Beba Zdravlje i njega bebe 27. studenoga 2019.

Pri odabiru pelena i maramica za bebu moraš paziti na ove stvari!

beba, pelene
Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Teško je pronaći idealan omjer cijene i kvalitete, a mame imaju različite osobnosti i preferencije, razinu osviještenosti i sustav važnosti. Osnovno je pravilo da probate sami i uvjerite se što je najsretnije rješenje za vas i vašu bebu

Suočeni s velikom ponudom proizvoda na tržištu, razumljiva je nedoumica mame o tome koje pelene odabrati za svoju bebu. Teško je pronaći idealan omjer cijene i kvalitete, a mame imaju različite osobnosti i preferencije, razinu osviještenosti i sustav važnosti. Osnovno je pravilo da probate sami i uvjerite se što je najsretnije rješenje za vas.

Iako je odluka što i kako učiniti na samim roditeljima, ponekad i dijete ima neki svoj plan. Nemojte se iznenaditi ako univerzalne veličine predviđene za dob djeteta ne odgovaraju vašem djetetu jer je premaleno ili preveliko za standardno određenu dobnu skupinu. Ponekad reagira crvenilom i osipom glutealne regije, koji nisu nužno vezani uz način prematanja, ali često roditelji proglase pelene glavnim krivcem.

Ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da se nakon poroda, naročito prvog, u vašim životima puno toga mijenja i da je potreban određeni period adaptacije i upoznavanja. Novorođenče često mokri i ima stolicu gotovo iza svakog podoja, što može postati pravi izazov kako neiskusnim roditeljima tako i onim iskusnijim, naročito ako je porod bio težak pa je i sam oporavak duži.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Bebu treba premotati svaka tri sata

Previjanje i njegu kože potrebno je provoditi učestalo, a najmanje svaka tri sata. Ako ste se odlučili za određeni način previjanja, ali se on u početku pokazao prezahtjevnim, nemojte biti isključivi i odbaciti ga u potpunosti. Situacija oko djeteta u obitelji mijenja se, ono raste i sazrijeva te se mijenjaju i njegove potrebe. Kako vrijeme prolazi, postat ćete sigurniji u sebe i djetetove potrebe, pa ćete možda biti spremni i isprobati nešto novo.

Jednokratne pelene dolaze u različitim varijantama, gotovo svaki proizvođač ima svoju tehnologiju i oplemenjuje pelenu dodacima kako bi bila što praktičnija i jednostavnija za upotrebu. Izrađene su u skupinama 1-6, koje su određene težinom djeteta.

Upotreba jednokratnih pelena vrlo je jednostavna, ne zahtijeva predradnje i naknadna razvrstavanja. Osigurava suhoću kože. Trošak upotrebe ravnomjerno se raspoređuje za vrijeme cjelokupnog nošenja. Zbog osjećaja suhoće ponekad se može čuti zamjerka da djeca teže osvijeste osjećaj za vršenje nužde, iako je to individualno i zavisi o djetetovoj zrelosti.

Pelensko područje izuzetno je osjetljivo, bebina je koža jako nježna jer je stalno izložena toplini, vlazi, trenju, kemijskim i mehaničkim produktima iz mokraće i stolice.

Ne ostavljaj pelenu predugo bez mijenjanja, čak i ako je čista. Mijenjaj ju u pravilnim vremenskim razmacima, obavezno jednom svakih nekoliko sati. Pazi da higijenski proizvodi koje koristiš ne sadrže kemikalije, pogotovo vlažne maramice, puder i kreme koje koristiš za zaštitu pelenskog područja. Moraš promijeniti pelenu čim vidiš da se beba pomokrila ili obavila nuždu. Nemoj čekati, reagiraj odmah.

Testirali ste Lupilu soft & dry pelene za bebe i Lupilu vlažne maramice s ekstraktom kamilice - evo što mislite o njima!

