Stručnjaci: Odgajajte djecu bez udaranja

Pregledaj članak

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • e_mail

    Broj poruka: 1

    Prijavi adminu

    Usporedimo današnju djecu školske dobi i onu djecu kada je zastupljenost udaranja djeteta po guzi zbog neposluha, bezobrazluka i drugih loših stvari bila normalna. Što možemo zaključiti?
    Dali djeca poštuju svoje roditelje i učitelje u školi više nego prije, dali su manje bezobrazni, bahati i razmaženi nego prije? 
    Današnja djeca izvrsni su manipulatori, a roditelji zbog današnjeg pristupa djece “da budu njihovi prijatelji” su naivniji više nego ikad. Činjenica je u tome što današnji “moderni” roditelji sve vjeruju svojem djetetu i smatraju da njihova djeca nikad ne mogu pogriješiti. Smatrate li da je nekom djetetu prije 20 godina palo na pamet da bahato odgovori učitelju? Ili da ne poštuje svoje roditelje? Naravno, svugdje ima iznimka, kako i prije tako i danas, no u globalu današnja djeca su bahata, bezobrazna i bez poštovanja prema starijima. Ja sam odgajan metodom “udaranja po guzi”. U svemu treba imati mjere, pa tako i u toj metodi. Zahvalan sam roditeljima što su me na taj način odgojili, jer ih i danas sa svojih 25. godina poštujem, poštujem starije i nije mi nikada ni palo na pamet da odgovaram svojim roditeljima ili učiteljima u školi. I sama Biblija nam govori nam o tome kako nema ničega lošega udariti dijete šibom u mladosti “Tko ljubi sina svog, često ga bije šibom da se na koncu njemu obraduje.” (sir 30,1). Također, Biblija spominje što se događa sa onom djecom kojoj sve sve dopušta i popušta: “Razmazi dijete svoje, pa će te zaprepastiti; igraj se s njim, pa će te u tugu zaviti. Ne smij se s njim ako ne želiš plakati s njim i na koncu škrgutati zubima.(sir 30,9-10)”. Dragi roditelji, ako se za cijelog vijeka vrijedi poslovica kako je batina potekla iz Raja, ne može se sada u posljednjih 20 godina nešto promjeniti. Ti odgajatelji nisu krivi što govore kako to nije dobro, nego je kriv način i sistem njihvog školovanja koji ih je naučio da oni smatraju kako je to zlostavljanje djece. Ne bojte se dragi roditelji udariti dijete po guzi, ukoliko želite da Vaše dijete izraste u poštenu i dobru osobu, koja Vas neće zaboraviti kada ostarite. Ako pak želite moderan odgoj, samo dođite u bilo koju osnovnu školu u RH i pitajte bilo kojeg učitelja kakvog su djeca ponašanja. Toliko od mene..

  • kajak2

    Broj poruka: 3

    Prijavi adminu

    Zašto se uporno batine uspoređuju s odgojem i to dobrim, a neudaranje dijeteta propustom odgoja, odnosno, automatski se poistovjećuje s razmaženošću?! Isto tako od kud mnogima mišljenje da su nekad djeca (mislim na danas odrasle ljude, teško mi je odrediti koje bi to bile generacije), većinom prošla odgojnu metodu udaranja. Djeca su podjednako bila udarana i onda i sada, samo što je nekad bilo normalno dijete udariti u javnosti, a danas se tome više pribjegava između vlastita četiri zida, što i potvrđuje veliki broj današnjih zagovornika “fliski po guzi”. Ja nisam bila udarano dijete, rođena sam 70-ih, i ispala sam skroz dobro. Moja mama kaže da je svaki dan dobivala batine od svoga oca i da čak nije ni plakala jer je mislila da ne smije. Neću sada ulaziti u njezin psihološki profil, ali da u njoj ima mnogo raznoraznih nesigurnosti, ne treba biti odveć velik psiholog da bi se to zaključilo.

    Zapravo sam htjela reći da je istina da smo većinom (bilo je i onda itekako nepopravljive djece), ipak poštovali odrasle. Sjetite se, nije vas dobar ‘drug/drugarica’ iz škole morao/la udariti da biste imali poštovanje prema njima. Dakle, tome nije bio razlog količina batina koju smo/su/ste ili nismo/nisu/niste primili, nego smo odrastali u sasvim drukčijim socijalno-ekonomskim okolnostima nego danas, bez utjecaja visoke tehnologije, globalnih medija, potrošačkih napasti koje su nekada bile nezamislive, a mnogi od nas ih tek željni. Današnja mladost koje se grozimo je takva jer im se pruža puno više nego se može i smije, a pritom će mnogi roditelji dati sve od sebe da im priušte ono što oni nisu imali i još više od toga. I tu zapravo leže uzroci ‘iskvarene’ mladeži, kojoj još kad se pridodaju „blagodati“ spomenutih tehnologija i medija, vrlo popularnih političkih korektnosti prema svakome i svemu…, onda se toj ‘iskvarenosti’ ne nazire kraj. Premda sam mišljenja da se i s time pretjeruje jer postoji hrpa divne i pristojne djece koja su zapravo i u većini, samo što smo skloniji uočavati lošije od dobroga. A što se tiče batinjanja bilo koga, a osobito djece i osobito one najmanje – jedno veliko NE!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.