Roditelji Sretna mama 17. svibnja 2013.

Avantura s Kariba pretvorila se u avanturu majčinstva

Rozeta Bogeljić
Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rozeta Bogeljić, samohrana majka dvoje djece iz Zadra, podijelila je s nama svoju neobičnu priču kako je oba puta zatrudnjela na Karibima i kako joj se život promijenio 'iz egocentričnog u bebacentričan'

"Mislim da nisu djeca ta koja od roditelja znaju napraviti neprepoznatljiva stvorenja. Čini mi se da bi to ipak mogao biti brak, možda zbog silnog pristajanja na kompromise. Ne znam, nisam se udavala pa odlučujem sama o svemu i nikome ne podnosim račune. Tako je lakše ostati svoj", kaže 39-godišnja Rozeta Bogeljić, samohrana majka dvanaestogodišnjeg Renea i četverogodišnje Imone.

Nakon završenog studija novinarstva u Zagrebu, Zadranka odlučila se na pravi avanturistički pothvat. Bez novca, jedriličarskog iskustva i razmišljanja o posljedicama, pobjegla je iz hrvatske svakodnevice na daleke Karibe gdje je upoznala novo društvo, našla dečka i uselila u mini skvot. Nakon što se vratila u Hrvatsku saznala je da je trudna.

'Trudnoća mi je okrenula svijet naglavačke'

"Sjećam se kao da je bilo jučer. Gledala sam one dvije plave linije na testu za trudnoću i lice mi se razvuklo u blaženi osmijeh. Postala sam mama! Ništa drugo više nije bilo važno", priča Rozeta, koja do tog trenutka, koji se odigrao u kupaonici njezine prijateljice u Omišu, nikad nije maštala o udaji i djeci. Kako kaže, "bili su u opciji vjerojatno jednog dana", ali taj se dan tada još nije naslućivao.

Međutim, pogled na pozitivan rezultat na testu za trudnoću okrenuo je svijet naglavačke mladoj novinarki. "Iz egocentričnog me prebacio u bebacentričan. Više nisam bila najvažnija na svijetu, sad je to postalo moje čedo", prisjeća se Rozeta koja je radila do samog kraja prve trudnoće, a ugodno joj je i sjećanje na prvi porod:

"Teško je vjerovati, ali ja sam doslovno između trudova spavala! Tako bi se fino odmorila dok me ne bi probudio sljedeći trud. Kad sam vidjela bebu pomislila sam 'Koji slatki mali vanzemaljac!', ali zbilja, bio je najljepše dijete na svijetu", ispričala nam je svoje iskustvo. Rozeta smatra da je jako važno da mlada mama odmah dobije svoje novorođenče kako bi mogli što više vremena provesti u bliskosti.

'Svima sam rekla da ću se s Kariba vratiti sa sekom'

Sedam godina kasnije, kad joj je sin krenuo u prvi razred osnovne škole, Rozeta je, kaže, shvatila da on uopće ne poznaje jedan dio sebe, i to baš onaj koji će najviše zanimati nove prijatelje u školi.

"Ja ga nisam mogla puno naučiti o Karibima i kužila sam da ga moram odvesti tamo da upozna tatu, što je bilo najvažnije, a onda i rodbinu, otok, način života i razmišljanja, taj dio sebe. Počela mi se motati po glavi ideja da bih mogla roditi još jedno dijete, a čim se ideja iz glave spustila do srca više nije bilo oklijevanja", priča Rozeta koja je prilikom drugog posjeta Karibima ponovno zatrudnjela i tada je shvatila da je na pravom putu u životu.

"Prije polaska rekla sam većini prijatelja i obitelji da idem sina upoznati s ocem i da ću se vratiti sa sekom, ali svi bi se samo nasmijali. Mislili su da se šalim", priča Rozeta i dodaje da je sad odgovornija, opreznija i manje bahata, ali puno dosadnija. "Mislim da mi se sustav vrijednosti ustabilio i centrirao što je dobro", kaže, ali ne smatra da se puno promijenila kao osoba.

Kao i svaka mama, svojoj djeci želi samo najbolje, a to je da odrastu u dobre i pametne ljude sigurne u sebe. "Za sigurnost im treba ljubavi, za pamet treba s njima razgovarati i odgovarati na milijarde pitanja i to tako da razumiju poantu - da im ne lažeš, nego da to bude istina prilagođena njihovoj dobi. A dobrotu bi trebalo pokazati svojim primjerom", smatra Rozeta i objašnjava: "Moraš im podrediti dobar dio svojeg života i imati strahovito puno energije i živaca. Trebalo bi osnovati stručnu pomoć za roditelje. Plavi telefon za mamu i tatu", šali se.

Teško je biti samohrana majka u Hrvatskoj

Od kad je postala mama, Rozetu nije napustila ljubav prema putovanjima, a osim na Karibe, sina je vodila na putovanje u New York, vlakom u Tursku, Sarajevo, po svim hrvatskim nacionalnim parkovima i na mnogobrojne izlete. Kćer je vodila samo do Oliba i na nekoliko izleta jedrilicom, a kako kaže, peče je savjest zbog toga, ali nažalost, razlog je financijska kriza u našoj zemlji.

Rozeta kaže da je iznimno teško biti samohrana majka u Hrvatskoj, prvenstveno financijski. "Teško se organizirati i uskladiti obveze oko škole, vrtića, posla i dva treninga pogotovo zato što su sva ta događanja 15 kilometara od mjesta gdje živimo. Teško je naći malo vremena za sebe. Ali sve se može kad se hoće", kaže.

Samohrana majka dvoje djece nedavno je napisala i objavila autobiografski roman "Nisam ja. Neptun je!" u izdanju 24sata d.o.o. Uz ovaj roman, kojim svjedoči da život piše neobične priče, Rozeta je objavila i pripovijest u zbirci iskustava roditeljstva "Drugo stanje" autorice Sandre Babac.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.