Roditelji Sretna mama 09. kolovoza 2023.

Ida Prester o osjetljivoj temi u roditeljstvu: "Udarite li koji put svoje dijete?"

Foto: Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pjevačica i voditeljica Ida Prester, u svojoj najnovijoj objavi na Instagramu, dotaknula se tabu teme u roditeljstvu, a to je discipliniranje djece fizičkim kažnjavanjem.

"Udarite li koji put svoje dijete? Ovo je tabu tema na našim prostorima, premalo se piše i razmišlja o tome. Koji put se triska/šamar/šiba smatra dijelom ‘tradicije’. I nas su lupali, pa šta nam fali? Jako je teško biti roditelj, često plešemo po rubu živaca. I ja sam mislila da ću biti kul mama čarobnica, a postala sam dosadna mama smaračica. Ali što dijete uči iz udarca svog roditelja?", započela je u svojoj objavi na Instagramu pa objasnila:

"1. da je nasilje normalno i da je to legitimna forma odnosa. Takav odnos će i samo ponavljati u svom okruženju sa slabijima od sebe.
2. da veći i jači imaju pravo na nasilje. Pognut će glavu pred svakim tko je fizički jači ili hijerarhijski na višoj poziciji.
3. da je nezaštićeno. Roditelji i dom znače sigurnost svakom djetetu. Nasiljem gubi svoj "safe place".
4. da nije dovoljno vrijedno. I najvažnije, djeca koju tučemo nikada nas neće prestati voljeti. Oni nas vole beskonačno i bezuvjetno. Ali će manje voljeti SEBE. I to je ono najpogubnije. Želimo li to svom djetetu? Probajmo bolje", napisala je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Idaprester (@ida_prester)

"Bravo što pričaš o ovoliko važnoj temi!" "Nikada, ali nikada u životu nisam digla ruku na svoju djecu. Danas su 14 i skoro 17 godina, nikada nisu dobili nikakve batine od ikoga", "Sila i nasilje su totalno nepotrebni u SVAKOM slučaju",  samo su neki od komentara pratitelja kojima se svidjela objava.

Možda te zanima... Zašto kad se udari odrasla osoba to zovemo nasiljem, a kad se udari dijete to zovemo odgojem? Roditelji

Udaranje po guzi djetetu šteti više nego što mislite

Kada se govori o udaranju po guzi, postoje različita mišljenja o tome kako ono utječe na dijete. Dok neki roditelji tvrde da povremeno udaranje po guzi nije toliko strašno, drugi jasno ističu kako nikada nije prihvatljivo i ne opravdavaju ga ni u kojem slučaju, a rezultati novog istraživanja definitivno su se priklonili protivnicima udaranja po guzi.

Istraživanje objavljeno u časopisu Child Abuse & Neglect, pratilo je utjecaj udaranja po guzi sve do odrasle dobi. Istraživači su proučavali 8300 ljudi između 19 i 97 godina, a gotovo 55 posto priznalo je kako su bili udarani po guzi kao djeca - muškarci više nego žene, a upravo je u tih 55 posto bilo više onih koji su imali depresiju i druge psihičke probleme, kao i probleme s konzumiranjem alkohola i droge. 

"Jako je važno da se roditelji suzdrže od bilo kakvog fizičkog kažnjavanja jer je jasno da može imati dugotrajne posljedice", objasnio je Gustavo Carlo, psiholog i autor istraživanja i dodao kako roditelji trebaju dijete naučiti kako upravljati svojim ponašanjem u ranoj dobi, žele li njegovati pozitivno ponašanje kod djece. 

Prijašnja istraživanja pokazala su da je fizičko kažnjavanje povezano s kratkotrajnim utjecajima na razvoj djeteta kroz djetinjstvo, ali ova nova istraživanja ukazuju kako udaranje po guzi može imati negativne posljedice i u daljoj budućnosti.

Postoji mnogo načina kako disciplinirati dijete bez fizičkog kažnjavanja, a taktike koje su se pokazale od najviše pomoći uključuju 'pauze', jasno iskomunicirana ograničenja i pravila, kao i kvalitetna komunikacija s djetetom. Važno je da roditelji budu realni i strpljivi s djecom jer mališani još uvijek uče i istražuju svijet oko sebe. 

Možda te zanima... Stručnjaci: Batine će samo naučiti dijete da udara druge Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.