Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 24. rujna 2015.

Kako ošišati dijete?

meri
Foto: Sanja Miler
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame s foruma Klokanice pitaju se kad treba odvesti dijete prvi put na šišanje, a Snježana Vranješ iz Čuperka odgovara kako ih pripremiti i koliko je staro namlađe dijete koje joj je došlo na šišanje

Kad prvi put odvesti dijete frizeru? Treba li ga prethodno pripremiti i kako? Ako se dijete ne želi ošišati kod frizera, treba li odustati i vratiti se drugi put? Sve su to pitanja o kojima raspravljaju mame na forumu Klokanice, u temi Kako ošišati dijete?

Korisnica mama2 girls otvorila je temu postavljajući pitanje: "Imam problem sa šišanjem. Moje kćeri ne žele ići kod frizerke. Šišate li vi doma same svoje klince, kakve frizure su najpraktičnije, kad ste ih prvi put vodili kod frizerke i kako je bilo?"

Poslije treće godine je lakše

šišanje frizer | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Curka će uskoro 3 godine. Tri puta ju je šišala frizerka, od toga dvaput šiške i jednom sve. Otpočetka sam joj sama rezala šiške i skraćivala kosu. Na kratko ju neću šišati. Za mene su skoro do puberteta mislili da sam dečko jer sam imala kratku kosu. Ako je cura, nek se vidi", opisala je svoje iskustvo mama missha.

Kako bi se djeca naviknula na prostor, bolje ih je dovesti prvo na igranje, bez pokušaja šišanja. "Kod nas se većinom klinci dođu prvo malo poigrati, upoznati s prostorom. Sve im je novo, nepoznate tete, moraju se prilagoditi", kaže Snježana Vranješ iz frizerskog salona za djecu Čuperak iz Zagreba dodajući da je do treće godine najteže, a poslije se djeca opuste.

Treba im odvući pažnju

"Djeca bi trebala obavezno sjediti kad ih se šiša, trčanje za njima sa škarama u rukama je opasno. Ponekad sjede na mami ili tati, ponekad im pustimo crtić, a ponekad im pažnju zaokupi neka igračka", objašnjava Snježana Vranješ. Ako se još boje, kaže da je

erik | Author: Sanja Miler Foto: Sanja Miler

važno okrenuti ih suprotno od ogledala kako ne bi vidjeli što im radite.

Mama Iskrica1347 imala je slično iskustvo: "Moja ima kovrčavu kosu i jednom sam je sama ošišala, a dvaput smo bili kod frizerke. Našla sam frizerku koja joj pusti crtani film dok ju šiša, tako da je tada dosta mirna. Ima 3 godine i 10 mjeseci."

Dečki idu na prvo šišanje ranije

Djeca obično na prvo šišanje idu od 10 mjeseci pa do godine dana starosti. Većinom dečki dođu ranije na prvo šišanje. Zašto je to tako? Vjerojatno zato jer se djevojčicama češće pušta duža kosa, pa ih se i kasnije vodi kod frizera. "Često se curicama ošišaju samo šiške", kaže Snježana Vranješ iz Čuperka koja nam je otkrila kako je najmlađe dijete koje joj je došlo na šišanje bila mala beba stara 2 i pol mjeseca koja je već imala "grivu" na glavi.