Beba Zdravlje i njega bebe 09. svibnja 2016.

Što se nalazi u dječjim vlažnim maramicama i koliko su sigurne?

vlažne maramice dječak
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako su maramice dobre, one ne mogu zamijeniti klasično pranje vodom koje je najbolje. Vlažne maramice su dobra pomoć na putovanjima jer se njima možete trenutačno osvježiti

Vlažne maramice proizvode se od sintetičkih materijala natopljenih u tekućinu koja je smjesa više tvari. Glavni sastojak svih je voda. U njima ima i blagih deterdženata, sastojaka koji ovlažuju te mirisa i konzervansa.

Glicerol čest u proizvodnji sapuna i krema

U analiziranim se maramicama kao ovlaživač uglavnom koristi glicerol. Riječ je o sastavnom dijelu spojeva koji izgrađuju biološke membrane te masti i ulja. Glicerol se često koristi i u proizvodnji sapuna i krema, ali i kao lubrikant. Čest sastojak je i propilen glikol. Postoje sumnje da njegov poveći unos može biti toksičan i da može izazvati dermatitis, no zbog slatkastog okusa se propilen glikol koristi i u proizvodnji dječjih lijekova.

Biljna ulja pomažu u omekšavanju kože

Osim što štite proizvod od isušivanja, ovlaživači pomažu i u održavanju vlažnosti kože. U vlažnim maramicama koje smo analizirali česte su i tvari koje pomažu u njezi i omekšavanju kože. To su najčešće biljna ulja, ali i ekstrakti cvijeta kamilice i aloe vere. Da bi se spriječilo njihovo kvarenje, u maramice se dodaju i konzervansi koji, uz to, sprečavaju i prekomjerni razvoj bakterija. Konzervanse iz reda parabena trebalo bi izbjegavati jer mogu izazvati alergijsku reakciju, no u analiziranim maramicama ih nema.

Pazite na paraben

Deklaracije onih koje nismo analizirali, a nalaze se na tržištu, treba dobro iščitati kako bi se utvrdilo sadrže li parabene ili ne. Ako neke od maramice i imaju parabene, onda su oni dozirani u vrlo malim količinama pa je i mogućnost pojave alergijskih reakcija mala. Nužno je da svi sastojci koje sadrže vlažne maramice budu blagi posebice zato što se mogu upotrebljavati u blizini sluznica.

Ima alkohol, ali uništava plijesan

Becutan sadrži mnoštvo mirisnih sastojaka, poput geraniola iz ruže, ekstrakta kamilice koji pomaže njezi kože. Sadrži i parfem te konzervanse, dehidrooctenu kiselinu i benzilni alkohol koji uništavaju plijesan.

Sadrži deterdžent za čišćenje kože

U Johnson'su je glavni ovlaživač glicerol, a tu je i vitamin E koji je važan u zaštiti kože od prirodnih metaboličkih procesa i utjecaja iz okoliša. Sadrži i blage deterdžente koji pomažu u čišćenju kože.

Po sastojcima sličan Becutanu

Softino s Becutanom ima najviše istih sastojaka. Među osnovnim sastojcima je i glicerol. Sadrži i tvar dobivenu iz ulja masline koja vlaži i pomaže čišćenju kože. Također sadrži konzervanse.

Ekstrakt kamilice, ali i aloe vere

Babylove sadrži propilen glikol, a tu je i ekstrakt kamilice koji ima mnoga blagotvorna svojstva te ekstrakt aloe vere. Sadrži parfem te konzervanse. Kao i ostale maramice, sadrži blagi deterdžent.

Sadrži parafin koji se dobiva iz nafte

U sastavu ima tekući parafin za koji mnogi tvrde da je opasan jer se proizvodi iz nafte. To je čest sastojak dječjih krema jer pomaže umiriti kožu i očuvati vlagu. Sadrži i konzervanse, tvari za čišćenje i parfem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.