Roditelji 16. studenoga 2023.

Ilustratorica Zombijana nizom ilustracija o mamama pogađa „u sridu“: Rodi dijete, ali…

Foto: Instagram / screenshot
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Crnogorska ilustratorica poznata je po svojim ilustracijama koje prate i komentiraju aktualnu svakodnevicu, često iz ženskog kuta. Ovog puta na to ju je potaknuo aktualni slučaj jedne sportašice i mame.

Ilustracije vezane uz roditeljstvo nas često oduševe, posebno kad na šaljiv i istinit način prate tu našu roditeljsku svakodnevicu. Lakše se nasmijati ilustracijama, nego kad nam se to dogodi u stvarnosti, logično, a uvijek je dobro u svemu pronaći barem tračak humora. No, nekad taj jednostavan oblik posluži i za prenijeti neke ne tako zabavne poruke i probleme.

Možda te zanima... Ove duhovite ilustracije koje savršeno opisuju roditeljstvo nasmijat će te do suza Roditelji

Jedna od onih koje često „gađaju u sridu“ svojim ilustracijama je Zombijana, crnogorska ilustratorica Andrijana Vešović, čiji uradci oduševljavaju cijelu regiju – i to s pravom. Nekad nas njene simpatične ilustracije nasmiju do suza, a nekad nam otkriju na jednostavan način bolnu istinu. Ovog puta povod za njene ilustracije nije bio nimalo smiješan, pa to ne mogu biti niti ilustracije – ovoga puta one otkrivaju bolnu istinu s kojom se suočavaju mnoge mame na ovim našim prostorima. I šire, naravno, ali nama su ove bliske.

Naime, Andrijanina sunarodnjakinja, crnogorska rukometašica Milena Raičević nedavno je maknuta s kapetanskog mjesta u momčadi crnogorske Budućnosti za koju je osvojila 42 trofeja, te je prebačena u podružnicu tog kluba. Razlog? Tužila je klub, nakon što je iscrpila sve druge mogućnosti potraživanja novca koji joj klub duguje jer joj za sezonu 2020/2021 nisu isplatili plaće. Kakve to veze ima s nama i roditeljstvom? Pa te plaće nije dobila jer u to vrijeme nije mogla igrati – zbog trudnoće, pa je klub zaključio da za to razdoblje ona ne mora dobiti plaću.

Da, točno tako kako čitaš. Milena je, kažu oni koji se u sport nešto više razumiju, uistinu legenda kluba, motor svoje momčadi, koja se uvijek vraćala nakon ozljeda i nije se nikad štedjela. Osim kad je bila trudna, što klub, očito nije smatrao važnim. Važno je bilo samo to da ona u to vrijeme nije doprinosila klubu i nije mogla biti plaćena.

E, pa stvarno ćemo svašta čuti! Jednako je ovo razljutilo i Andrijanu, odnosno Zombijanu, pa je odlučila nizom svojih ilustracija iskazati podršku Mileni i to je napravila na sebi svojstven način – jednostavnim i bolno istinitim ilustracijama. Morali smo ih podijeliti s vama koje to najbolje razumijete…

A da su žene s pravom osjetljive na takve teme i da je ono što se od mama očekuje uistinu potpuno suludo i puno proturječnosti dokazuje i činjenica da je nakon njenog prvotnog niza ilustracija, nastao još jedan. Taj drugi nastao je na temelju iskustava koje su s njom podijelile pratiteljice nakon prvotnih ilustracija. I te su nam, nažalost, tako bliske i jasne…

Možda ćemo jednom dočekati i vrijeme kad ovakve ilustracije neće biti potrebne i kad nam jednostavno neće biti razumljive - jer stvari neće tako funkcionirati. Dotad možemo živjeti u nadi i boriti se protiv tog na način na koji možemo, kad god nam se za to pruži prilika, baš kao što se Zombijana bori kako najbolje zna, simpatičnim i vrlo realnim ilustracijama. 

Možda te zanima... Instagram vs. pravi život: Majka duhovitim ilustracijama pokazala život s djecom Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.