Ljubomora na novo dijete u obitelji

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Lollypop

    Lollypop

    Broj poruka: 1160

    Prijavi adminu

    Drage mame,

    Ne, ovdje ne govorim o ljubomori starijeg djeteta na dolazak nove bebe u obitelj, vec na ljubomoru odraslih na dolazak nove bebe u obitelj. 

    Naime, u zadnje vrijeme imam problem sa starijom sestrom koja ne moze prihvatiti cinjenicu da njena djeca vise nece biti jedini unuci u nasoj obitelji, ponajvise sto ona ima samo zensku djecu a dolazi decko. Meni je to smijesno, i svejedno mi je bilo hocu li roditi curu ili decka bitno mi je samo da sve prode u redu i te “musko dite” spike me zanimaju koliko i lanjski snijeg. Mislila sam da je tako i njoj, no ocito nije.

    Ljubomoru je pocela iskazivati kad je saznala da sam trudna, a u 6 mjeseci moje trudnoce nije me nikad nazvala i pitala kako sam, dapace, njoj je sve to bezveze jer je ona to prosla, i od njenog pustog iskustva apsolutno nemam nikakve koristi. Nije me ni pitala sto nosim, a kad je saznala, lice joj se objesilo od ljubomore - naprosto nevjerovatno. 
    Pogotovo sto sam ja njenu djecu podizala dok je ona radila - cuvala, kuhala, vodila u vrtic, vodila u kina/klizanja i sl, rjesavala domace radove, kupovala poklone…sudjelovala sam u podizanju te djece vise od njihovog oca. 

    ocekivala sam da ce ona biti sretna, sto ce napokon biti teta pa ce moci vratiti makar malo svega toga meni - no ocito pati i od manjka zahvalnosti. Umjesto toga naziva nasu mamu i ispituje sto mi je mama kupila za bebu i prigovara joj sto mi je kupila 1 RUCNIK za bebu! Da “sto ona meni ima kupovati kad ja imam novaca”. To je jos jedan problem - nemam kredita, auto je otplacen, zivimo sa roditeljima kojima ne dajemo za rezije nego samo za hranu, i unatoc tome sto nemamo nekakve place, mozemo si priustiti nove stvari za bebu. Nista pretjerano, nova kolica, nesto robice za pocetak i sl. Ona bi htjela da mi odemo zivjeti u unajmljeni stan i tamo skapavamo od gladi, iako zivimo u cetverosobnom stanu samo sa mojim roditeljima i koji zele da mi budemo tu jer se osjecaju pomalo usamljeni.

    Moram napomenuti da su njoj nasi roditelji sve kupili za bebu i dan danas joj oblace djecu - od kolica i milijun paketa pelena, preko zimskih jakni, skolskih knjiga i cipela do izleta i ekskurzija. A ona dize buku od 1 rucnika?! 

    Ja to nista ne shvacam, a cula sam i od par frendica da imaju iste probleme. Meni je to psihicki bolesno i uopce ne mogu pojmiti da netko zbog spola/paznje/novaca moze ignorirati samo dijete, jos netko tako blizak. Shvatila bih da ja nisam bila tu kad je njoj trebalo, ali buduci da sam je bezbroj puta spasila sto cuvanjem djece sto financijski, jednostavno mi je to odvratno. 

    Bojim se da bi ovo moglo biti prilicno gadno za nas buduci odnos, jer sumnjam da mogu oprostit takvo ponasanje u ovim danima?! Jos je gore sto mojim necakinjama puni glavu glupostima da ce moja mama vise voljeti mog sina nego njih, cure su skroz postale poremecene i stalno važu svaku maminu rijec ili gestu.
    Ima li koja sa slicnim iskustvom? Jeste li prosli preko svega i ponasali se kao da nije nista bilo?

    https://lb1f.lilypie.com/gXYTp2.png?VqgGn73u [lb1f.lilypie.com]

  • Avatar MarijaŠ

    MarijaŠ

    Broj poruka: 1925

    Prijavi adminu

    Ja nemam niti približno slično iskustvo, čak dapače, naš sin je sa veseljem dočekan od strane svih. Ja bih na tvome mjestu posjela sestru i otvoreno porazgovarala s njom. Znači bez okolišanja bih joj rekla sve što me smeta i objasnila joj da nema razloga za strah ili brigu da će njena djeca biti zapostavljena od drugih. Mislim, iako ćeš imati svoje dijete, toj ćeš djeci pridavati pažnju jer si im i dalje tetka.
    Bit ću iskrena, vrlo nezgodna situacija, trebaš biti baš dosta oprezna jer se zaista lako može narušiti odnos. Možda da još pokušaš razgovarati i sa majkom o tome svemu pa da čuješ još jedno mišljenje?

