cista plexus chorideus

Sortiraj odgovore

Najstariji
  • Najnoviji
  • Najstariji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Grga007
    09. Prosinac 2015. 20:39

Drage mame i trudnice, 
    nova sam kod vas na forumu i možda je ova tema već obrađena, ima stvarno puno postova, možda mi je promaklo..

Htjela sam podjeliti s vama svoje iskustvo i možda vidjeti kakva su vaša iskustva..

Trenutno mi je 20. tjedan trudnoće i ovo mi je prva trudnoća. Prošli tjedan bila sam kod svoje doktorice, na pregledu mi radila morfologiju ploda. I tako, gleda ona bebicu, sve je bilo u redu dok nije došla do glave..I kaže ona meni, beba ima dvije ciste na glavi, ne brinite se, nije to strašno ali poslat će me na daljnje pretrage..Dobijem ja uputnicu za TORCH i za još jedan ultrazvuk u KBC Osijek..I ja ok, malo sam se scimala, ali ok...Naravno, doma ja proguglam šta ima o tome i nađem čuda..Nivo panike je bio onako osrednji.

Drugi dan odem ja na uzv u Osijek i nakon podužeg čekanja dođem ja na red na ultrazvuk i kaže meni doktorica što me gledala, da beba ima ciste, poprilično velike i povećane ventrikule..nek ja odem kod duge doktorice na pregled..No, doktorica je imala hitan slučaj i dođe ponovo doktorica što mi je radila uzv...i mrtvo hladno kaže ona meni, znate te ciste su tu, to baš i nije dobro, zbog njih se bebin mozak nije razvio, najbolje da prekinete trudnoću..ja onak, ali ja sam čitala malo o tome, to se može povuć, ne bude bebi ništa..nekaže ona meni ništa na to, samo da me može uputit nekom doktoru ili privatno u zagreb, ali da nema smisla..najbolje da ja dođem sutra, da idem pred etičko povjerenstvo i da prekinemo trudnoću..brzo ću ući u 20 tjedan i brzo mi istječe vrijeme do 22 tjedna kad se to može obaviti i hvala doviđenja. Napiše mi na papir kome da se ujutro javim i izađe iz ordinacije..ja sam bila van sebe, sestra me izvela van u čekaonu...šok i stres na najajče, da ne kažem da sam cijelo popodne proplakala..moj mm i ostatak obitelji, što moje, što njegove je isto bio van sebe..

Drugi dan mi ponovo u Os, kao što nam je rekla..Uputila nas je na dr. Čuržika, on nas je primio, pregledao nalaze i kaže on da nije to za prekid, nisu najbolji nalazi, od popratnih bolesti zapamtila sam samo hidrocefalus..ali nek idemo mi u Zg na sv. Duh kod dr. MIškovića po drugo mišljenje.

U međuvremenu smo privatno otišli kod Rosse u Osijek na pregled, gdje druga priča, s bebom je sve u redu, osim cisti i tih povećanih ventrikula..I dalje je to povećano, ali ne u toj mjeri što su mi u KBC-u Os rekli...Osim toga, s bebom je sve u redu, sve drugo što se prati je kako treba biti..

Dobijemo mi termin na sv. Duhu, primi nas dr. Mišković, pregleda i sve objasni..S bebom je sve u redu, svi drugi organi, sve što se prati je kao po školski..osim tih cisti i ventrikula..Ja njemu ispričam što su mi rekli u Os, doktor u nevjerici..Kaže on meni kako se to javlja u oko 2% trudnica, u pravilu se povuće od 24 do 28 tjedna, ako su ciste izolirane i sve ostalo je u redu, s bebom bi trebalo biti sve u redu..Malo se više prati i to je to...Idemo na kontri+olu za 3 tjedna..

Mogli smo birat, hoćemo na kontrolu u OS ili kod njega, naravno idemo kod njega..Za njega imam samo riječi hvale..

I dalje se ja malo brinem oko toga svega i ne mogu dočekat kontrolu da znamo jel se to povuklo i jel se povlači..ali nivo panike i straha je nekako jako nisko.. 

Ja se ispričavam ako je post duži, puno toga nam se izdogađalo u svega 5 dana..

Nadam se da tako što neće morat ni jedna trudnica prolazit..

I ako netko ima još kakvih iskustava oko cisti da podjeli..

