15. studenoga 2013.

Humanitarna pomoć za djecu Filipina

Filipini
Foto: UNICEF
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Superoluja Haiyan, koja je pogodila Filipine, zahvatila je gotovo četiri milijuna djece. Prva zadaća UNICEF-a jest da im osigura pitku vodu, osnovne životne potrepštine i hranu, a hrvatski građani mogu pomoći donacijama putem interneta na www.unicef.hr ili žiro računa IBAN HR9223600001501092532, poziv na broj 13696-02

Iz UNICEF-ovog centra u Kopenhagenu krenula je humanitarna pomoć u vrijednosti od 1,3 milijuna američkih dolara za 10 000 obitelji na Filipinima, uključujući i one pogođene potresom u regiji Bohol.

Terapeutska hrana za djecu, zdravstveni i higijenski kompleti, tablete za pročišćavanje vode, dodatci za prehranu, upućeni su u cilju pomoći obiteljima u ugroženim područjima, pogotovo na područje grada Taclobana koji je pretrpio najgora razaranja.

Superoluja Haiyan koja je pogodila Filipine zahvatila je gotovo 4 milijuna djece. Naleti vjetra dosezali su brzinu od više 300 kilometara na sat, čupajući drveće iz korijena i uništavajući zgrade, dok su nadirući valovi otplavili više tisuća domova. Dijete protiv oluje takvih razmjera nema mnogo izgleda.

Djeca bez pitke vode i krova nad glavom

"Znamo da je izuzetno važno stići do djece što prije. No, pristup najugroženijim područjima vrlo je otežan, upravo zbog velikih oštećenja infrastrukture koju je oluja prouzročila. Trudimo se na sve moguće načine to riješiti kako bi pomoć djeci stigla na vrijeme", rekao je predstavnik UNICEF-a za Filipine Toomoa Hozumi.

Superoluja Haiyan nije mogla udariti u gore vrijeme. Prije svega tri tjedna potres jačine 7,2 stupnja zatresao je filipinsko otočje u istoj regiji, a deseci tisuća djece ostali su bez krova nad glavom.

Djeca, koja su izbjegla strašna razaranja oluje Haiyan, trebaju hitnu pomoć kako bi preživjela posljedice. Za njih je čista voda pitanje života i smrti. Do pitke vode u ovakvim je prirodnim katastrofama često gotovo nemoguće doći. Prva zadaća UNICEF-a bit će osigurati pitku vodu za svako dijete, kao i osnovne medicinske potrepštine i hranu.

“UNICEF čini sve kako bi došao do ugrožene djece, što je prije moguće i osigurao im potrebnu pomoć u zaštiti njihova zdravlja i sigurnosti u sljedećim danima”, poručio je Hozumi.

No potrebe za pomoći rastu iz sata u sat. Hrvatski građani mogu pomoći donacijama putem interneta na www.unicef.hr ili žiro računa IBAN HR9223600001501092532, poziv na broj 13696-02. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.