Visok FSH, nizak AMH, smanjena ovarijska rezerva i MPO- iskustva

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nasty

    Nasty

    Broj poruka: 1791

    Prijavi adminu

    Ovim putem molim cure koje su išle na MPO a imaju dijagnosticiranu smanjenu ovarijsku rezervu, visok FSH, smanjen AMH, snižen estradiol, preuranjenu predmenopauzu (ili preuranjenu menopauzu - POF) da podijele svoja iskustva, preporučene terapije prije IVF-a, protokole liječenja, alternativne metode liječenja i sl. 

    I sama sam u pripremi za prvi postupak. Pripisana mi je terapija Femoston 2/10, koju sam koristila 2ipo mj. Dr. mi je rekla da mi se FSH mora smanjiti do 12 da bi uopće reagirala na stimulaciju. U međuvremenu sam počela piti suplemente i malo se zdravije hraniti, vježbati i sl. Bila sam i na Chi Nei Tsang masaži abdomena, tj. organa. To mislim kombinirati s postupkom ukoliko krenemo. Ovo su mi nalazi nakon femostona, u zagradama stari: 
    LH=8.72 IU/L (stari 9.22)
    FSH=11.42 IU/L (stari 14,67)
    Prolaktin= 315.0 mlU/L (stari 288.2)
    Estradiol= 126.1 pmol/L (stari 91.17)
    AMH= 2.87 pmol/L (stari 2.78)
    TSH= 2.453 mlU/L (stari 2.127)
    Malo mi se i TSH povečao s terapijom, nadam se da mi neće stvarati novi problem. Uskoro idem na nove konzultacije.
    Svaki savjet i iskustvo su dobrodošli, lijep pozdrav!

    [lilypie.com]

  • Avatar Nasty

    Nasty

    Broj poruka: 1791

    Prijavi adminu

    E da zaboravila sam spomenuti da imam skoro 38 god., nemam djece, a mužu mi je dijagnosticirana oligoasthenozoospermia, blaži oblik. 

    [lilypie.com]

  • Avatar Nasty

    Nasty

    Broj poruka: 1791

    Prijavi adminu

    Dižem temu.. za slučaj da nekog ipak ima sa sličnim problemom.

    [lilypie.com]

  • Avatar Grizli

    Grizli

    Broj poruka: 8261

    Prijavi adminu

    Nasty koje su ti vrijednosti na nalazima referentne. Kod mene je situacija
    FSH 8.8
    LH 7.5
    POLAKTIN 303.4
    ESTRADIOL 321
    TSH 1.44
    TESTOSTERON 0.39
    AMH 1.86 ug/l (cca oko 13 pmol/l) 
    Meni su ranije i fsh i lh bili nizi nakon orve stimulacije su mi narasli. Nemam tako niski amh kao ti al isto su mi rekli da je to smanjena plodnost. Kod mene antralci budu do max. 4 vidljiva pocetkom menge. Al na elovni su i oni neki krzljavci nevidljivi se razvili. Ja imam 32 i muz imao dijagnozu aligoasthenozoospermia u početku s time da je brojnost bila malo snizena, al pokretnih samo 5%. Sa svim tim nalazim ja sam 4 put zatrudnila spontano bez ikakvog mpo. Od kad smo u mpo dosta je popravio spermio i sad ima oko 15% progresivno pokretnih sta je super napredak. Za sad ivf bezuspjesan. Uzimala sam svasta nesto od maticne mlijeci 1mj, vitamin D, magnezij, prenatale, andol, probala akupunkturnu kao pripremu za ivf, prije svega toga bioenergiju po domancicu nakon zadnjeg spontanog. Muz probao profertil (nalaz dosap jos gori), uspjeh imali sa duzom apstinencijom (iako preporucili oni kracu), l-karnitin i mg, maticnu mlijec uzimao 3 mj. Kod mene su uvijek ako su folikuli manji od 26mm unutra js i budu zrele. Imam rane ovulacije 9-12dc. Zadnja stimulacija 8 folikula - 8 js, samo 1 losa, 1 se nije htjela oploditi. Prvi put da nisu radili icsi, oplodilo ih se 6 i doslo do 3.dana ali odmah je bilo vidljivo da su neke losije i sporije, a do blastice ih doslo 3. Iskreno ja sam zadovoljna sa rezultatom jer to je neki prosjek cak i bolje od toga. Jer 3 blastice se obicno ocekuje kad ima 10js. Kakva su tvoja iskustva do sad? 

