![](/media/img/8d/7a/4b20cf932d652b29e664.png)
Usla u 9 mjesec i za sad 9 ultrazvuka i sve mi se cini da nije poslijednji. Iako mi daje neku dozu sigurnosti da je s bebom sve ok kad ga ugledam na ekranu i sama sam se pitala "zar je zaista potrebno toliko pregleda, pogotovo jer je s bebicom sve u najboljem redu?"
Usla u 9 mjesec i za sad 9 ultrazvuka i sve mi se cini da nije poslijednji. Iako mi daje neku dozu sigurnosti da je s bebom sve ok kad ga ugledam na ekranu i sama sam se pitala "zar je zaista potrebno toliko pregleda, pogotovo jer je s bebicom sve u najboljem redu?"
Istraživanja nisu pokazala nikakav štetni učina ultrazvuka na plod i to su podržale sva relevantna udruženja ginekologa i opstetričara. Tendencija liječnika je da se napravi ultgrazvuk na svakom pregledu jer je brz, besplatan (trošak struje ne računam) i daje izuzetno puno infrmacija u samo nekoliko minuta. bog toga i možemo znati da je " s bebicom sve u najboljem redu". U zadnjem tromjesečju ne bitno kotrolirati količinu pl. vode, fetalne pokrete, rast bebe i funkciju posteljice (doppler) te se zato rade redoviti pregledi. Vi naravno imate opciju odbiti ultrazvuk ali ponovno, ne vidim razloga tim više jer je bezbolan.
Ginekolog ne bih se bas slozila sa tim misljenjem - u medjuvremenu ima podosta studija na tu temu koje su pokazale jednu odredjenu dozu stetnosti za fetalni razvoj cestih ultrazvicnih pregleda, pogotovo sto se tice neuro-razvoja. doduse te studije su radjene su na misevima, ali se ipak moze povuci slicnost. osim toga u vecini slucajeva kad sam ja pravila fetalni UZ ili kad sam ga vidjela izgledalo je kao da se beba "brani" od toga, kao sto je opisano u clanku, tako da je meni to stvarno pokazatelj da bebice bas i ne uzivaju u tome.
preporuke svih relevatnih udruzenja ginekologa (WHO, americko, njemacko, austrijsko.... udruzenje) i obstreticara su da se u slucaju normalne naprave 3! ultrazvucna pregleda/trudnoci i u vecin i zapadnih zemalja se to tako i provodi. u slucaju normalne trudnoce zaista je nepotrbno vise raditi. u slucaju bilo kakvog problema to naravno ne vrijedi, u tom slucaju se treba i mora napraviti UZ po potrebi. ali to je opet kao sve u medicini stavi na vagu risiko i dobrobit pa sto prevagne.....
Ginekolog nebih se bas slozilasatim misljenjem - u medjuvremenu ima podosta studija na tu temu koje su pokazale jednu odredjenu dozu stetnosti za fetalni razvoj cestih ultrazvicnih pregleda, pogotovo sto se tice neuro-razvoja. doduse te studije su radjene su na misevima, ali se ipak moze povuci slicnost. osim toga u vecini slucajeva kad sam ja pravila fetalni UZ ili kad sam ga vidjela izgledalo je kao da se beba "brani" od toga, kao sto je opisano u clanku, tako da je meni to stvarno pokazatelj da bebice bas i ne uzivaju u tome.
preporuke svih relevatnih udruzenja ginekologa (WHO, americko, njemacko, austrijsko…. udruzenje) i obstreticara su da se u slucaju normalne naprave 3! ultrazvucna pregleda/trudnoci i u vecin i zapadnih zemalja se to tako i provodi. u slucaju normalne trudnoce zaista je nepotrbno vise raditi. u slucaju bilo kakvog problema to naravno ne vrijedi, u tom slucaju se treba i mora napraviti UZ po potrebi. ali to je opet kao sve u medicini stavi na vagu risiko i dobrobit pa sto prevagne…..
Schinin
Do sada niti jedno relevantno istrazivanje nije dokazalo stetnost ultrazvuka. Istina, postoji teorija o zagrijavanju tkiva (najvise prilikom dopplerskih mjerenja) no ona u praksi do sada nije dokazana a ultrazvuk se u opstetriciji koristi unazak pedeset I vise godina. Preporuke relevantnih udruzenja za 3 ultrazvuka je samo preporuka, ja prakticiram u "zapadnoj" zemlji I mi na svakom pregledu radimo kratki ultrazvuk.
Ultrazvuk je vrlo korisno sredstvo koje u nekoliko minuta omogucava veliki broj informacija.
Sortiraj odgovore
Najstariji