Namirnice koje ne želite na tanjuru svog djeteta

Pregledaj članak

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Bura

    Bura

    Broj poruka: 6

    Prijavi adminu

    Poštovani dr.sc.Kulier i uredništvo Klokanice,
    kao stalna pratiteljica ovoga portala, ostala sam neugodno iznenađena Vašim člankom pod nazivom “Namirnice koje ne želite na tanjuru svoga djeteta”, odnosno prvim dijelom članka u kojem se govori o ADHD-u. Naime, kao majka i kao stručnjak moram regairati na niz netočnosti koje se u članku navode. ADHD je skraćenica engleskoga naziva Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, dakle deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj i nije istoznačnica samo sa nazivom hiperaktivni poremećaj. Međutim, to je manje bitno. Ono što je nedopustivo da se navede u članku jest tvrdnja da se “ o uzrocima još uvijek raspravlja premda je većina roditelja suglasna da se radi o previše obilnoj hrani koja je bogata šećerom i visikoglikemičnim namirnicama i naravno hranom u kojoj ima aditiva”. Tvrditi da je šećer kriv za nastanak ADHD-a je, u najmanju ruku neodgovorno. Uzrok nastanka ovoga poremećaja je za sada nepoznat, ali se smatra da je biološki a ne razvojni. Simptomi ADHD-a mogu se primjetiti vrlo rano, vjerojatno prije nego dijete počne jesti šećer ili hranu s aditivima. To da šećer ili neka druga namirnica pojačava simptome, to je druga stvar, ali nikako nije uzrok nastanku ovoga sindroma. Kao što će dijete koje nema deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj biti življe, teže zaspati i sl. ako pojede više hrane bogate šećerima (slatkiši).Osim toga, s punim poštovanjem prema roditeljima, ipak smatram da mišljenje roditelja o nastanku ovoga sindroma nije kompetento da bi se iznosilo kao zaključak i kao jedino mišljenje. Nadam se da ovu moju reakciju nećete shvatiti kao prigovor, već želju da se na ovom portalu iznose provjerene i potvrđene činjenice u svrhu boljeg informiranja i savjetovanja čitatelja.

  • Avatar Klokanica

    Klokanica

    Broj poruka: 649

    Prijavi adminu

    Poštovana Bura, autor članka nigdje ne tvrdi da je šećer uzrok za nastanak ADHD-a.
    Autor navodi da roditelji smatraju “da se radi o previše obilnoj hrani koja je bogata šećerom i visikoglikemičnim namirnicama i naravno hranom u kojoj ima aditiva” i piše: "Premda šećer kao uzročnik ADHD sindroma nikad nije potvrđen znanstvenim istraživanjem, roditelji tvrdoglavo uklanjaju upravo šećer iz njihove prehrane. Osim toga, oni su uvjereni da skupina konzervansa iz velike obitelji aditiva direktno izaziva problem nedostatka fokusa u djece. O utjecaju ugljikohidrata i šećera još uvijek se raspravlja u znanstvenim krugovima, ali nema čvrstih dokaza da izazivaju hiperaktivnost u djece.“
    Također, autor navodi: ”Činjenica je da neke namirnice pojačavaju problem, a druge ga usporavaju“, s čime ste se i sami složili: ”To da šećer ili neka druga namirnica pojačava simptome, to je druga stvar, ali nikako nije uzrok nastanku ovoga sindroma. Kao što će dijete koje nema deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj biti življe, teže zaspati i sl. ako pojede više hrane bogate šećerima (slatkiši)“
    Što se tiče naziva ADHD, u članku piše da je puni hrvatski naziv ”deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj" i nigdje ne piše da je hiperaktivni poremećaj istoznačnica za ADHD.
    Hvala vam na komentaru, Klokanica

  • Avatar Bura

    Bura

    Broj poruka: 6

    Prijavi adminu

    Poštovana Klokanice,
    “ADHD sindrom ili deficit pažnje u djece je otkriven i prvi puta tretiran u Americi, ali sada se može primijetiti svugdje u razvijenom svijetu pa i u nas. Za taj problem imamo i drugi naziv - hiperaktivna djeca” je jedini dio u kojem se govori o hrvatskom prijevodu i nigdje nisam pročitala ovo što vi tvrdite da “u članku piše da je puni hrvatski naziv ”deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj”. Jedino što čitam jest “ADHD sindrom ili deficit pažnje” i “”..imamo i drugi naziv - hiperaktivna djeca". Ako negdje zaista piše onako kako vi navodite, ispričavam se. Žao mi je ako ste moj komentar shvatili kao kritiku, ono što sam željela, kao i autor članka, razjasniti neke eventualne nejasnoće. Ako sam pogrešno shvatila tekst, vejrujem da nisam bila jedina i smaram da je trebalo malo bolje razjasniti uzroke i tko što misli, jer ovako se stječe krivi dojam o uzrocima nastanka ADHD-a. Nije prvi puta da sam od roditelja čula da je uzrok upravo šećer, i iako sam sama shvatila da poštovani dr.sc.Kulier nije to želio reći svojim vrlo korisnim tekstom, htjela sam ukazati na moguće pogrešno shvaćanje napisanoga što se ponekad može uzeti kao informacija koja može štetiti. Zahvaljujem na Vašem odgovoru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.