    Krešimir 19.08.2014. <3

  • Avatar koala123

    koala123

    Broj poruka: 435

    Prijavi adminu

    sve ti je MarijaŠ pametno savjetovala. treba razgovarati. u obitelji su takvi odnos jako skakljivi i jedino razgovorom se moze saznati sve kaj druga osoba misli. pod uvjetom naravno da su svi iskreni jer ovako se samo nagadja. zao mi je da si to morala dozivjeti od sestre ali vjerujem da se sve da rijesiti nastoj se samo sto manje uzrujavati oko toga. a vidjet ces kad bebica dodje pa nitko joj nece moci odoljeti. i svi ti problemi ce vjerujem biti zaboravljeni. i svakak joj reci da te smeta sto uopce ne pita za tebe jer njoj to mozda nije nista novo ali tebi je sve novo i uzbudljivo i voljela bi to podijeliti s njom. ja imam mladju sestru. jos studira ali necu zaboraviti kak me molila kad sam sumnjala na trudnocu da napravim test sto prije i bilo je vidno uzbudjena cak mozda i vise nego ja:) svaki odnos ima neke svoje dobre i lose strane a ti i sestra morate zasto je zapelo i kako to popraviti

  • Avatar LuKi5

    LuKi5

    Broj poruka: 2550

    Prijavi adminu

    Slazem se sa svime sto su ti cure rekle. Zaista delikatna tema. 
    Ne znam u kakvoj ti je sestra financijskoj situaciji, no, moguce je da ta ljubomora proizlazi bas iz razloga sto zivite kod tvojih. Roditeljski dom pruza odredenu sigurnost, koliko sam skuzila rezije vi ne placate, imate vise novca za sebe u tom kontekstu, sto vjerojatno njoj smeta, posto nije oslobodena stresa oko rezija, I apsolutno sve financijski mora sama, tj. uz muza rijesavati. Ta ljubomora vjerujem proizlazi iz nekih njenih unutarnjih konflikta, problema s kojima se nosi, a nesvjesno iskaljava na tebi. Komunikacija je pravo rijesenje, pokusajte naci zajednicki jezik, mozda je sve stvar nesporazuma. Nadam se da cete uspjeti to rijesiti.

    14.06.2014. L ♥

    [lilypie.com]

  • Avatar Lollypop

    Lollypop

    Broj poruka: 1160

    Prijavi adminu

    Ne znam, ja sam u fazi kad bi joj vise nabijala na nos takvo ponasanje jer sam prilicno ogorcena tako da uopce ne vidim neki smisao u razgovoru. Mislim da bi se samo uzrujala, pocela mozda plakati i na kraju otisla ca. Hormoni cine svoje. Onak, ja sam trudna i to jos prvi put, oko mene se treba “vrtiti svijet” a ne oko njenih gluposti koje namjerno izvodi da vidi kako cemo se ponijeti. opcenito je meni to ponasanje glupo i ne shvacam ga uopce, i ne kuzim kako netko tko je toliko nerazuman uopce moze voditi logicki i razuman razgovor. 

    Sve mi je to nekakvo bolesno privlacenje paznje “mama i ja sam i dalje tu”, samo nije nesto sto ocekujes od 40ogodisnje zene.

    Narocito sto uvlaci i djecu u to. Koliko je normalno da moja necakinja od 10 godina meni gleda etikete na robi kad mi dode u goste, ispituje me gdje sam kupila nesto i onda to prenosi svojoj mami? S tim da ona nije siromasna, zivi i preko svojih mogucnosti i moji roditelji je cesto moraju spasavati sa hranom (ne daju joj novce vise jer ih trosi na gluposti a djeca nemaju sto jesti).