Ninachh12
    09. Prosinac 2015. 20:49

Hej :)
    Nemam apsolutno nikakvih iskustva oko toga, niti ti mogu dati kakav savjet, samo riječi ohrabrenja :)
    Držim ti fige da sve bude okej, vrlo pametno što si išla privatno, ovu u Osijeku zaboravi i ostatak trudnoće vodi kod tog doktora. Stvarno se nadam da ce sve biti okej :))

• Apisoj
    21. Srpanj 2017. 13:10

Bok,
    Tek sam se sad prijavila na forum. 
    U 18-om sam tj trudnoce,i dobila sam istu dijagnozu kao vi.
    S tim da mi je rekao da ne panicarim da ce se to vrlo vjerovatno popuniti,rj.da ce ciste nestati i da ce se mozak normalno razvijati,al postoji mogucnost i da se beba rodi s Down ili Edwards sindromom.
    Trudim se ne panicariti iz petnih zila.
    Jel bilo sve ok na kraju s vasom bebom?

barbs
    21. Srpanj 2017. 14:51

Nemam iskustva, ali mi je drago sto se se isli raspitivati na vise mjesta... Ne mogu vjerovati da s jedne strane jedan dr kaze da potrebno prekinuti trudnocu bez da vas poslje na dodatne pretrage kod drugih doktora... Najlakse je odustati ...
    DRZIM dige da sve prodje kako treba!!! Imate puno podrzska od svih nas!! 

barbs
    21. Srpanj 2017. 14:51

Ah joj, nisam vidjela da je post od prije godinu i pol...

barbs
    21. Srpanj 2017. 14:52

Apisoj, jeste isli kod drugih dr na pretrageđ

• Apisoj
    31. Srpanj 2017. 02:52

Ovo je bio taj drugi doktor,tj.drugo misljenje.
    Kad sam bila na redovnom pregledu kod svog gin ,on to uopce nije ni spomenuo,nego me je malo(puno) uplasio s drugim stvarima koje nisu imale veze s time,a bez valjanog objasnjena,i samo sam zato isla kod drugog doktora.
    Nije mi bilo ni na kraj pameti da ce mi ovako nesto reci.
    I kad sam se vratila kod svog gin s tim nalazom,njegov komentar je bio "da,ja sam to vidio na pregledu,al vas nisam htio uznemiravat"
    Idem kod treceg doktora za 2 tj pa cemo znati kakvo je stanje.

• Masha11
    01. Rujan 2017. 00:50

Zdravo, poslije svega sto sam prosla u trudnoci sa tim cistama imam potrebu da se javim...
    Moja beba je imala obostrano te ciste i to poprilicno velike, 17mm i 13mm. Dosta sam lutala od doktora do doktora i uradila hrpu nalaza da bi se te ciste na kraju povukle i sve je proslo ok. Ako su izolovane one ne bi trebalo da predstavljaju problem, ali treba da se prate jer ciste se javljaju i kod hidrocefalusa pa je bitno da se prate da li se smanjuju. Jeste li osli jos negdje na kontrolu i kakva su druga misljenja?

• Apisoj
    12. Rujan 2017. 16:15

Bok,
    Sad sam u 26tj,u medjuvremenu sam prosla jos nekoliko doktora, na cistu se jos nadovezalo prosirenje lateralne i cetvrte mozdane komore.
    Isla sam svakih 7 dana na ultrazvuk u Split da vidimo ima li kakvog pomaka na gore ili na bolje.
    Prosirenja su bila ista 19 i 13mm.
    Dr i nije bio bas neki optimist.
    Odlucila sam da sta god da bude - idem do kraja,odbila sam amiocentozu,nalazi torcha su bili uredni.
    Na jednu od kontrola je dosao neki stariji(iskusniji) doktor koji mi je rekao da se nemam zbog cega brinuti i da ce sve to biti dobro.
    Bez obzira na tog dr odlucila sam da vise ne idem u St pa sta bude,jer stanje se moze samo pratiti,lijeka nema,a to mogu i u svojoj bolnici koja mi je puno blize.
    10-ak dana nakon Splita,otisla sam ponovno na kontrolu al u svoju bolnicu,za doktora koji me je tad pregledao (i danas takodjer) imam samo rijeci hvale,temeljito me je pregledao i ustanovio da ciste vise nema,a ni prosirenja takodjer,ako ih je uopce bilogl(,jer postoji nogucnost da je drugi doktor zbog losijeg uzv krivo mjerio ta prosirenja.)
    Al to sad i nije vazno,najvaznije je da je sve u redu.
    Prosirenje lateralne komore je 7mm,al to je sve normalno.
    Zahvaljujem Bogu i istinski uzivam u svakom trenutku ove trudnoce,al bez onog straha koji je bio duboko u meni tjednima.
    Moj savjet je za sve koji imaju ovakvih ili slicnih problema da idete po vise misljenja, vise doktora, jer imamo pravo na to, i odbiti ako nam se nesto ne svidja ili ne zelimo, jer se radi o nasim zivotima, a ne trebamo ni zaboraviti da su i oni ljudi i da oni grijese.

• Uključi se u raspravu, znaš da želiš!

Zdravo! Čini se da uživate u raspravi, ali još se niste prijavili na račun. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.