Roditelji Kolumne roditelja 07. ožujka 2014.

Afirmacije za supermame

mama, dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame, probudite li se gunđave, pokušajte se usredotočiti na lijepe stvari! Pogledajte se u ogledalo i pošaljite samoj sebi divnu poruku: Očekuje te još jedan ispunjen, prekrasan dan. Zaslužuješ svu ljubav koju ti djeca pružaju. Voljena sam i volim!

Biti mama zaista znači imati posao s prekovremenim radnim vremenom. Glavu treba sačuvati hladnom i razumnom. Mi odrasli trebali bismo znati kako ostati mirni i pribrani, kako bismo djeci mogli prenijeti poruku da ipak imamo kontrolu nad svojim emocijama.

Koliko god situacija s djecom postala hektična i mi željeli poludjeti, smireni glas iza scene, šaptač iz pozadine, može nas lako smiriti svojom mirnom porukom i odvojiti od svake lude situacije.

New age, a posebice Louise Hay, popularizirali su afirmacijske poruke kao način samoiscjeljivanja, ali rijetkima je poznato da su afirmacije primjenjive u svakojakim životnim situacijama. Njima programiramo fokus svoje pažnje, a također nam pomažu da uđemo u rezonancu sa željenim stanjem uma. Stanje bivanja je ono što određuje okolnosti, a ne obrnuto.

Razmislite, govorite li sebi da ste zdravi, da dopuštate da život prolazi kroz vas, da se ljutnje rješavate na bezopasan način, da mirno otpuštate prošlost, sebi opraštate, dopuštate životnoj mudrosti da se pobrine za detalje, a nadasve da se volite, dugoročno to će na vas upravo tako i djelovati.

Dakle, mame, probudite li se gunđave, pokušajte se usredotočiti na lijepe stvari! Pogledajte se u ogledalo i pošaljite samoj sebi divnu poruku: Očekuje te još jedan ispunjen, prekrasan dan. Zaslužuješ svu ljubav koju ti djeca pružaju. Voljena sam i volim!

Jutro je prilika za novi početak te premda vas možda muči neka trzavica od dan prije, djeca brzo zaboravljaju, a često slijede i vaše vodstvo. Pjevate li ujutro, djeca će odmah pokupiti vašu "vibru" veselja. Ja volim poslati blagoslove ususret novom danu: Blagoslivljam ovaj dan pred sobom! Ja i moja obitelj smo zdravi, zaštićeni. Imam samo ugodna iskustva i vodim ugodne razgovore. Pronalazim sreću u svakoj situaciji. Obožavatelj sam i sunca: Provodimo još jedan prekrasan dan u igri na otvorenom.

Evo ih još za svakojake prilike:

Morate li na primjer reagirati na dječji neposluh: Smirena sam, moje su reakcije odmjerene i pravedne.

Kada djeca naprave veliki nered, a rade ga, znamo, uvijek: Opuštena sam, ne dopuštam da me muče sitnice.

Kada visoka temperatura zakuca na vrata, a dijete je po cijeli dan cendravo i vaš osobni priljepak: Djetetu je potrebna moja pomoć i suosjećanje, sve će to proći i tada ćemo opet biti veseli.

Ponekad kada shvatite da je vaše dijete ipak svoja, posebna osobnost: Prihvaćam svoje dijete takvo kakvo je. Ne osuđujem ga. Ne mora činiti ništa da zasluži moju ljubav.

Sjetimo se, da bismo normalno funkcionirale, moramo brinuti i za sebe: Pronalazim dovoljno vremene za sebe. Brinem o sebi i svojem zdravlju jednako kao i o zdravlju moje djece.

Želite da vaše dijete odraste u vedru osobu, zaljubljenu u život, samopouzdanu, suosjećajnu, brižnu i sretnu? Počnimo od sebe. Mislimo samo pozitivno!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.