Roditelji Jer želim biti sigurna 19. veljače 2021.

Zašto su spontani pobačaji česti u prvom tromjesečju trudnoće?

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čak se jedna od pet trudnoća završi spontanim pobačajem. Pobačaj se najčešće događa u ranoj trudnoći, pa mnoge žene i nisu svjesne da su ga imale. Uglavnom pomisle da je menstruacija zakasnila i da jednostavno imaju jače krvarenje nego obično.

Prema tradicionalnoj definiciji spontani je pobačaj svaki neželjeni gubitak trudnoće prije 20. tjedna trudnoće. Učestalost spontanih pobačaja iznosi 15 posto svih klinički prepoznatih trudnoća. Pravu učestalost teško je utvrditi. Uporabom osjetljivih testova za određivanje beta lanca humanoga korionskog gonadotropina otkrivano je da stopa pobačaja iznosi čak 50 do 75 posto.

Čak se jedna od pet trudnoća završi spontanim pobačajem. Pobačaj se najčešće događa u ranoj trudnoći, pa mnoge žene i nisu svjesne da su ga imale. Uglavnom pomisle da je menstruacija zakasnila i da jednostavno imaju jače krvarenje nego obično. 

Porast broja spontanih pobačaja

Dr. med. Ivan Bolanča, spec. ginekologije i porodništva iz Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC Sestara milosrdnica iz Zagreba objasnio je u jednom od ranijih članaka na temu spontani pobačaj da su istraživanja kojima se uspoređivala učestalost spontanih pobačaja u posljednjih 50 godina ukazala na postojanje stalnog trenda porasta broja spontanih pobačaja: "Zasigurno je za veliki dio tog porasta odgovorna činjenica da se trudnoće zahvaljujući kućnim testovima za trudnoću i sve boljim ultrazvučnim aparatima sve ranije dijagnosticiraju. Zbog toga danas znamo za veliki broj spontanih pobačaja koji bi ranije prošli nezapaženo, tek kao zakašnjela menstruacija."

Velik dio spontanih pobačaja se ne ponavlja

Koliko često dolazi do spontanog pobačaja i koji su mogući uzroci? "Spontani pobačaji nisu rijetkost te se događaju u oko 10 do 15 posto žena reproduktivne dobi. S obzirom na to da je najčešći uzrok ranih spontanih pobačaja kromosomska greška, logično je da je njegova učestalost kod starijih trudnica veći, čak i do 40 do 50 posto kod trudnica starijih od 42 godine života. Neki od ostalih mogućih uzroka su autoimuni poremećaji, endokrine bolesti kao što su dijabetes, poremećaji rada štitnjače, sindrom policističnih jajnika, anomalije maternice kao što su miomi, polipi, pregrade maternice, infekcije, pothranjenost ili pretilost te faktori okoline kao što su pušenje, pretjerana konzumacija alkohola, droga ili neki kemijski agensi", objasnila je Petra Podobnik Brlečić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije u jednom od članaka na temu spontani pobačaj za missMAMU te dodala da za veliki dio spontanih pobačaja ne možemo otkriti razlog te da spontani pobačaji često budu izolirani slučajevi nakon kojih nastupa potpuno uredna trudnoća i rođenje zdravog djeteta. "Ako je nastupio spontani pobačaj kod inače zdrave žene, nema potrebe paničariti već je utješiti s činjenicom da je izrazito mala šansa da će se takva situacija ponoviti", kaže.

Kod više od dva spontana pobačaja, svakako se preporučuje obrada kako bi se pokušalo identificirati razlog pobačaja i spriječiti njihovo ponavljanje. Preporučuje se učiniti kariogram oba partnera, laboratorijske pretrage za isključivanje bolesti štitnjače, dijabetes i ostalih hormonskih poremećaja, pregled ultrazvukom kako bismo utvrdili normalnost građe maternice i optimalnu funkciju jajnika, po potrebi dijagnostičke operativne zahvate kao što su histeroskopija i laparoskopija. Postoji niz specifičnih laboratorijskih i imunoloških pretraga za isključivanje rijetkih stanja koja mogu biti uzrok (nasljedna trombofilija, antifosfolipidni sindrom i autoimune bolesti..).

"Kod žena koje imaju takve probleme, najbolje je da prvo pričekaju rezultate svih pretraga, što može trajati i više mjeseci, kako bi se planirala sljedeća trudnoća", kaže Podobnik i objašnjava da istraživanja još uvijek nisu suglasna je li ikakva terapija posebno uspješna u liječenju navedenih poremećaja, ali iskustvo je pokazalo da uzimanje folne kiseline, niskih doza acetilsalicilne kiseline, niskomolekularnog heparina, a u nekim situacijama i infuzije imunoglobulina kod takvih trudnica ipak povećava šansu za sprječavanje spontanog pobačaja i rođenje zdravog djeteta.

Svakako treba spomenuti i infektivne uzročnike. Pokazana je znakovita povezanost nekih infektivnih uzročnika i spontanih pobačaja (Listeria monocytogenes, Toxoplasma gondii, parvovirus B19, virus rubeole, virus herpesa, citomegalovirus i drugi).

 | Author: Promo Foto: Promo

Simptomi spontanog pobačaja

Najčešći klinički pokazatelji spontanog pobačaja je vaginalno krvarenje. Takvo krvarenje se može javiti u obliku svega nekoliko kapi ili pak može biti vrlo obilno. Bitno je napomenuti da se simptomi pojavljuju bez prethodnog upozorenja. Često spontanom pobačaju kao eventualni znak prethodi smeđi iscjedak koji isto tako u trudnoći ne mora nužno predstavljati opasnost. Još jedan simptom je grčevita bol u donjem dijelu abdomena. Nakon pobačaja, u roku od 4-6 tjedana žena će dobiti sljedeću menstruaciju, koja je obično uobičajena. Žena može ponovno ostati trudna i prije te prve menstruacije, ali se, osobito ako je učinjena kiretaža, savjetuje pričekati bar 3 ciklusa prije sljedeće trudnoće.

Koja je idealna pauza između trudnoća?

Budući da je spontani pobačaj gubitak nerođenog djeteta koji je teško preboljeti, prije planiranja sljedeće trudnoće potrebno je obratiti pozornost i na to kako se osjećate. "Svaka žena za sebe najbolje može osjetiti je li emocionalno spremna za novu trudnoću. Slušajte svoj unutarnji glas. Oprostite se od djeteta koje se nije rodilo. Završite tu priču i tek onda krenite dalje. Iako će neke tuge ostaviti duboki trag u nama i iako neke događaje nikada nećemo zaboraviti, neka nova trudnoća bude početak života djeteta, neopterećenog nasljeđem prošlosti", savjetovala je Natalija Stanković, psihologinja iz Psihološkog centra Razvoj u jednom od članaka na temu kada je vrijeme za novu trudnoću nakon spontanog pobačaja. 

 | Author: Promo Foto: Promo

Uvođenjem testova na trudnoću i žene su mogle primijetiti ono što su prije znali samo medicinski radnici – da su spontani pobačaji vrlo česti, pa se danas smatra da se gotovo 50 % svih trudnoća pobaci. Stoga je važno što ranije napraviti test na trudnoću kako bi se mogli poduzeti svi potrebni koraci na vrijeme koji će pomoći sačuvati trudnoću. Clearblue Test za iznimno rano utvrđivanje trudnoće najosjetljiviji je test, što znači da se možete testirati do šest dana prije izostale mjesečnice (što je pet dana prije očekivane mjesečnice).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.