Ovako,carski rez ,vise od 3,je malo rizican za samu trudnocu.Kontrakcije i rastezanje maternice moze dovesti do pucanja starog mjesta reza,jer je to mjesto na maternici izgubilo elasticnost uslijed sivanja.Nadalje,komplikaxije u trudnoci koje se pripisuju carskom rezu su urastanje posteljice u maternicu ili cak probijanje iste.Jako puno ovisi o vise faktora,1.kako su prijasnji carski rezovi prosli...tj.da li je bilo komplikacija ili slabog zarastanja tkiva 2.ooceniti stanje trudnice i trudnoce...u prijevodu,ako vam se u trudnoci ne dogodi nista od gore navedenog,tj urastanje posteljice u tkivo ili nedaj boze ozljede maternice uslijed rastezanja...sve ce biti ok.Ja sam imala 2 carska reza i sve je proslo ok,znam lar cura koje su imale i vise od 3 carska reza i sve je ok.Sami ce vas,i bilo bi uputno,malo vise pazit kroz trudnocu i to je to.Vjerovatno nece cekat da dozivite trudove vec ugovorit carski u 39.om tjednu trudnoce
Nakon drugog carskog reza u principu se preporuča carski rez za svaku slijedeću trudnoću. Nije točno da se epiduralna analgezija ne preporuča jer studije do sada nisu pokazale da ona može zamaskirati rupturu maternice od čega se najviše strahuje u takvim porodima. Nakon trećeg carskog reza svakako bi trebalo porazgovarati s liječnikom o komplikacijama svake slijedeće trudnoće (urasla posteljica, ruptura maternice, obilno krvarenje itd.). Ja bih svakako dobro razmislio prije slijedeće trudnoće jer u slučajevima urasle posteljice (incidencija raste s svakim slijedećim carskim rezom) nerijetko carski rez završava histerektomijom i obilnim krvarenjem koje zahtjeva visoke količine transfuzije krvi (i do 10L!!!) i ostalih krvnih produkata. Čestitke Specijalnoj bolnici Podobnik na 8 carskom rezu na istoj pacijentici no takvom pacijentu se trebalo objasniti rizik svake slijedeće trudnoće jer je takva trudnoća mogla završiti i fatalno. Ne bih htio plašiti buduće majke ali svakako se informirajte i pogledajte statistiku prije same odluke o budućoj trudnoći, napokon, radi se o Vašem tijelu.
Sortiraj odgovore
Najstariji