Beba Štiti kao mama 19. siječnja 2021.

Beba dolazi kući iz rodilišta i što sada?

Foto: Promo

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U razgovoru s prim. mr. sc. Giovanom Armano, dr. med., specijalisticom pedijatrije, saznali smo kako se novi roditelji mogu najbolje pripremiti za prvi dolazak bebe kući, na što je važno obratiti pozornost i zašto je čist i dezinficiran prostor zlatno pravilo kojeg bi se svi trebali pridržavati.

Rođenje bebe neopisivo je sretan događaj za cijelu obitelj. Svi željno iščekuju mamin i bebin povratak kući iz rodilišta. Često ukućani koji doma dočekuju mamu i bebu više razmišljaju o uređenju dječje sobe balonima i šarenim natpisima nego o najvažnijoj stvari, a to je čist i dezinficiran prostor u kojem će beba boraviti.

Kada mala beba dođe doma iz rodilišta, najvažnije je prethodno očistiti i dezinficirati stan ili kuću, posebice prostor u kojem će beba najviše boraviti, a to su najčešće roditeljska spavaća soba i dječja soba.

Novorođene bebe još nemaju razvijen imunitet. Svi mikroorganizmi prisutni u okolišu, na predmetima kojima se koristimo pri njezi i hranjenju bebe, potencijalno mogu predstavljati rizik za razvoj bolesti. Beba dojena majčinim mlijekom dobiva antitijela koja štite u prvim mjesecima života, ali higijena majčinih ruku, predmeta oko bebe i prostora osnova je za zdrav rast i razvoj.

Kako beba raste i razvija se, razvija se i njezin imunitet pa beba postaje sve otpornija, no ovo su neka zlatna pravila kojih bi se svi roditelji trebali pridržavati:

1. Redovito i pravilno pranje ruku

Jako je važno prati ruke prije no što pristupimo bebi i uzimamo ju u naručje. Pri upotrebi dezinfekcijskih sredstava za ruke potrebno je detaljno pročitati upute te ruke ponekad još jednom isprati kako ne bismo slučajno dezinficijens nanijeli na nježnu dječju kožu, posebno ručice koje beba može staviti u usta.

2. Ograničiti posjete bebi u prvim danima života

U prvim je danima važno da rodbina, prijatelji i drugi ljudi ne posjećuju mamu i bebu. Osobito mala djeca koja idu u kolektiv (vrtići, jaslice) ne bi trebala biti oko novorođene bebe jer mogu biti potencijalni izvor infekcije. Čak se preporučuje da starija braća neko vrijeme niti ne idu u vrtić da ne bi prenijela infekcije novorođenom bratu ili sestrici.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Čišćenje i dezinfekcija stana ili kuće

Temeljito treba očistiti spavaću sobu u kojoj će beba najčešće boraviti s mamom, što podrazumijeva: krevet, okvir kreveta, potencijalne police iznad kreveta i oko kreveta, dječji krevetić, prematalicu, podove i sve glatke površine na kojima se mogu pronaći različiti mikroorganizmi.

Osigurat ćemo čist krevetić ili kolijevku s prozračnom, pamučnom posteljinom koja se može lako prati i glačati.

Prostor za prematanje treba redovito čistiti i dezinficirati zbog stolice i urina koji često završe na površini za prematanje kada su bebe nestašne i krenu se pomicati.

Kolica u kojima će beba prvi put ići u šetnju potrebno je očistiti te dezinficirati ručku kojom mama i tata guraju kolica, a zatim primaju dijete. Nakon svake šetnje kolica je potrebno ponovno očistiti i dezinficirati, posebice kotače koji se kreću po podu i mogu kući donijeti različite neželjene bakterije i viruse.

Čitava bi soba trebala biti svijetla, prozračna, redovito provjetravana i ovlaživana, osobito u zimskim mjesecima kada se prostorije griju i zrak postaje izrazito suh.

Preporučuje se maknuti zavjese i tepihe kako bi prašine bilo što manje, a čišćenje što jednostavnije. Prašina i grinje također su opasni za malu djecu jer su izvor alergije i raznih alergijskih bolesti kao što su atopijski dermatitis i astma. Zato je dobro, osim čišćenja, primijeniti i dezinfekcijska sredstva koja ne uništavaju samo bakterije nego i alergene.

Prvo kupanje bebe

Da bi beba bila zdrava, moramo održavati higijenu. Pri svakom prematanju bebe važno je dio tijela koji pokriva pelena brižno oprati u običnoj vodi, po mogućnosti što manje koristiti vlažne maramice kako ne bi došlo do iritacije.

Kupanje se preporučuje više puta tjedno, a može i svakodnevno ako bebi godi i ako je njezina koža nježna i meka. Pri kupanju ne treba koristiti šampone jer oni dodatno isušuju, a ponekad i iritiraju kožu. Kupanje ne treba trajati predugo, važno je da ono postane dio rutine, ritual u kojem beba uživa i koji će joj pomoći lakše zaspati.

Kadicu u kojoj kupamo bebu potrebno je prije svakog kupanja dobro oprati. Ako koristimo dezinficijens, važno je isprati ga kako ne bi došao u izravan dodir s nježnom bebinom kožom. Nakon kupanja kadica se ponovno treba detaljno oprati, dezinficirati i spremiti za sljedeće kupanje. Naime, mikroorganizmi vole vlažne prostore pa je kadicu potrebno i dobro osušiti nakon čišćenja i dezinfekcije.

Prilikom odabira dezinfekcijskih sredstava potrebno je obratiti pozornost koja sredstva zaista štite od bakterija i virusa i u kojoj mjeri. Dettol sprejevi i maramice uništavaju 99,9 % bakterija i virusa, uključujući i virus koji uzrokuje bolest COVID-19. Odlični su za čišćenje i dezinfekciju površina poput podova, podloga za prematanje, hranilica, dječjih kadica, površina u kupaonici, kuhinjskih površina, podloga za rezanje hrane i elektroničkih uređaja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.