Hiperaktivnost - kako se manifestira kod malih beba?

Izvan raspona! Odustani

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar freshmommy

    freshmommy

    Broj poruka: 24

    Prijavi adminu

    Drage mame, 

    već dugo se planiram uključiti u ovaj forum, a evo sad i konkretne prilike. Naime, zanima me vaše mišljenje po pitanju hiperaktivnosti novorođenčadi, tj. da li tako nešto uopće postoji. Imam dvomjesečnu bebu, koja je još u trbuhu bila aktivni skakavac i bokser :-), a već nekoliko zadnjih tjedana postaje vrlo zahtjevan mali vražičak.

    Prvi problem koji imamo, jeste što vrlo malo spava, prije 2 dana je npr. u toku dana odspavao max. sat vremena (sve skupa). I kad spava, kao da je na straži, vrlo lako se budi. Nekad, poslije jela “prilegne” na par minuta, i poslije toga je kao nov, spreman na nove pobjede :-) S obzirom na to koliko malo spava (i koliko mora da je umoran), on zapravo i nije plačljiv, i nije to ono što nas izluđuje. “Problem” koji imamo je jer je nevjerojatno aktivan, stalno želi neku “akciju” i ne mogu vjerovati da imam posla s dvomjesečnim djetetom.

    Sve rjeđe želi biti sam u krevetiću, radije se “druži” sa suprugom i sa mnom (što je vjerojatno normalno), kad je u krilu, onda je veseo, neprestano se smješka, guguće…Luljačka nam je od prvog mjeseca spašavala život (pustimo mu uspavanke uz lagano njihanje i on se sam zabavi gledajući igračkice koje vise). Posljednjih dana smo mu počeli puštati baby crtiće, koje s takvom pažnjom gleda i sluša (živopisni su i praćeni zvukovima koji mu plijene pažnju), da se suprug i ja ne prestajemo čuditi, s obzirom da su mu samo 2 mjeseca. Uzmemo ga u krilo i pustimo mu na par minuta crtić da ga primirimo, no, koliko god da ga pokušavamo zabaviti (sve i svašta smišljamo), on se vrlo rijetko umara i jednostavno ga teško uspavljujemo, a samim time i pravimo nekakav dnevni ritam. Pokušavamo i sa popodnevnim kupanjem, šetnjama, ništa nije dovoljno učinkovito…

    Posljednjih dana je sve skupa dobilo jednu novu dimenziju, jer je toliko “nabrijan” (da ne kažem histiričan), a pritom već vrlo jak, da ga vrlo teško držim u rukama. Otima se, gura nogama i rukama, štipa, pritom se glasa (neka vrsta gugutanja, stenjanja, nije plač), da nam je jako teško shvatiti je li to hiperaktivnost, ili mu sada već nešto fali. Suprugu su prvi zubići počeli nicati sa nešto više od 2 mjeseca (prvi put čujem), pa slijedom nekakve genetike, možda možemo očekivati tako nešto i kod njega. Već 2 tjedna nevjerojatno puno slini, gura rukice u usta, a zadnja 2 dana radi još nešto što ukazuje da njegova hiperaktivnost možda i nije to, već muka sa desnima. Naime, odbija bočicu čim 2-3 puta potegne. Čitali smo da čest razlog za to može biti upala desni zbog zubića, jer ih onda duda dodatno iritira. Pored dohrane, još uvijek ga aktivno dojim i cicu ne odbija, ali ne primjećujemo niti da je previše zainteresiran da jede. Inače, to nam je još čudnije, s obzirom da smo mu dohranu uveli još prije mjesec dana (svo vrijeme mu dajemo Aptamil), upravo jer je stalno bio gladan, i dojenje mu nije bilo dovoljno.

    U principu, moje pitanje je, da li hiperaktivnost kod novorođenčadi uopće postoji u tom smislu, i ako da, kako se s time nositi? Također, zanima me, da li je netko od vas imao sličnu priču sa naglim odbijanjem bočice, i kako prepoznati da zubići kreću rasti (osim upale desni)?

    Hvala vam unaprijed na odgovorima :-)

  • Avatar gana

    gana

    Broj poruka: 5

    Prijavi adminu

    Ja sam isto nova,pa se prikljucujem.Mojem malom su ti zubici krenuli rasti s 2 i pol mjeseca.A sta se tice odbijanja klope moje sunce malo ti je s dva mjeseca odbijat pocelo novalac.(on ke bljuckao i povracao dosta) Ja sam kao med.sestra pedijatrici govorila da je alergican na kravlje mlijeko ona se sprdala.Otisli na pregled gastroenterologu uz moje inzistiranje i dokazali da nazalost stvarno je alergican.A dta se tice hiperaktovnosti, jan je je od pocetka ekstra aktivan.S dva mjeseca vec trazio drustvo i zanimaciju s cetiri sjedio sa sest ustao sam na noge uz krevet i propuzao s pet.sa sedam radi korake uz elemente.Doktorica s rebra nam je rekla kad je imao 4 mjeseca “ovo dijete necete moc ulovit jos nisam vidjela da je toliko aktivno tako malo dijete” Tako da pretpostavljam da ce i tvoja beba bit jako aktivna,ali rano ke za pricat o hiperaktivnosti….jos se sve mijenja. :)

