Roditelji Sretna mama 16. kolovoza 2016.

8 lekcija koje možemo naučiti od djece

dijete mama igranje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrlo je zanimljivo kako djeca u većini slučajeva prihvaćaju i slušaju ono što im se kaže i te greške ne ponavljaju. Djeca nemaju ego, oni samo žele dokučiti kako pravilno obući cipele

Znate li onu izreku "Budite kao mala djeca i mir u svijetu će postati stvarnost"? Ali djeca ponekad grizu, grebu, vrište. Tko bi želio biti takav? Međutim, puno toga možemo naučiti upravo od najmlađih.

1. Zagrlite nekoga

Većina odraslih u današnjem društvu ne preferira fizički kontakt i to je u redu, nitko ne želi da ga grle potpuni neznanci. Ali, kada ste posljednji put zagrlili najbolju prijateljicu bez ikakvog povoda?

2. Pokažite uzbuđenje

Postoji više načina od običnog smješka kojim možete pokazati raspoloženje. Nije loše tu i tamo skakati i vrištati od sreće zbog nečeg što vas je zaista obradovalo. Zabavnije je ako uzbuđenje podijelite s ljudima i pokazati im koliko vas čine sretnima.

Roditelji žele djeci sreću, a bolje bi bilo da ih uče živjeti

4. Zaplješćite sami sebi

Djeca padnu tisuće puta prije nego što nauče hodati, a kada to savladaju nagrade sebe malom proslavom. Stoga, idući put kad odradite dogovoreni rok ili napravite nešto drugo zbog čega se osjećate produktivno, slobodno zaplješćite sami sebi. Nitko vam neće zamjeriti.

5. Postavljajte pitanja

Dječja znatiželja fascinantna je stvar, oni se ne ustručavaju tražiti objašnjenja kad im nešto nije jasno. Idući put kad ste zbunjeni, nemojte sjediti i sramiti se jer ne znate odgovor na neko pitanje. Podignite ruku i tražite odgovor, velike su šanse da niste jedini s upitnikom iznad glave.

Pokažite djetetu svoju sreću, ali i ljutnju i tugu

6. Budite iskreni

Djeca su ponekad brutalno iskrena, što je znak da nemaju skrivene namjere kad pričaju s vama. Kada bi odrasli slijedili njihov primjer i bili iskreni što je to više moguće, velika većina nesporazuma lako bi se mogla izbjeći.

Naučite dijete samostalno razmišljati

7. Prihvatite kritike

Djeca po cijeli dan slušaju "Nemoj napraviti to i to" i vrlo je zanimljivo kako u većini slučajeva prihvaćaju i slušaju ono što im se kaže i te greške ne ponavljaju. Djeca nemaju ego, oni samo žele dokučiti kako pravilno obući cipele.

5 stvari koje možete naučiti od svoje djece

8. Živite za trenutak

Kada se igrate s djetetom, onda se zaista igrajte s njima, a nemojte istovremeno gledati neku seriju ili provjeravati tko vam je online na Facebooku. Isto primijenite i u ostalim situacijama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.