Roditelji Kolumne roditelja 21. listopada 2013.

Moja tri najvažnija razloga za dojenje

dojenje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pravo djeteta na dojenje znači i više od nutritivne vrijednosti koju mu taj obrok pruža, ono znači i zbližavanje s majkom kao začetak svih kasnijih međuljudskih odnosa u životu

Revoltirana sam pričama da mnoge majke ne žele dojiti. Konkretno, pričom koja se odnosi na nama toliko ogledne susjedne zemlje zapadne Europe, bar na urbana središta, u kojima je biti dojilja nešto na što se gleda ispod oka, a laktacije se lako rješava injekcijom nakon poroda. Vjerujte mi, uvijek sam na strani ljudskih prava, pa tako i prava na izbor i ne želim osuđivati. Poslušajmo ipak glas razbora.

Vrlo se često kroz društvo provlači pitanje kamo je nestala naša humanost, no ako u samom startu života djetetu negiramo njegovo prirodno pravo na majčino mlijeko, što li se onda čudimo da postajemo alijenirano društvo. Pravo djeteta na dojenje znači i više od nutritivne vrijednosti koju mu taj obrok pruža, ono znači i zbližavanje s majkom kao začetak svih kasnijih međuljudskih odnosa u životu. Mislim da o tome i ne moram pisati, svatko se o tome može detaljno informirati na bilo kojem roditeljskom portalu.

Žene kojima se nameće odluka da ne doje ili tako odluče (izuzimam slučajeve kada dojenje jednostavno ne ide), zanemaruju svoju kreacionu snagu, koja je da mi majke zaista stvaramo ljudska bića.

Kako se moj jednogodišnjak i ja polako opraštamo s dojenjem, evo i mog doprinosa. Moji naj razlozi za dojenje:

Dobro je za mamu: Mama se odmara

I zaista, koliko god posla imale u vođenju kućanstva, dijete će vas uvijek podsjetiti "Mama uspori, vidi me, tu sam, trebam te". I tada sjednemo u moju omiljenu fotelju, podignem noge na tabure i zaustavljamo svijet samo za nas dvoje. I tu vidimo koliko su mudra ta mala bića koje nas uče svjesnosti trenutka.

Ready to go bilo kuda

Nije potrebno nikakvo trošenje na mliječne formule, steriliziranje bočica, podgrijavanje. Bilo kada dijete treba, tu je, na dohvat ruke. Pa zato sam i ostala na porodiljnom dopustu.

Dobro je za bebu!

Treba li više reći!? Majke, same prosudite, slušajte što govori majka medvjedica u vama.

Pratite nas i na Facebooku!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.