Beba 11. ožujka 2022.

Pregled koji je važno napraviti do trećeg mjeseca djetetova života

Foto: Shutterstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prevencija je pola zdravlja, a posebno je važna kada su u pitanju najmlađi. Zato u suradnji s Poliklinikom Wellife odgovaramo na najčešća pitanja o ultrazvučnom pregledu dječjih kukova te trima čitateljicama poklanjamo UZV dječjih kukova, a sve što morate napraviti je odgovoriti na kratko pitanje

Ultrazvuk dječjih kukova jedan je od onih pregleda kod kojih je vrijeme od krucijalne važnosti. Razvojni poremećaj zgloba kuka kod beba, koji se ultrazvukom evidentira, bolest je koja se učinkovito liječi ukoliko se na vrijeme otkrije. Uz adekvatno liječenje moguće je potpuno ozdravljenje, no kako bi terapija imala takav uspjeh potrebno je UZV kukova napraviti što prije.

Kako izgleda ultrazvučni pregled dječjih kukova?

Za ultrazvučni pregled kukova neophodna je odgovarajuća oprema i educiran, stručan i iskusan liječnik. Pri kliničkom pregledu kuka dijete se postavlja na čvrstu podlogu tako da je ono opušteno i mirno, a liječnikove ruke ne smiju biti hladne. Kukovi i koljena su savijeni (flektirani) i svaki se kuk pregledava odvojeno. U Poliklinici Wellife, ultrazvuk dječjih kukova može se obaviti u ugodnom ambijentu, brzo i bez čekanja, a stručno i educirano osoblje pobrinut će se da bebama pregled prođe ugodno i bez suvišnog stresa. 

Zašto je važno obaviti UZV kukova što ranije?

Pregled  kukova je od davnina liječnicima predstavljao izazov. Hipokrat je prije oko 2400 godina prvi opisao poremećaj odnosno kliničku sliku prirođenog iščašenja kuka sa karakterističnim šepanjem. Naveo je kao uzrok traumu u maternici i upozorenje da se ta mana može popraviti ako se ranije započne s liječenjem. Isti stav liječnička struka je zadržala do danas. Liječnici uvijek iznova napominju važnost pravovremenog ultrazvuka kao ključnog pregleda u prevenciji poremećaja zgloba kuka.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Uz pravovremenu terapiju moguće je, bez operacijskog zahvata, vrlo brzo potaknuti formiranje normalnog, zdravog kuka, koristeći prirodan potencijal razvoja. Nažalost, prirodni potencijal za razvoj kuka traje kratko, tj. ako se propusti ključni period liječenje je dugotrajnije i teže, nerijetko i operativno. Zakašnjelim otkrivanjem bolesti dijete se izlaže dugotrajnom liječenju, a često i operativnom zahvatu te bolest može ostaviti trajne posljedice poput skraćenja noge, šepanja, bolova, a postoji opasnost i od invaliditeta.  

Kada je najbolje obaviti UZV kukova?

Ultrazvuk kod novorođenčeta može pouzdano otkriti displaziju (nepravilan izgled). U prvim tjednima života novorođenčeta zglobne ovojnice su labave pa se većina nestabilnih kukova zbog učvršćivanja zglobnih ovojnica i rasta i razvoja zglobne čašice poslije tog vremena stabilizira. Stoga se UZV kukova preporučuje obaviti nakon 3. tjedna života, najbolje u dobi od 4 do 8 tjedana, a najkasnije do 3. mjeseca djetetova života. 

Može li razvojni poremećaj zgloba kuka biti nasljedan?

Pedijatar bi trebao ispitati majku o tijeku trudnoće, porodu i pojavnosti ovog poremećaja u obitelji. Pozitivna obiteljska anamneza (prisustvo iščašenja kuka u obitelji) upućuje na povećanu mogućnost razvojnog poremećaja kuka u pregledavanog djeteta. No, osim genetike, na poremećaj zgloba kuka u djece mogu utjecati različiti unutarnji i vanjski čimbenici poput genetike, položaja u maternici, porođaja na zadak, manjka plodne vode, anomalije maternice i asimetrije bedrenih brazda. Bolest se više javlja kod djevojčica te je češće zahvaćen lijevi kuk.

Je li UZV kukova bolan za dijete?

Bitno je naglasiti da je ultrazvučni pregled kukova neškodljiva, bezbolna i neinvazivna metoda koja ne koristi štetno ionizirajuće zračenje. Ultrazvuk kukova predstavlja točnu i brzu metodu za konačnu potvrdu dijagnoze. Niti jedna klinička metoda nema tu pouzdanost koju ima ultrazvučni pregled zbog čega je i postao zlatni standard u otkrivanju razvojnog poremećaja zgloba kuka u novorođenačkoj i dojenačkoj dobi.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Prepoznavši važnost ovog pregleda na koji se ne smije čekati, Poliklinika Wellife uvrstila je novu uslugu ultrazvuka dječjih kukova u svoju redovnu ponudu fizikalne medicine i rehabilitacije s fizikalnom terapijom za djecu i mlade.

Poliklinika Wellife vas nagrađuje!

Ukoliko ste novopečena mama koja za svog mališana želi samo najbolje, onda će vas sljedeća vijest itekako razveseliti - Poliklinika Wellife 3 missMAMA čitateljice daruje ultrazvukom dječjih kukova! U Poliklinici Wellife, ultrazvuk dječjih kukova može se obaviti u ugodnom ambijentu, brzo i bez čekanja, a stručno i educirano osoblje pobrinut će se da bebama pregled prođe ugodno i bez suvišnog stresa. 

Sve što trebate napraviti je odgovoriti na pitanje - ''Čega ste se najviše plašili kada ste saznali da ćete postati majka?'', a missMAMA će nagraditi tri najkreativnija odgovora. Vremena imate do 23. ožujka u ponoć.

Nagradni natječaj je završio. Dobitnice su:
Josipa Broz Boroja
Laura Balen
Željka Biljan

Zbog toga što zdravlje treba biti na prvom mjestu Merkur osiguranje osnovalo je Polikliniku Wellife. Pružajući visoko kvalitetne usluge dijagnostike i terapije, prevencije te rehabilitacije, Poliklinika Wellife osigurava svojim klijentima vrhunsku uslugu bez čekanja. Merkur osiguranje, kao osnivač Poliklinike, veliku važnost pridaje prevenciji i stavljanju zdravlja na prvo mjesto. Kroz usluge svoje Poliklinike, upravo to uspješno i postiže. Osim UZV kukova, u Poliklinici Wellife moguće je obaviti i specijalistički pregled fizijatra za djecu te pratiti motorički razvoj u svim fazama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.