Roditelji Sretna mama 17. kolovoza 2021.

"Djevojčice nije lakše odgajati nego dječake"

Foto: shutterstock "Ona me svakodnevno testira na emocionalnoj razini"
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Karina Lane, majka tri sina i jedne djevojčice, je za babyology podijelila svoj pogled na odgoj dječaka i djevojčica. Iako joj se činilo da su dječaci veći izazov, vlastito iskustvo joj je pokazalo suprotno

Prije nego što sam osnovala vlastitu obitelj, sjećam se kako sam promatrala roditelje dječaka i razmišljala koliko ih je sigurno teško odgojiti. Sav taj testosteron i buka, hrvanje i na kraju krajeva, mirisi, za mene je bilo previše. Stvari su se promijenile kada sam i sama postala majka tri dječaka, a kasnije i jedne djevojčice. 

Moje mišljenje sada? Potpuno drugačije

Moji dječaci su itekako glasni i hrvanja, pa i mirisa, ima po cijelom stanu. S druge strane, moja kći se voli maziti, isprobavati haljinice i igrati s lutkama. Ona je jednostavno preslatka, a njezine kovrče boje karamele otope mi srce svaki put kada ju ugledam. Pored dječaka, ovog anđela bi trebalo biti lako odgojiti? Pa, i ne. 

Ona me svakodnevno testira na emocionalnoj razini. Ovaj tjedan je, primjerice, nakon što sam ju upozorila na ponašanje za stolom krenula prema vratima i rekla kako odlazi jer ju ne volim. Uistinu je izašla iz doma na ulicu i krenula se polako udaljavati. Moram napomenuti kako ona ima samo pet godina! Iako ju volim svim srcem, ona je uistinu najteže dijete koje odgajam i s time se slažu i moje prijateljice koje se nalaze u istoj situaciji. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock " Iako ju volim svim srcem, ona je uistinu najteže dijete koje odgajam "
Kada razmjenjujem priče s drugim roditeljima koji su imali priliku odgajati i dječake i djevojčice, uvijek se složimo da dječaci možda jesu divlji, ali su i izravniji. Iskustvo me naučilo da ovih sedam razloga pokazuje zašto je djevojčice teže odgajati nego dječake. Možda tako neće biti za sve, no ovo je moje iskustvo. 

Puno su emotivnije

Male djevojčice pune su velikih emocija. Svatko tko je imao djevojčicu u obitelji bio je svjedok toga, no moram reći kako, na žalost, stvari ipak postaju gore. Jednom kada postanu tinejdžerice, emocije će postati veće i glasnije, a ona neće imati problema pokazati ih na dramatičan način. Nama preostaju dvije stvari: suzdržati se da se ne smijemo na dramatične predstave i na kraju svega joj pružiti sve što želi. 

Geste su dramatičnije

Nisam sigurna jesu li za to zaslužni crtani filmovi ili njezin krug prijatelja, no moja kći je naučila cijeli niz dramatičnih gesti kojima prati svoje emocionalne ispade. Odmahivanje glavom, pokazivanje rukama, lupanje nogama i sve to praćeno suzama u njezinim velikim očima "upalilo" je da dobije sve što želi puno više puta nego što bi to htjela priznati. 
 

Možda te zanima... Plakanje je i za dječake: 4 razloga zašto bi dječaci trebali izražavati svoje emocije Vrtić

Garderobi nema kraja 

Moja djevojčica se od vrlo malih nogu obožavala presvlačiti pa je tako znala u jednom danu promijeniti nekoliko modnih kombinacija i to dok je imala samo tri godine. Iako i danas to radi, njezin odabir značajno se promijenio. Umjesto haljinica u kojima izgleda kao vila ili princeza, danas kombinira vrlo upitne komade odjeće koji nikako ne pristaju jedan uz drugi. Problem je što mi jednostavno ne dopušta da se umiješam u njezin odabir

Ona ne odustaje

Male djevojčice jednostavno ne odustaju jednom kada si nešto požele, bilo da je to keksić ili nova haljina. Možemo im cijeli dan objašnjavati zašto to trenutno ne mogu dobiti, ali ona neće odustati, naprotiv, samo će dodati još jednu stvar na popis. 

Prijateljstva su drugačija

Djevojčice i prijateljstva su vrlo komplicirani, a udruživanje u skupine koje gnjave druge djevojčice počinje puno ranije nego što bi mislili. Kod dječaka su prijateljstva puno jednostavnija. Obojica imamo vlakiće? Idemo se igrati. Nosimo plaštove? Idemo se igrati superjunaka! Djevojčice, s druge strane, od malih nogu imaju puno kompliciranije odnose. U ženskom društvu uvijek postoji barem jedno dijete koje se ne želi družiti s ostalima ili ima novu igračku koju ne želi dijeliti s drugom djecom. Razjašnjavati takve odnose može biti poprilično iscrpan posao. 
 

Možda te zanima... 10 razloga zašto je treća godina 'gora' od druge Vrtić
 

Jednog dana će biti tinejdžerice

Već su me upozorili da su muke koje proživljavam sada ništa naspram muka koje će me dočekati kada još malo poraste. Kada ju promatram kako se ponaša sada, u jednu ruku mi je drago što će znati jasno izraziti svoje potrebe kada odraste, no s druge strane već očekujem sve neprespavane noći koje ćemo imati. 

Uživaj u putovanju

Unatoč svim izazovima, odgajanje djevojčice nije uvijek samo frustrirajuće. Iako me u jednom trenutku izludi, u drugom mi donosi pregršt sreće i ljubavi. Cijeli proces odgoja je kao vožnja na vlakiću u lunaparku, prepun uspona i padova. Nekada se stvarno možeš držati za glavu u stresu, a nekada jednostavno uživaš kao u ničemu drugom na svijetu. 
 

Možda te zanima... Genijala ideja ili ne: Mama u rutinu s djecom uvela 'tiho vrijeme' kako bi sačuvala živce Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.