za dobru probavu. Ne zaboravite piti puno vode kako biste bili i dovoljno hidrirani. Više savjeta o prehrani tijekom trudnoće možete pronaći ovdje.

Uloga dodataka prehrani u trudnoći

Ipak, s modernim načinom života, obiljem prerađene hrane i različitih izvora hrane, ponekad postaje zbunjujuće što je ispravno ili što je najbolji izbor.

Naravno, tu su dodaci prehrani koji nisu zamjena za zdravu i raznovrsnu prehranu, ali ipak joj predstavljaju pouzdanu potporu kada niste sigurni uzimate li dovoljno svega što je bitno.

Kako su potrebe za vitaminima i mineralima u trudnoći povećane, preporučuje se uzimanje posebno dizajniranih vitaminsko-mineralnih dodataka prehrani za trudnice, obzirom da je teško pratiti unos istih kroz hranu.

Jeste li znali da je dodatni unos vitamina i minerala jednako važan tijekom dojenja kao i tijekom trudnoće?

 | Author: Promo Foto: Promo Kako smo već naveli, pravilna prehrana te unos vitamina i minerala, kao i dodatna potpora kroz dodatke prehrani namijenjene trudnicama, veoma su važni tijekom trudnoće. No, ono na što generalno manje obraćamo pozornost jest uloga dodataka prehrani tijekom dojenja.

Kako je općenito prihvaćeno, tijekom prvih 6 mjeseci života djeteta preporučuje se isključivo dojenje, pod uvjetom da su prehrana majki i zalihe adekvatne, te da se dovoljna količina istih prenosi na dijete. Sastav mlijeka je promjenjiv i ovisi o prehrani majke, što je najuočljivije u sadržaju vitamina.

Očekuje se da u prvih 4 do 6 mjeseca života dojenče udvostruči svoju porođajnu tjelesnu težinu.

Nutritivne potrebe tijekom dojenja znatno su veće nego one tijekom trudnoće. Razlog tome leži u činjenici da u prvih 4 do 6 mjeseci života dojenčad udvostručuje svoju težinu pri rođenju, a koju su dobili tijekom 9 mjeseci trudnoće.

Kod majke pak postoji veća potreba i za određenim mikronutrijentima tijekom dojenja u odnosu na razdoblje trudnoće, primjerice za vitaminom C, vitaminima B1, B6, B12, pantotenskom kiselinom, biotinom, kolinom, vitaminom E, cinkom, jodom, selenom itd.

Možemo zaključiti kako je zdrava prehrana koja osigurava visoku gustoću hranjivih tvari vrlo važna tijekom dojenja, kako za majku kako bi se spriječila njezina iscrpljenost, tako i za dijete kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj.

Uključivanje dodatka prehrani namijenjenog majkama koje doje u svakodnevnu rutinu nije zamjena za zdravu prehranu, ali je pouzdan izvor potpore tijekom ovog važnog razdoblja Vašeg i djetetovog života.

Zašto je Omega-3 tako važna tijekom trudnoće i dojenja?

Danas je dobro poznato kako DHA omega-3 masna kiselina (dokozaheksaenska kiselina) doprinosi održavanju normalne funkcije mozga te normalnog vida.

Znanstveni dokazi pokazuju kako:

"U posljednjem tromjesečju trudnoće dolazi do brze akumulacije DHA u očima i mozga fetusa, a nastavlja se i nakon rođenja kada se DHA uglavnom unosi kroz majčino mlijeko".

Stoga se preporučuje da trudnice i majke koje doje uzimaju najmanje 200 mg DHA dnevno, kako bi doprinijele normalnom razvoju mozga i očiju svojih beba. Povoljan učinak postiže se unosom 200 mg DHA na dan uz preporučeni dnevni unos omega-3 masnih kiselina za odrasle, npr. 250 mg DHA i EPA (eikozapentaenska kiselina).

Što je Premama duo i kome je namijenjen?

 | Author: Promo Foto: Promo

PreMama duo je dodatak prehrani namijenjen ženama koje planiraju trudnoću, trudnicama i ženama koje su rodile i uživaju u novom putovanju prepunom lijepih, dragocjenih trenutaka s novim članom obitelji.

PreMama duo je višekomponentni proizvod koji se sastoji od vitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina. Njegov sastav pažljivo je formuliran sukladno najnovijim smjernicama u EU za prenatalnu skrb, te nutritivnim preporukama u trudnoći i tijekom dojenja.

"Pakiranje PreMama duo sadrži 30 tableta i 30 kapsula"

Tablete se sastoje od ukupno 11 vitamina i 10 minerala bitnih za Vas, uključujući vitamin D, željezo, kalcij, vitamin C i druge. Pored ostalih vitamina i minerala sadrže i folnu kiselinu, koja je posebice potrebna u pokrivanju potreba ženskog tijela u fertilnom razdoblju: prije začeća, za vrijeme trudnoće i tijekom dojenja.

Kapsule sadrže 200 mg dokosaheksaenske kiseline (DHA) – posebno je važna za vrijeme trudnoće i dojenja. Unos dokozaheksaenske kiseline (DHA) tijekom trudnoće i dojenja pridonosi normalnom razvoju oka i mozga fetusa i dojenčadi.

Povoljan učinak postiže se unosom 200 mg DHA na dan uz preporučeni dnevni unos omega-3 masnih kiselina za odrasle, npr. 250 mg DHA i eikozapentaenske kiselina (EPA).

Preporučujemo da se 1 tableta i 1 kapsula PreMama duo uzimaju svaki dan nakon obroka, zajedno ili odvojeno, prema vašim željama.

 | Author: Promo Foto: Promo

Za više informacija o proizvodu, te dodatnih savjeta o planiranju trudnoće, same trudnoće i dojenja, posjetite: http://premamaduo.hr/.

Tablete i kapsule PreMama duo ne smiju se koristiti ako postoji preosjetljivost na neki od sastojaka.
Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.
Čuvati od dohvata male djece.
Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.
Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života!
 
Reference:
1Cooper C. (2003) Johnson’s Mother & Baby. London: Dorling Kindersley, Penguin Company
2Picciano MF. Pregnancy and Lactation: Physiological Adjustments, Nutritional Requirements and the The Role of Dietary SupplementsThe Journal of Nutrition. 2003;133(6):1997S-2002S.
3Morse LN. Benefits of Docosahexaenoic Acid, Folic Acid, Vitamin D and Iodine on Foetal and Infant Brain Development and Function Following Maternal Supplementation during Pregnancy and Lactation. Nutrients. 2012;4:799-840.
 
PLAĆENI OGLAS
WBOcz-195-01-11-2020-HR
 
 
 
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.