Beba Uz mamu i bebu u prvoj godini 26. kolovoza 2020.

Anita Dujić: Svaki dan radim jednu bitnu stvar sa svojom bebom

Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitam svojoj bebi od rođenja, skoro svaki dan. Trudim se tokom dana uloviti njezinu koncentraciju te joj pročitati knjigicu, dvije za koje znam da ih ona voli.

To nerijetko završi da se ona okrene za nečim drugim što joj je otelo pažnju, pa ja završim čitajući samoj sebi, ali bitno je truditi se i lagano stvarati naviku. I sama volim čitanje, te želim da to bude sastavni dio i Lilynog života.

Navika čitanja je dar koji se uči

Za mene je čitanje neizmjerno važno, to je prozor u jedan novi svijet, bijeg u neke daleke, čarobne zemlje gdje je sve dopuštenoČitanje kreira znatiželjne, zdrave mlade ljude, razvija maštu, tjera te da misliš. Navika čitanja je zapravo dar koji se uči".

Trudim se čitati joj kada god ulovim malo vremena, to je najčešće prije spavanja kada čitamo nježne, opuštajuće priče, a tokom dana uglavnom biram nešto što će joj probuditi maštu, što će je razveseliti. U zadnje vrijeme to je knjiga „Kako je Lily došla na svijet“, Tvornice snova. Preslatka, životna, personalizirana knjiga koju ona toliko obožava, a i ja. Unutra su slatke pričice, slikice Lily, te imena ljudi koji su joj bliski, što ona već sad prepoznaje. Svaki dan joj pročitam par redaka i uživam u njezinim neodoljivim izrazima lica kao reakcije na knjigu.

Uglavnom biram knjige prilagođene njezinoj dobi

 Kažu znanstvenici da je bitno djeci čitati pravu knjigu u pravo vrijeme, pa se nekako vodim time.

„Kada je čitanje u pitanju, ali i sve ostale aktivnosti u našoj obitelji, obaveze su podijeljene pola pola.„

Duncan i ja radimo sve podjednako, tako da joj čitamo oboje. Kako je Lily dvojezično dijete, ja čitam i pričam s njom što više na hrvatskom, a Duncan na engleskom jeziku. Ona trenutno koristi oba dva jezika, tj.miješa ih, iako joj, moram priznati, bolje leži engleski.

U jednom našem danu, rekla bih, prođemo čitavu paletu osjećaja i aktivnosti. Ima tu svega. Ona je dakako centar svih naših planova, tako da joj se trudimo što više prilagoditi. Jako puno se igramo, pjevamo, plešemo i glupiramo. Za čitanje joj još uvijek, u ovoj dobi, vrlo brzo odluta fokus na nešto drugo, no ja ne odustajem.

Moj plan je svaki dan joj nešto pročitati. Navika će doći s vremenom, bitno je biti ustrajan.

Pampers i missMAMA stručno i s ljubavlju vode mamu i bebu kroz prvu godinu na posebnom micrositeu.

Možda te zanima... Anita Dujić: Kupati i uspavljivati Lily postalo je daleko zabavnije od izlaska na cugu u grad Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.