Roditelji Sretna mama 17. svibnja 2022.

Građanska inicijativa traži poboljšanje statusa roditelja djece s težim teškoćama u razvoju

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Povećanje novčane naknade za dopust za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju sa sadašnjih 2328,20 kuna na minimalno četiri tisuće kuna

Građanska inicijativa roditelja djece s teškoćama u razvoju zahtijeva poboljšanje statusa roditelja djece s težim teškoćama u razvoju koji koriste dopust za njegu djeteta, među ostalim i povećanje novčane naknade za dopust za njegu na minimalno četiri tisuće kuna.

Inicijativa je izvijestila da su dopis sa zahtjevima, uz podršku Udruga Sjena i Palčići Zagreb, 11. svibnja uputili premijeru, vladi, saboru, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i pravobraniteljici osoba s invaliditetom.

Povećanje novčane naknade za dopust za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju sa sadašnjih 2328,20 kuna na minimalno četiri tisuće kuna traže jer je, naglašavaju u priopćenju, ispod svih prosjeka i ispod svakog minimuma.

"Taj iznos naknade je dostatan možda samo za troškove prijevoza na brojne terapije koje roditelji privatno plaćaju jer podrške sustava u pogledu terapija ili nema ili su nedostatne i na iste se čeka godinama", upozoravaju.

Traže veći dopust za njegu

Zahtijevaju i delimitiranje vremenskog trajanja dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te navode da bi se, umjesto dosadašnjeg trajanja do navršene 8. godine djetetovog života, dopust morao moći koristiti sve dok za istim postoji osnovana potreba.

Podsjećaju da je u 2020. godini ukupno bilo evidentirano 5094 korisnika prava na dopust te poručuju da su te obitelji žrtve nebrige države, uskraćena su im ustavna prava na socijalne i materijalne uvjete za dostojan život.

Traže i prestanak ukidanja prava na dopust za njegu u slučaju otkaza jednog od roditelja te naglašavaju kako ono, budući da je vezano za dijete kojem je potrebna pojačana njega, nema nikakve veze s radnim statusom roditelja.

"Konvencija o pravima djeteta, kao i konvencija o pravima osoba s invaliditetom također su samo mrtvo slovo na papiru jer svi navodi o ljudskim pravima, temeljnim slobodama svakog djeteta, a posebice djeteta s invaliditetom, zagarantirane usluge i potpora djeci s teškoćama i njihovim obiteljima te zaštita prava na odgovarajući životni standard su sve što ove obitelji i ova djeca u Hrvatskoj nemaju", poručuju, među inim, iz Inicijative.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.