Roditelji Sretna mama 27. prosinca 2019.

5 pravila koja muž i ja koristimo kad se ne slažemo oko odgoja djece

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svatko ima svoje metode odgoja zbog čega zna doći do neslaganja među roditeljima, a posljedice mogu trpjeti djeca.

1. Ne raspravljajte ispred djece

Ako se oko nečega ne slažete, a odluka nije hitna i jako važna, netko treba preuzeti odgovornost i odlučiti u tom trenutku, a kasnije razgovarajte o tome kako postupati u sličnim situacijama u budućnosti. Zajednički razgovori tako će biti produktivniji i smireniji i pomoći će da ispred djece ne dođe do rasprave, objasnila je Haley Thorp, spisateljica i majka za PopSugar. 

Otkrila je pet pravila koje koriste ona i muž kada se ne slažu oko odgoja.

2. Shvatite da i različiti pristupi djeluju

Dvoje ljudi s jedinstvenim pogledima na svijet su predodređeni da neke roditeljske obaveze različito vide. Trebate shvatiti da će oba načina obaviti 'posao' i pustiti da svaki roditelj neke stvari radi na svoj način. 

Možda te zanima... 12 svađa koje je svaki par s djecom prošao bar jednom Roditelji

3. Usredotočite se na željeni ishod

Bez obzira je li se vaše metode razlikuju trebate biti usklađeni u onome što želite postići. Ako svatko postupa prema svojim pravilima nećete postići željeni ishod. Ako vi, recimo, želite pomoći djetetu već nakon što prvi put nešto ne uspije, a vaš partner želi pustiti dijete da pokušava dok ne uspije samo, odvojite vrijeme da se dogovorite koji je pristup bolji ili se rješenje možda nalazi u kombinaciji ta dva pristupa.

4. Uključite djecu

Lako zaboravimo da djeca jednog dana trebaju postati neovisni donositelji odluka pa zašto ih ne biste pripremili na to. Ponudite djeci neke zadatke u skladu s njihovim godinama i pustite ih da ih riješe sami. Na taj način im pružate mogućnost razvijanja kritičkog razmišljanja.

5. Vodite roditeljski dnevnik

Kada naiđete na okolnosti za koje znate da će se ponoviti, vodite evidenciju o tome kako ste upravljali situacijom. Te bilješke će služiti kao podsjetnik što ste sve pokušavali i što je uspijevalo, a što nije. Osim toga uvijek možete, pročitati što ste napravili kada ste bili sigurni da znate što radite.

Možda te zanima... Može li svađanje pred djecom biti korisno? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.