    [tickerfactory.com]

  • Avatar Nasty

    Nasty

    Broj poruka: 1791

    Prijavi adminu

    Draga Grizli, izdvojila sam upit iz matične teme jer mi se često dogodi da mi upit potone a da nitko ne registrira jer nas ima puno na temi. Inače te pratim i zadnju tvoju situaciju s fetom. I držim ti 🤞🤞🤞 na najjače da ovaj put bude uspješan i da zaboraviš na sve muke koje si prošla i okreneš novu lijepšu stranicu u životu. 🍀🍀🍀😘
    Referentne vrijednosti kod starih nalaza su iste kao kod novih, vadila sam ih u istom labosu, samo ih u zagradama nisam ponavljala. Inače smo mm i ja jako dugo skupa, nisam nikad ostala trudna. U 9.mj.prošle godine smo se odlučili potražiti pomoć i od tada čekam svoj prvi ivf. Njegovi nalazi prema riječima mpo dr. nisu toliko problematični, a ja sam u prema tim prvim nalazima hormona u perimenopauzi što mi je bio hladan tuš, naročito nakon što mi je dr. objašnjavala da se prilično teško vratiti u vrijeme prije započete tranzicije, da ako ne popravimo hormonski nalaz neću uopće reagirat na stimulaciju i sl.  Inače mi je dijagnosticirana endometrioza prije 10 god., kada sam operirala veliku cistu na lijevom jajniku. Od tada nisam imala nikad nekih novih problema sa endometriozom osim što sam ušla u preuranjenu tranziciju puno prije vremena zbog njenog tihog prisutstva. Genetski sam prva u obitelji. To mi se na UZV ništa nije vidilo, samo isključivo preko nalaza hormona. Obično bi mi rekli da sam imala ovulaciju na lijevom (operiranom) jajniku, papatest uredan i bog. U međuvremenu sam se pomirila sa situacijom i sad radim sve što mogu da povećam kvalitetu j.stanica i držim fsh i estradiol pod kontrolom nakon te hormonske terapije koju sam prošla. Idući utorak idem ponovno na konzultacije pa ću vidit što kaže. Rekla mi je bi me odmah stavila na ivf/icsi, preskačemo inseminacije. Antralce mi još nije brojala. Inače proučavam i alternativu, ukoliko krenemo u postupak kombinirat ću sa enegertskom masažom organa koju sam već prije spominjala u matičnoj temi. Nadam se da ćemo dobiti zeleno svjetlo ovaj put, iako mi je i TSH malo skočio, ali suplementima nadoknađujem jod. Znat ću u utorak više.
    Ti u ponedjeljak imaš FET? 

    [lilypie.com]

  • Avatar Grizli

    Grizli

    Broj poruka: 8261

    Prijavi adminu

    Da na temi mpo nas je dosta i cesto ni ne stignemo svima sve odgovoriti. TSH ti je sad granicno. Nama u Ri toleriraju do 2.5 koliko znam. Ja s tim hvala bogu nema problema, al tesko je kad ti u 30-tima kazu da imas smanjenu plodnost tako da te kuzim. Alternativa je dobra ako s epogodi prava stvar pa da se jos ne pogorsa. Ti si od 9 mj na cekanju? Jesu ti dali kakvu terapiju nisam popratila za regulaciju fsh i lh? Jesi probala uzimat mioinozitol? On je dobar za kvalitetu js samo ako nemas pcos onda zna malo skratit ciklus dok ga se uzima. Ja sam ga uzimala nekig 6 mj al samo do ovulacije i mislim da je imalo pozitivan utjeca jer mi je kvaliteta js dobra od kad sam to uzimala. Jedini problem mi je bilo sto mi je nakon 6 mj ciklus bio kraci za 4 dana, a i tako imam kratke pa sam odustala. Iduci ciklus su se vratli u normalnu. Da u pon imam FET. Javi sta ti kazu u uto. Drzim fige da su hormoni sad ok da mozes krenut na stimulaciju

    [tickerfactory.com]

  • Avatar Nasty

    Nasty

    Broj poruka: 1791

    Prijavi adminu

    Da da od 9mj smo skupljali sve nalaze i čekali konzultacije,  a od 11.mj ustvari čekam zbog hormona. Dobila sam femoston 2/10 za snižavanje fsh, lh i rast estradiola, pomoglo je. Mislila sam počet koristiti shatavari, jedna cura mi ga je preporučila što je snizila fsh sa 30 na 13. A inače jedem smokve u maslinovom ulju, pijem razne dodatke, omegu, q10. Nisam uzumala mioinozitol. Baš ću progooglat što je to. Gdje si ga kupila?
    Sretno u pon! Nadam se da ćemo u uto dobot protokol. 

    [lilypie.com]

  • Avatar Grizli

    Grizli

    Broj poruka: 8261

    Prijavi adminu

    Hvala i tebi drzim fige u utorak da dobijete protokol i da krenete sa postupkom napokon.Ja sam uzimala Inofolic preparat sa mioinozitolom, al onda nisam pila folnu jer ga on ima isto u sebi, tek zadnji mjesec korištenja mi je jedna cura rekla da ima za kupiti i tablete mioinozitola samo preko weba. I za endometriozu sam cula da pomaze. Inace bas dobro regulira cikluse posebno kod cura koje imaju pcos. Za shatavari sam isto cula dosta dobrih preporuka, na temi “Tko radi na bebi-nastavak” jedna cura se bas bavi svim tim biljakama u medicini i nedavno je komentirala o tome nešto al nisam popamtila. Pa ako te zanima mozes nju pitat sigurno ce ti reci kako i sto. Pise pod imenom Raštika. 

    [tickerfactory.com]

  • Avatar Nasty

    Nasty

    Broj poruka: 1791

    Prijavi adminu

    Super, puno ti hvala na svim informacijama Grizli! 😘

    [lilypie.com]

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.