Roditelji 20. kolovoza 2020.

Kako da te dijete nikad ne zaboravi i po čemu će te pamtiti?

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne možemo uvijek graditi bolju budućnost za svoju djecu, ali možemo izgraditi bolju djecu za budućnost , rekao je Franklin D. Roosevelt. U tekstu navodimo neprocjenjive lekcije koje smo naučili od roditelja.

Roditeljstvo je posao koji iziskuje svakodnevno vođenje računa o raznim sitnicama, od brige o obrocima, prikladnoj obući i odjeći do mentalnog, emocionalnog i fizičkog zdravlja djeteta. Ne postoji magična formula za savršeno roditeljstvo, to je posao koji učiš u hodu, najčešće prema metodi pokušaja i pogrešaka. Tek kad postaneš roditelj, shvatiš težinu uloge koju nosiš na svojim leđima.

Profesorica kliničke pedijatrije na Sveučilištu u Miamiju, Ruby Natale, tvrdi kako mnogi novopečeni roditelji koriste odgojne tehnike koje su prakticirali njihovi očevi i majke. To dokazuje čak 79% ispitanika koji vjeruju da se najvažnije životne lekcije nisu promijenile tijekom godina.  Zahvaljujući njima, djeca se pripremaju za odlazak iz roditeljskoga gnijezda u svijet pun izazova i prilika. 

Što su nas roditelji naučili? 

Odrastanje je bitan proces ljudskog razvoja, a roditelji imaju glavnu ulogu u tome. Pitali smo sugovornike koje su to mudrosti roditelji prenijeli na njih, a dobro su im došle na životnom putu.

Lekcija br. 1. Budi znatiželjan 

- Kad sam bila mala, nismo imali mnogo novca. Ali zato je tata probudio kreativni i znatiželjni duh u nama. Umjesto kupnje 'Čovječe, ne ljuti se', sestra i ja same smo izradile igru od drva. Nisam ni bila svjesna koliko će mi poticanje kreativnosti značiti u daljnjem životu - kaže Maja (28).

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Lekcija br. 2. Materijalno nije bitno 

- Ako u životu stvari radiš samo zbog novca, radiš to pogrešno. Lijepo je imati dobar auto i veliku kuću, ali ljudi koji te okružuju, ono što ti osjećaš, tvoje zdravlje... sve je to mnogo važnije - kaže Gordana (45). 

Lekcija br. 3. Kako prostreš, tako ćeš i leći

- Mama mi je uvijek govorila da sama određujem kako će moj život izgledati. Kad sam bila mlađa, doživjela sam neke situacije za koje sam smatrala da je tako sudbina htjela. Tako sam i za neke loše odluke krivila ''višu silu'', a sad shvaćam da će mi život biti onakav kakvim ga sama napravim. Ništa mi neće pasti s neba i sve što želim imati mogu ostvariti jedino ako u to uložim trud, rad i volju - kaže Monika (32).

Lekcija br. 4. Radi sada da bi ti poslije bilo lakše

- Možda će mi izlazak s prijateljima biti zabavniji nego učenje za ispit, ali odgađanje stvari donosi samo još više stresa. Tata me naučio da ne žrtvujem ono trajno za privremeno i da prvo uradim teže stvari jer će poslije biti samo lakše - kaže Marko (23). 

Lekcija br. 5. Neke stvari moraš sam shvatiti

- U srednjoj školi nanizala sam nekoliko jedinica iz matematike. Tata, koji me dotad tjerao i molio da učim, jednostavno je odustao i rekao: 'Gle, ja te više neću tjerati jer učiš za sebe a ne za mene. Ako tebi ulaganje u svoje obrazovanje nije bitno, onda mi poslije nemoj kukati kako nemaš novca za režije'. Sljedeće polugodište ispravila sam sve jedinice i upisala željeni fakultet. Hvala, tata! - kaže Ivana (26).

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Lekcija br. 6. Dobro može biti loše

- Prekid s dečkom bio je nešto najbolnije i najružnije što sam tad iskusila u životu. Ali mama mi je otvorila oči i rekla da se ponekad loše stvari mogu pokazati kao dobre. Tako je i bilo. Zahvaljujući prekidu toksične veze, radila sam na sebi, maknula sve negativno, promijenila posao i usudila se učiniti većinu onoga što me prije bilo strah - kaže Katarina (36).

Lekcija br. 7. Pronađi bolji bend

- Jedan od savjeta koje sam dobila od oca je da uvijek 'pucam na više', odnosno da, ako nisam među lošijima u bendu, pronađem bolji bend. 'Uvijek se stavljaj u situacije u kojima moraš izgraditi bolju verziju sebe i tako ćeš steći razne vještine i prilagodljivost' - kaže Martina (35).

Jedna stvar je sigurna – roditelji žele samo ono najbolje za svoju djecu. Životno iskustvo koje nam oni prenose je neprocjenjivo i s vremena na vrijeme trebamo im zahvaliti. Ponekad to može biti neko putovanje s bližnjima koje nismo dugo vidjeli ili jednostavni personalizirani poklon kao mali znak pažnje za sve što su nam omogućili u životu. Ne zaboravimo da smo ono što jesmo upravo zahvaljujući roditeljima.

Biti roditelj najljepši je, ali i najteži zadatak, zato su dobri savjeti uvijek dobrodošli. A da biste znali kako svojem djetetu podići samopouzdanje, ali i paziti da ga određenim riječima ne narušite, u besplatnom video webinaru poslušajte savjete neurolingvističke psihoterapeutkinje Irene Orlović. S druge strane, ako u svojoj okolini imate novopečene roditelje, sad im malim znakom pažnje možete pružiti veliku podršku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.