Beba Zdravlje i njega bebe 29. ožujka 2022.

Mama upozorila roditelje: "Nisam znala da se to može dogoditi!"

Foto: facebook
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada su u pitanju male bebe, postoje određene opasnosti koje vam nikad ne bi pale na pamet. Jedna od njih tiče se duge kose. Naime, vlasi kose lako se mogu zapetljati bebama za prstiće i uzrokovati ozljedu nježne bebine kože...

Mama Sara Ward upozorila je roditelje na rijetko stanje zbog kojeg je njezin petomjesečni sin Logan završio na hitnoj pomoći. Naime, dječaku se vlas kose zaplela o nožni prst, zbog čega je hitno završio u bolnici.

"Za ovo nisam čula dok se nije dogodilo mom sinu. Nisam toga bila svjesna, nisam znala koliko može biti ozbiljno", započela je majka objavu na Facebooku. Ona i njezin suprug uočili su da jedan dječakov nožni prst izgleda crvenije od ostalih. Međutim, činilo se da dječaku ništa ne smeta pa nisu dizali paniku. Crvenilo je tijekom vikenda jačalo, a pojavila se i linija koja je prelazila preko sredine prstića. Tada su odveli sina pedijatru.

"Liječnik i medicinska sestra su gotovo sat vremena pokušavali ukloniti dlaku koja se omotala mom sinu oko prsta. Uspjeli su ukloniti dio, ali nisu bili sigurni da će to riješiti problem. Poslali su nas doma i rekli da pratimo stanje", prisjetila se Ward. Prst je u narednih par sati počeo je oticati i poprimati ljubičastu boju. Otišli su na hitnu pomoć. Ondje su doznali da je i operacija jedna od opcija liječenja.

"Sindrom podvezane dlake"

Stanje o kojem govori naziva se sindrom podvezane dlake. "Događa se kada se vlas kose ili konac čvrsto omota oko tijela. Obično je to prst na rukama ili nogama, ali može se dogoditi i na genitalijama", rekla je pedijatrica Sara Holmstrom. Najčešće se događa kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci, najčešće na nožnom prstu, a u većini situacija ipak nije potrebna operacija. 

"Ovo je upozorenje za sve roditelje! Nikad nisam čula za to dok se nije dogodilo mom djetetu. Pramen kose mu je bio toliko čvrsto omotan oko nožnog prsta da je prekidao cirkulaciju. Mnogi od vas možda misle, to je samo dlaka, ne može se dogoditi ništa strašno. Znam da sam i ja to mislila. Ali pramen kose može se tako čvrsto omotati oko ekstremiteta i tada počinje oticati i sužavati to područje.

"Imali smo veliku sreću da smo uspjeli spasiti nožni prst i za dlaku izbjeći operaciju", napisala je mama i poručila:  "Provjerite ima li dlaka na prstima vaše bebe. Ako vidite jednu omotanu oko njih, pokušajte je ukloniti što je prije moguće. Ako ne uspijete, a crvenilo postaje sve jače, odmah se javite pedijatru."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.