Roditelji Kolumne roditelja 13. svibnja 2015.

Svaka žena može naći nadahnuće u Ladi, božici ljubavi

ljubav majka dijete beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Božica ljepote i ljubavi, a i plodnosti pruža nadahnuće jer ona nudi sve što nama treba. Kratko i jasno - ljubav, sklad, sreću i bogatstvo. Učimo zato našu djecu da daju, primaju i pokazuju ljubav jer ovom su svijetu potrebni nježnost i toplina

Sljedeća u nizu zaboravljenih božica naših starih jest Lada, Ladika ili Ladana (Laca, Ladimira, Ladislava) božica ljepote i ljubavi, a prema nekim izvorima, božica plodnosti. Zaštitnica je glazbe, plesa, pjesme i igre, harmonije, radosti, mladosti, ljepote i ljubavi, slično kao Afrodita u mitologiji starih Grka. Povezana je i sa slavljenjem ljetnog solsticija, iako njen period započinje kalendarski oko 21. ožujka te prati Vesnu, slavensku božicu proljeća.

Lada nudi sve što ženama treba

Lada je, također povezana i s kišom te vrućim ljetnim noćima, što je idealno vrijeme za odavanje počasti božici ljubavi. U hinduizmu ime joj je Lakshmi i nositeljica je sreće, blagostanja, bogatstva, ljepote, kako u materijalnom, tako i u duhovnom smislu. Prekrasno je otkriti nešto tako zanimljivo kao što je kult Lade. Rekla bih da svaka žena može pronaći nadahnuće koje pruža obožavanje jedne ovakve Boginje jer ona nosi i nudi sve ono što nama treba. Kratko i jasno - ljubav, sklad, sreću i bogatstvo.

Eto, neki dan smo suprug i ja, po običaju glasno i žustro raspravljali oko vjerojatno minorne problematike, ali tako je to kada se zaljube Ovan i Strijelac, ima vatre na sve strane. Moj mali dvoipolgodišnjak Teo vrzmao mi se pod nogama pjevajući pjesmice dok sam pokušavala spremati ručak, oprati suđe, nahraniti malog bracu i sve to u isti čas. Kako je naša diskusija burno završila umorila sam se i sjela da malo odahnem, a ono što me iznenadilo jest da mi je Teo prišao, zagrlio mi koljena, pogledao me u oči i kazao, nevjerojatno svjesno, smisleno i posljedično: "Volim te, mama". Iznenadilo me što je osjetio našu napetost i moj umor i došao me utješiti. Do tog trenutka svoju čistu ljubav pokazivao je malim gestama anđela, gugutanjem i osmjesima, a sada je došlo vrijeme da to izrazi kao pravi mali čovjek.

Svijetu su potrebni nježnost i toplina

To je ljubav, prava, nepatvorena, intaktna, bezgranična i vjerujem da nam se Lada nasmiješila. Njegovo izražavanje finih emocija uslijedilo je i nakon par dana, kada sam jedva uspavala malog bracu, a moj uvijek neposlušni Teo namjerno počeo na moje "Pssst", lupati i udarati pored kreveta pa sam ga pedagoški (blago, ali odlučno) ukorila. Strašno se rasplakao i prišao mi, ali bila sam ljuta. Stajao je pored mene i upitao suznim očima: "Mama je l' me voliš?" Zabezeknula sam se tim pitanjem i odmah ga privila u naručje ljubeći ga i govoreći "Naravno da te volim, oprosti mami što je bila ljuta".

I opet jutros dok smo se spremali za šetnju, a stvari zbog žurbe letjele po stanu i dok je Teo skakutao po krevetu, rekli smo mu "Mama i tata te jako vole", misleći pazi nemoj pasti i lupiti glavom o pod kao mali majmunčić. On je odgovorio "I ja volim mamu i tatu". Vrhunac ljubavi, ne može više i bolje. To su ljepota i sklad koji nam beskrajno opijaju duh i daju nam istinsku sreću. Učimo zato našu djecu da daju, primaju i pokazuju ljubav, jer ovom su svijetu potrebni nježnost i toplina. Potrebna je ženska mila ruka da nas ponovo vodi i upućuje, kao što su stare slavenske božice jačale i davale snagu našim prabakama kada je život bio nepodnošljiv.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.