Čitateljice missMame i njihova djeca testirali su Lupilu pelene i vlažne mariamice. Donosimo vam njihove dojmove:

"Tekstura je odlična i jako su kvalitetne pelene. Pelena je dovoljno čvrsta i izdržljiva, ima odličnu moć upijanja, cijelu noć se izdrži s jednom pelenom. Koža nije iritirana nakon nošenja pelene, a beba spava najnormalnije. Pelena ju ne sputava u kretanju, odlično pristaje. Pakiranje odlično, praktično lijepljenje i uzorak super, zadovoljni smo.

Koža je normalna nakon korištenja bez iritacija, i više preferiram maramice s mirisom. Sviđa mi se miris Lidl maramica, odlične i na bazi kamilice i maslinovog ulja. Pakiranje super, lako se otvaraju i izvlače. Koristimo ih za guzu, za lice, za ruke. Najvažnije mi je kod maramica da nisu preagresivne za kožu i da nisu premokre. Zadovoljni smo i malim i velikim pakiranjem Lidil vlažnih maramica", rekla je mama Ana Marija.

"Tekstura pelena je čvrsta, a opet mekana za dječju kožu. Pelena je dovoljno čvrsta i dobro upija, a koža nije bila iritirana nakon nošenja pelene. Beba spava neometano i kreće se slobodno kad nosi Lidl pelene, a i praktične su za korištenje. Odlično upijaju i izdrže cijelu noć bez problema, rubovi se ne urezuju.

Na vlažne maramice nije bilo reakcije. Preferiram maramice s mirisom, a Lidl ima lagan miris. Praktične su, koristili smo pri promjeni pelene, brisanju ruku i lica nakon obroka. Kod maramica mi je važno da se ne suše, da su kompaktne. Lidlove su pouzdane, kompaktne, ne izazivaju iritaciju na koži", iskustvo je mame Ive.

"Sviđa mi se tekstura pelena. Pelene su mekane, što bebi daje osjećaj ugode. Odlično upija, tijekom noći nije promočila. Koža nije bila iritirana. Beba spava neometano kad nosi Lidl pelenu. Beba se neometano kreće, pelena joj super odgovara – nije ni prečvrsta ni prelabava. Pelene su praktične za korištenje. Najviše mi se sviđa to što preko noći nisu promočile te što bebi ne smetaju. Nemam nikakvih zamjerki.

Nije bilo nikakvih nuspojava na vlažne maramice. Preferiram bez mirisa ili s blagim mirisom. Iako je miris malo jači od onoga što inače koristim, miris mi se svidio te nije preintenzivan. Maramice su praktične. Koristim ih za čišćenje bebinog lica nakon jela, za brisanje rukica te nakon premotavanja. Kod maramica mi je važno da nemaju preintenzivan miris te da nisu previše mokre. Sviđa mi se miris te što u pakiranju dolazi 80 komada, što je dostatno za nekoliko dana", ispričala je mama Paula.

"Tekstura Lidl pelena je odlična. Ugodno sam iznenađena mekoćom, neplastičnošću i time koliko je tanka. Lidl pelena je dovoljno čvrsta, upija u rangu, meni do sada, najbolje pelene od isprobanih 10-ak vrsta. Bebina koža uopće nije bila iritirana nakon nošenja Lidl pelena, spava neometano jer Lidl pelena nije nigdje procurila. Dijete se kreće neometano i slobodno u Lidl peleni, praktične su za uporabu. Nemam nikakve zamjerke na Lidl pelene, zapravo prelazim na njih u potpunosti.

Nakon upotreb vlažnih maramica nisam primijetila nikakve reakcije na djetetovoj koži. Više preferiram maramice s mirisom, a miris Lidl maramica mi se jako sviđa - blag, ugodan, neprimjetan. Bilo bi praktičnije da na mjestu izvlačenja postoji plastični poklopac", rekla je mama Sonja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar mmama2
    mmama2

    Dakle, ovaj članak je najveci promašaj duze vrijeme vec, pocevsi od naslova 🙄

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.