Beba Uz mamu i bebu u prvoj godini 29. srpnja 2020.

Anita Dujić: Kupati i uspavljivati Lily postalo je daleko zabavnije od izlaska na cugu u grad

Foto: Pampers
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odakle uopće početi pisati o temi majčinstva? Ona trenutačno obuhvaća sve, barem u mom slučaju, jer se, iskreno, promijenilo štošta. Poznajem neke ljude koji su sami sebe uvjeravali da će, kad dobiju dijete, sve ostati isto, samo će dobiti jedan prekrasan dodatak svom životu.

E pa, dodatak smo dobili, najljepši mogući, ali više ništa nije isto. I ne, to ne govorim s nekom sjetom ili nostalgijom, nego s povećim podočnjacima, izrastom i pet kilograma viška, ali i s punim srcem. Zato što je roditeljstvo upravo to: niz kontradiktornosti i izazova među kojima se trudim balansirati na dnevnoj razini. Ključan je izraz trudim se jer mi to ne uspijeva baš svakog dana, ali to i jest poenta. Poenta je u mojoj verziji roditeljstva svakodnevno padati i dizati se, učiti, rasti i razvijati se zajedno sa svojim djetetom jer sam vrlo brzo shvatila da kompromisa nema, gumba za stiskanje pauze također, a nema čak ni predaha. To je konstantni sprint u kojem se trudiš dati najbolje od sebe svake minute i sekunde.

Poenta je u mojoj verziji roditeljstva svakodnevno padati i dizati se, učiti, rasti i razvijati se zajedno sa svojim djetetom.“

Možemo malo o konkretnim promjenama koje su nastupile kad sam postala majka i vjerujem da će se više-manje svi roditelji pronaći u ovim redcima, a oni koji to tek kane postati možda dobiju neki koristan uvod kako to otprilike izgleda u praksi:

Sve traje triput duže i uvijek treba ponijeti sve

U početku sam mislila kako ću sve moći organizirati bez problema pa sam tako prvih nekoliko puta zaboravila ponijeti ključne stvari, što se nije pokazalo baš uspješnim. Lily se eto odlučila pokakati kao nikad u životu pa je toga bilo posvuda, a ja baš tad nisam ponijela rezervnu robicu. Drugi pak put nisam ponijela pelene, koje su ključne… I tako, bilo je svega, ali sam sa svakim takvim iskustvom nešto naučila. Naučila sam ponijeti apsolutno sve kad izlazim van s djetetom. Računajte svakako da će vam trebati dvostruko više vremena nego prije.

Mijenja se pogled na život, kao i prioriteti

Lily je apsolutni prioritet i tu nema dvojbe. Kako sam postala majka u 34. godini života, nauživala sam se svega što čini život prije djece i došla sam do točke da mi više ništa ne nedostaje, a to je i bio trenutak u kojem sam odlučila da želim dijete. Nemam osjećaj da „nešto propuštam“. Štoviše, kupati i uspavljivati Lily postalo je daleko zabavnije i ljepše od izlaska na cugu u grad… Ma, od bilo čega drugog!

Kupati i uspavljivati Lily postalo je daleko zabavnije i ljepše od izlaska na cugu u grad.“

24 sata u danu više nije dovoljno

Otkad sam postala majka najviše mi nedostaje – vrijeme! Svakoga dana barem od tri do četiri sata jer 24 sata jednostavno nije dovoljno. Iznimno je teško balansirati između vlastite tvrtke odnosno brenda i roditeljstva, a posebno kad je partner zbog posla odsutan većim dijelom godine. Da stvar bude „zanimljivija“, ni baka-servisi nisu u blizini. Zato je mene, moram priznati, spasio vrtić. Tijekom jutra radim punom parom, pa ručak, pa malo odmora i već idem po nju. Navečer, kada curka zaspi, onda si tu i tamo volim priuštiti mali kućni spa ili, baš kao sad, pisati ovu kolumnu. To je vrijeme za mene.

Planiranje je ključ

Naučila sam da stalno moram razmišljati dva ili tri koraka unaprijed po svim pitanjima. Jedino tako stvari funkcioniraju. Sve mora biti dobro organizirano i isplanirano. Nažalost, ostalo je jako malo mjesta za onu ludu i neopterećenu prijašnju spontanost.

Želja da svijet učinimo boljim mjesto nije više samo neka daleka misao

Kao roditelju, iznimno mi je važno da Lily odrasta u normalnom uljuđenom društvu u kojem vladaju ravnopravnost, poštenje, uvažavanje i poštivanje. Znam da je naša stvarnost daleko od toga, ali svim ću se silama truditi da joj sve te vrijednosti usadim i pošaljem je u svijet kao sretnu i zdravu mladu osobu. Vjerujem da svatko od nas svojim postupcima može mijenjati svijet i da sve kreće od doma.

Želim da Lily odrasta u normalnom uljuđenom društvu u kojem vladaju ravnopravnost, poštenje, uvažavanje i poštivanje.“

Donošenje odluka sad ima neku drugu dimenziju

Lily je na prvome mjestu u svakoj našoj odluci. Planovi se dogovaraju tako da njoj bude najbolje, a onda dolazimo mi. Sve se puno više važe i mjeri i nekako ima veću težinu.

Imam osjećaj da mi je srce naraslo za dva broja otkad sam postala majka.“

Ljubav koju nikad nisam mogla zamisliti

Kad me te male ručice zagrle, ništa više na ovom svijetu ne postoji. Imam osjećaj da mi je srce naraslo za dva broja otkad sam postala majka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.