Beba Svijet kako ga vide mame 17. studenoga 2020.

Evo koje metode nošenja bebe stručnjaci (ne) preporučuju

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nosiljke ili guranje u kolicima - što je praktičnije i bolje za bebu? Prije nego što kreneš u potragu za opremom, imaj na umu da pogrešan odabir može ozbiljno naštetiti razvoju bebe

Liječnica Rosie Knowles, autorica knjige „Why Babywearing Matters“, objašnjava kako su bebe rođene u sklupčanoj poziciji i imaju blago zakrivljenu kralježnicu nekoliko mjeseci nakon rođenja. Zato pri nošenju u nosiljkama i maramama treba paziti na to da je beba smještena u pozu M, koju često nazivaju „žablja“. U nastavku saznaj koje su prednosti i nedostaci nošenja beba u maramama i nosiljkama te jesu li kolica zaista najbolji izbor.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Čudesne marame

Jedna od najjednostavnijih nosiljki je marama, a tzv. klokanska njega donosi mnogo dobrobiti za bebu – potiče razvoj mozga, kukova i kralježnice, regulira tjelesnu toplinu, a dokazano je da bebe tako manje plaču. Marame za nošenje smiju se koristiti od najmlađe dobi, a tradicionalno su prisutne u mnogim kulturama kao osnovno i često jedino pomagalo. Postoji više vrsta i načina vezanja marama, ovisno o dobi djeteta - ispred trbuha, na boku i na leđima (kad beba napuni godinu dana).

Jedna od prvih koje su se popularizirale kod nas je wrap marama, kojom se omata beba i tako fiksira uz tijelo majke. Ovaj dugačak komad platna (obično duži od 4 m i širok 70-ak cm) omogućuje nošenje u više položaja, izuzetno je udoban za mamu i bebu, a prednost je što možeš i dojiti dok hodaš. Važno je savladati posebne tehnike vezanja kako bi tvoje dijete bilo u potpunosti sigurno tijekom nošenja.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Marama Mei Tai kombinacija je klokanice i marame. Težina djeteta ravnomjerno je raspoređena preko leđa i ramena te će se aktivniji roditelji bez problema moći uputiti u zahtjevnije šetnje. Beba mora imati čvrstu muskulaturu vrata kako bi je mogli nositi u ovoj vrsti nosiljke, što je najčešće nakon trećeg mjeseca.

Marama ring sling vrlo je popularna, a zbog prstena nudi mogućnost najvećeg broja poza za bebu. Nedostatak je što je većina težine na jednom ramenu, pa dugotrajno nošenje, iako ugodno bebama, nije baš najugodnije onome tko je nosi. To je i najčešći razlog zbog kojeg se pojedine majke radije odlučuju za neku drugu vrstu nosiljke.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Nosiljka – jednostavna za korištenje

Nosiljka ima veliku prednost u odnosu na maramu, a to je njezina jednostavnost. Ne trebaš je učiti vezati, ali pri kupnji je bitno pronaći onu odgovarajuću za tebe i bebu jer se teže prilagođava tijelu. Majke koje su skeptične prema mekanim maramama uvijek mogu odabrati čvrstu nosiljku ili klokanicu s mnogo kopči, a kralježnica tvoje bebe uvijek će biti poduprta.

Što se tiče udobnosti pri nošenju, ona se ne može mjeriti s maramom. Kod duljeg nošenja naramenice se mogu urezati u ramena i nisu moguće sve poze nošenja bebe. Većinu nosiljki ne bi smjela koristiti prije nego što tvoja beba napuni šest mjeseci jer postoji opasnost od opterećivanja kralježnice i leđnih mišića.

Ako si novopečena mama, možeš pratiti jednostavne savjete i upute koje je Udruga proizvođača i maloprodaje nosiljki Ujedinjenoga Kraljevstva (The Consortium of UK Sling Manufacturers and Retailers) donijela kako bi tvoja beba bila sigurna:

  • nosiljka treba biti čvrsto pozicionirana
  • bebica ti treba biti cijelo vrijeme na vidiku i dovoljno blizu za poljubac
  • obavezno podigni njenu bradu od prsa kako bi joj omogućila normalno disanje
  • ne zaboravi osigurati njena leđa

Ne preporučuje se položaj u kojem je beba okrenuta prema naprijed, odnosno suprotno od mamina lica. Tako se ne prakticira zdravi položaj „žabice“ te se vrši pritisak na bebinu kralježnicu. Glava i vrat nemaju potporu jer u položaju naprijed bebina glava visi i vrat joj je preopterećen. Ako se ipak odlučiš za nosiljku, uvijek bebu nosi okrenutu prema sebi jer tako će se više emocionalno povezati i osjećati sigurnije u majčinu zagrljaju.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kolica za duge šetnje

Odabir najprikladnijeg načina nošenja može biti pravi izazov za roditelje, ali i pored marama i klokanica neki ipak odabiru kolica. Tijekom dugih šetnji ova opcija je ipak najudobnija i najpogodnija za bebinu kralježnicu. Čak i kada dijete naraste, lakše je gurati ga u kolicima nego nositi na leđima ili prsima.

Još jedna prednost kolica je da tvoja bebica može u miru spavati dok ti obavljaš šoping ili sjediš na kavi s prijateljicom. Neke mame vole da im djeca mogu promatrati okolinu i upijati podražaje dok su okrenuta prema naprijed, što nije preporučljivo u nosiljkama. Kolica su vrlo dobar odabir ljeti jer će tvoje dijete imati više zraka i bit će mu manje vruće nego da je priljubljeno uz tebe.

Određena kolica imaju i pričvršćene autosjedalice, što je korisno jer ti omogućuje brzo prebacivanje djeteta iz automobila u kolica i obrnuto. Super rješenje ako živiš na jednom kraju grada i moraš voziti do parka ili šetališta na suprotnom dijelu.

Marama, klokanica ili kolica, koji je tvoj odabir?

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Sve nove mame (koje su to postale rođenjem, posvajanjem ili udomljavanjem djeteta) od 1. 1. 2020. do 31. 12. 2020. ostvaruju pravo na promociju u A1 ponudi koja uključuje do 500 kn popusta na uređaj uz tarife Savršena i Bezbrižna, kao i dodatne pogodnosti povezane u MOZAIK.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • wadoran

    My last month paycheck was for 11000 dollars... All and was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour.... click here ==========?? Www.earn75.com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.