    Mama mi je sva ojadena zbog njenog ponasanja, a otac samo kaze “sve znam, a sto cu”.
    To je valjda isto neki psiholoski “fenomen”, od par frendica sam cula da im starije sestre jednako reagiraju. Bice ima veze sa “nagonom za prezivljavanje” ili “lavljim sticenjem gnijezda”.

    https://lb1f.lilypie.com/gXYTp2.png?VqgGn73u [lb1f.lilypie.com]

  • Avatar mmama2

    mmama2

    Broj poruka: 3310

    Prijavi adminu

    kakav ste odnos imale prije tvoje trudnoće.. meni je ovo isto bolesno, ja se tako veselim svakoj bebici, presretna sam kada na cesti vidim trudnicu i jedva čekam da mi najbolja frendica / kuma i ostale bliske ženske budu u drugom stanju.. a da imam sestru ajme sreće

    url=https://lilypie.com [lilypie.com]]
    [lilypie.com]
    [lilypie.com]

  • Avatar Lollypop

    Lollypop

    Broj poruka: 1160

    Prijavi adminu

    Financijski stojimo bolje, zato sto zivimo sa roditeljima. Mozemo izac na veceru tu i tamo a da ne trebamo brojati novce na kraju mjeseca, ona ne moze. Ali mi zivimo sa roditeljima, ne u svom stanu! Koji mladi par zeli zivjeti sa roditeljima? Mislim da ne postoji. Ona ima kredit za svoj stan, ja nemogu dic kredit ni za laptop. Zasto tako ne gleda? Zasto ne koristi logiku i mozak nego u svemu vidi neku teoriju zavjere usmjerenu protiv nje, njene djece ili muza ili cega god? Nitko joj ne govori “zasto si kupila te skupe lustere kad nemas novaca”, dok ona uzima sebi za pravo komentirati kakva sam ja kupila kolica i mami mi puni glavu da sam kupila neznam kakva kolica, a nisu nista wow. Nebi da sam stokke kupila u najmanju ruku…za svaku glupost zove mamu i puni joj glavu i onda mene mama svaki drugi dan ispituje sa necim, zabrinuta. 

    Ali najvise joj definitivno zamjeram sto me zamara sa glupostima u prvoj trudnoci, i time mi ljulja unutarnji mir. No necu se dati vise, pomalo postajem sve “grublja”.

    https://lb1f.lilypie.com/gXYTp2.png?VqgGn73u [lb1f.lilypie.com]

  • Avatar Lollypop

    Lollypop

    Broj poruka: 1160

    Prijavi adminu

    mmama


    kakav ste odnos imale prije tvoje trudnoće.. meni je ovo isto bolesno, ja se tako veselim svakoj bebici, presretna sam kada na cesti vidim trudnicu i jedva čekam da mi najbolja frendica / kuma i ostale bliske ženske budu u drugom stanju.. a da imam sestru ajme sreće

    https://lb1f.lilypie.com/gXYTp2.png?VqgGn73u [lb1f.lilypie.com]

  • Avatar Lollypop

    Lollypop

    Broj poruka: 1160

    Prijavi adminu

    Lollypop


    mmama


    kakav ste odnos imale prije tvoje trudnoće.. meni je ovo isto bolesno, ja se tako veselim svakoj bebici, presretna sam kada na cesti vidim trudnicu i jedva čekam da mi najbolja frendica / kuma i ostale bliske ženske budu u drugom stanju.. a da imam sestru ajme sreće

    Predobar, dok se sve vrtilo oko njene djece i nje. Dok sam ih vodila na sladolede, kolace, kina, klizanja, kupovala prve kremice za ciscenje lica itd, dok sam rijesvaal njene zivotne probleme. Kad sam pocela zivjeti svoj zivot (udala se, promijenila radno mjesto na mjesto koje zahtijeva vise vremena i automatski manje slobodnog vremena za posjete), i zatrudnila, odjednom krecu ti pozivi “sto ona ovo, sto ona ono”.

    https://lb1f.lilypie.com/gXYTp2.png?VqgGn73u [lb1f.lilypie.com]

  • Avatar missha

    missha

    Broj poruka: 689

    Prijavi adminu

    Ja mislim da se ona osjeća zapostavljeno jer više nije na prvom mjestu. Ne dijeli isto oduševljenje s vama jer je to već prošla, al očito davno, pa je zaboravila taj divan osjećaj kad je svaki dan nešto novo. Zaboravila je i njoj se to sad čini blesavo. Eto. Ja mislim da bi bilo najbolje da vi popričate o tome, al i da nekad pričate o nevezanim temama o djeci, jer očito joj i to fali. Eto, možda i nju pucaju hormoni pošto je u 40-tima, to isto treba uzet u obzir ;)

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.