Roditelji Kolumne roditelja 12. ožujka 2021.

15. tjedan: Kako se trudnice osjećaju?

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne smiješ jesti ovo, ne pij gazirano, ne pij sokove, ne pij čajeve, pazi kako spavaš, pazi na odjeću koju nosiš, ne idi u zadimljeno, vježbaj, hodaj, odmaraj... Moraš biti draga i mila jer trudnice se takvima doživljavaju

Dakle, koja je razlika između prve i druge trudnoće? Ne mislim fizički, već onako, općenito govoreći.

U prvoj sam trudnoći nakon posla obično malo prilegla, prošetala, popila kavicu, stalno čitala knjige i časopise o trudnoći, porodu, odgoju. Sve je bilo usmjereno na dolazak pišonje.

A sad... Stalno sam u strci! Nakon posla trčim kući preuzeti dijete od dadilje, na brzinu kuham nešto - nešto što bi trebalo biti hranjivo, puno vitamina, minerala, omega, kalcija, željeza... Kad na brzinu pojedemo, Adrian i ja 'brišemo' van šetati po kvartu, u parkove, a trenutno je aktualan i lunapark. Ne sjednem još otprilike dva sata.

Kad nakon šetnje dođemo kući, kuham večeru, spremam dijete spavati i obavezno legnem s njim jer ne znam više kako se zovem od umora.

Adrian sve više ljubi trbuh, čak i svira trubu ispred trbuha - da beba ne plače :). Neki dan me zagrlio i rekao: "Mama ja volim bracu ili seku".

Učim ga vježbe koje ćemo raditi s bebom, pokazujem mu kadicu u kojoj će se kupati, pelene u koje ćemo zamatati bebu i on se osjeća jako važno. Pričam mu kako bez njega neću moći te da mi je jako potreban.

Želim u njemu stvoriti osjećaj važnosti i što je manje moguće ljubomore. A i sebe pripremiti da ne smijem na njega zaboraviti i nikada, ali nikada ga odgurnuti od bebe. Naposljetku, može mi biti velika pomoć i podrška te kroz brigu i pažnju razvijati povezanost s bracom ili sekom.

Prije pet dana, ustala sam ujutro i počela se spremati za posao. Stanem pred ogledalo i doživim šok. Trbuh je preko noći narastao i dobio oblik. Odmah sam budila tatića da vidi moj trbuščić. Taj dan je puno ljudi na poslu komentiralo kako mi je vidno narastao trbuh.

Moram strogo paziti na prehranu. Cilj je dobiti što manje kila. Imam velikih problema s kralježnicom i svaka kila može me oboriti i ostaviti u velikim bolovima. Što to znači? U potpunosti izbaciti slatko... A prestala sam pušiti - ne mogu vam opisati kakav je to pritisak. Sad bih najviše na svijetu jela čokolade i sladolede, ali eto ne smijem.

Umjesto toga, svako jutro rezuckam pet vrsti voća prije posla. Onda trebam jesti povrće. Brokule, cvjetače, mrkve, graška... Trebam piti litru i pol vode dnevno, trebam jesti jogurt zbog kalcija. Nemojmo zaboraviti niti orašaste plodove. A riba, naravno lešo ili kuhana. Pitam se kad da to sve potrpam u sebe? Počela sam sa sobom u poslijepodnevne šetnje nositi voćke pa Adrian i ja sjednemo na klupicu i pojedemo.

Šalu na stranu, prehrana treba imati veliku ulogu u životu jedne trudnice. Zvuči kao nemoguća misija, ali ima načina kako uspjeti. Bitna je dobra organizacija. Pozabavit ću se tom tematikom u sljedećoj kolumni. Ostanimo zasad na trenutak na kukanju. Moramo se malo i požaliti.

Zapita li se itko kako se trudnice osjećaju? Ne smiješ jesti ovo, ne pij gazirano, ne pij sokove, ne pij čajeve, pazi kako spavaš, pazi na odjeću koju nosiš, ne idi u zadimljeno, vježbaj, hodaj, odmaraj... Moraš biti draga i mila jer trudnice se takvima doživljavaju. "Ona je trudna i sigurno će biti izvrsna majka, vidi ju kako je smirena" – aaaaaaa... Nisam.. Ponekad nas 'pucaju' hormoni i nemamo razumijevanja ni za koga. 

A možda i nisu hormoni, možda je samo loš dan. Pa svi imaju loše dane, možemo ih valjda imati i mi. Kao da pričam o drugoj vrsti s druge planete. Ne želimo uvijek biti mile i drage, vesele i nasmijane, imati osmijeh od uha do uha. Ne! Pustite nas da i mi budemo frustrirane. Ako upitate trudnicu zašto je nervozna, odgovor je "Zatoooooo" :)  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.