  • Avatar freshmommy

    freshmommy

    Broj poruka: 24

    Prijavi adminu

    gana, hvala na odgovoru 

  • Avatar new.mommy

    new.mommy

    Broj poruka: 29

    Prijavi adminu

    Mislim da je to sasvim ok, moja curica je isto vragolan, od dva mjeseca pa sad sa punih pet isto je jako živahna. Imam osjećaj da nikada ne zaustavi ruke i noge, došli smo do toga da ju za spavanje moramo poplunom zaglaviti između stranica krevetića jer toliko maše nogama da nema teorije da zaspi. Tako je to, ne smatram to nekim problemom. Neka djeca su valjda živahnija i to je to :)

  • Mare56

    Broj poruka: 13

    Prijavi adminu

    I ja imam kćerkicu koja se jednako tako ponaša. Ima 6 mjeseci i vrlo malo spava tokom dana, zaspi na 15 -30 min koliko joj je dovoljno da napuni baterije. To isto mi je radio i stariji sin tako da nisam iznenađena. Spavati u nekom normalnom ritmu počnu tek negdje sa 9 mjeseci života. U početku je to dvaput dnevno (prijepodne i poslijepodne po jedno sat i pol) i nakon godine dana to pređe na jedno spavanje nakon ručka.
    Što se tiče kćerkice, i ona mi je odbijala hranu skoro tri tjedna, jela je na bočicu i povukla bi vrlo malo. Ispostavilo se je da se je radilo o zubićima. Nakon što su izbili, ponovno je počela jesti normalno. Osim slinjenja i guranja svega u usta zbog zubića, beba može imati i proljevastu stolicu.
    Fresh mommy, držim ti fige da to odbijanje hrane što kraće traje. Znam koliko je frustrirajuće kad odbijaju jesti 

  • Avatar missha

    missha

    Broj poruka: 689

    Prijavi adminu

    Moja starija curka je s 10 dana već bila nespavalica, bila je budna po 3 sata u komadu, spavala po pola sata do 40 min, a kasnije je pol sata 2 ili 3 puta dnevno bilo najviše kaj si od nje mogao dobit. Preko noći još ni sad nije neki spavač, a ima 3 godine. Njoj je bilo sve prezanimljivo i jednostavno nije imala vremena za spavanje.
    Manja je zato bolji spavač i to mi je super. Ali dok je budna, nemam sekunde vremena jer je ona još aktivnija što mi je uopće teško zamislivo :D
    Znam da je naporno, ali neka djeca su jednostavno takva. Starija je oko godine dana počela spavat 2 puta po 40 min, do sat vremena, a kasnije s godinom i pol 1 dnevno po sat i pol. Treba to izdržat, al za par mjeseci se toga više nebudete ni sječali ;)

  • IvaP2

    Broj poruka: 151

    Prijavi adminu

    new.mommy


    Mislim da je to sasvim ok, moja curica je isto vragolan, od dva mjeseca pa sad sa punih pet isto je jako živahna. Imam osjećaj da nikada ne zaustavi ruke i noge, došli smo do toga da ju za spavanje moramo poplunom zaglaviti između stranica krevetića jer toliko maše nogama da nema teorije da zaspi. Tako je to, ne smatram to nekim problemom. Neka djeca su valjda živahnija i to je to :)

    Draga new.mommy, a uspije li se pri tom bebica sama uspavati u krevetiću? Meni se to kod moje (3,5 mj.) čini kao nemoguća misija… Samo na cici ili na rukama zaspe i dok ne zaspe čvrsto, probudi se i uznemiri čim ju odložim u krevetić… A znam ju i poviti, da bude mirnija i to joj paše, ali sama nemre zaspati, koliko god bila sita, ja uz nju i uspavljujem ju, ne ide… A nekako ju pustiti da plače dok ne zaspe.. ne mogu to, a i pitanje koliko bi to trajalo! I ima li tako nešto uopće smisla?!

  • Avatar missha

    missha

    Broj poruka: 689

    Prijavi adminu

    Iva, moja od 13 mj se nezna sama uspavat, starija je to naučila tek negdje s godinom i pol. Ja sam stvarno ljubomorna kad čujem da im dijete samo zaspi ;)
    A kad pustiš da se isplače, onda ti i nemirnije spava, tak je bar moja sad kad sam počela radit pa se nije dala spavat bez mene. Al se navikla za par dana, sad lijepo zaspi

  • Deleted user

    Broj poruka: 5449

    Prijavi adminu

    Ja osobno nisam za cry it out metode, nekako su mi prebrutalne. Osobno nisam svog nikada pustala da place. Prvih 7 mjeseci je bez problema zaspao ili na cici ili sam. Onda je krenuo show, kad je postao mobilan nije vise bilo sanse da zaspe sam, samo bi ustao u kreveticu i poceo plakati, a i puno je brze jeo, pa vise nije bilo moguce ni da zaspe na cici. Tako da sam ja uspavljivala, evo nekih 7,5 mjeseci. Nakon toga je nekako postepeno opet naucio to sto je zaboravio i sada opet zna zaspati sam, bez ijedne prolivene suze. Ima 15 mjeseci i vise manje spava cijelu noc (ako raste koji zubic, zna se probuditi 1-2 puta).

    http://proudmomy.blog.hr/ [proudmomy.blog.hr]

    10.03.2013. Maksim 💙 [lilypie.com]
    04.06.2018. Aleksandar 💙
    [lilypie.com]

  • Avatar new.mommy

    new.mommy

    Broj poruka: 29

    Prijavi adminu

    Da, ona jedino i zna zaspati u krevetiću ili eventualno kolicima u šetnji. Dosad je u ovih 5 i pol mjeseci na rukama zaspala možda dvaput. Makar s tim nemam problema. Nekad zna protestirati, ali nikad ne spava s nama niti igdje dalje osim u svom kindaču :)

Izvan raspona! Odustani

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.