Beba Mama poslije poroda 17. listopada 2023.

Una Bridged: 'Kada majka ima podršku, ima sve'

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Praktički odmah nakon što žena dozna da je trudna kreće planiranje i priprema za bebin dolazak. Ako je to prva beba u obitelji, onda je to prava avantura.

Iskusne mame dobro znaju da bi vjerojatno polovicu stvari na koje su potrošile novac s prvom bebom sada pametnije uložile. Kao i da bi budućim majkama sada zasigurno poklonile neke korisnije i pametnije stvari - primjerice tečaj dohrane, prekrasnu spavaćicu, baby handling tečaj, afirmacijske kartice za trudnoću ili pak omiljenu knjigu svake mame “Beba za stolom”.

I dok se buduća mama (i svi oko nje) kroz tih devet mjeseci polako pripremaju za svečani dolazak budućeg najslađeg člana obitelji, najčešće se posve zaboravi na pripremu onog perioda nakon povratka iz bolnice. Perioda koji je, u slučajevima kada je trudnoća prošla bez problema, možda i najizazovniji za svih - postpartuma (period koji počinje rođenjem djeteta i traje otprilike 40 dana; op.a.).

Možda te zanima... Poruka svakoj ženi koja je prvi put mama: 'To je najteža stvar u životu! Ne zaboravi to, Kraljice!' Roditelji

Jedna od najpoznatijih hrvatskih certificiranih doula i postpartum edukatorica, Una Pašić Gregović je na otvaranju - Kuće ljekovitog bilja u Matuljima pored Opatije, govorila upravo o važnosti postpartuma i pripremu na ovaj prekrasan, ali i izazovan period. Una je ujedno i jedna od osnivačica Mati Centra - cjelovitog centra za mame, trudnice i žene koji se otvara u Zagrebu i jedinstveno je takvo mjesto u Hrvatskoj.

Una uvijek voli naglasiti da se s rođenjem djeteta uvijek rađa i jedna nova majka. I da je, kada se priča o postpartumu - mama najvažnija. Jer kad je mama dobro, i beba je dobro. Stoga je tema Uninog predavanja bila “Stupovi postpartuma” - gdje je kroz četiri teme podijelila konkretne načine kako se svaka buduća mama može pripremiti za ovaj dokazano jedan od najintenzivnijih perioda u životu. I još važnije, što sve korisno mogu napraviti njezini članovi obitelji i prijatelji.

1. Prehrana

Ženi je u postpartumu potrebno 2-3 puta više nutrijenata za što bolji oporavak. U Slavoniji je običaj da se majci kada se vrati iz bolnice s bebom donese skuhani obrok - nije li to predivna gesta. Upravo ono što treba obitelji s malom bebom. Nikakav skupi poklon u tim prvim tjednima ne može zamijeniti topli, hranjiv obrok. Stoga, ako se pitate kako novopečenoj mami olakšati postpartum, a opet joj ne smetati - jednostavno skuhajte s ljubavlju hranjivi obrok i donesite im pred vrata. Topla, njegujuća, nutritivno bogata i lako probavljiva hrana pomoći će majci u proizvodnji mlijeka i oporavku tijela. I duše.

2. Odmor

Često majke imaju nerealna očekivanja i žele da im je u ovom periodu stan uvijek čist i uredan, da je sve savršeno. Međutim, u ovom periodu je važno da se majka odmara, da leži i povezuje se s bebom. U starim kulturama mame se 40 dana uopće nisu micale s kreveta. Jedino gdje su išle bio je wc. Samo su ležale, jele i povezivale se sa svojom bebom. Ukućani su se brinuli za sve ostalo.

3. Zacjeljivanje

Ovdje Una preporučuje sve prakse koje pomažu zacjeljivanju, poput fitoterapije (čajeva, tinktura), masaža i sl. Jer iako se ne vidi na van, iznutra ženino tijelo ima ranu veličine našeg dlana i zacjeljivanje ide postepeno i polako.

4. Podrška

“Ovo je najvažniji dio oporavka jer kada majka ima podršku, tada zapravo ima sve”, kaže Una. Podrška može biti i da obitelj plati čišćenje stana, prisutnost prijateljice da žena zna da nije sama, pomoć njezine majke i razumijevanje, a suprug brinući o majci zapravo brine o svom djetetu. “Ako ste buduće mame, ako jeste mame ili ste podrška nekoj mami - onda s istom nježnošću s kojom pristupate djeci pristupite i sebi”, naglašava Una. A prehrana, odmor, zacjeljivanje i podrška, iako čine stupove postpartuma, zapravo su i stupovi ženskog zdravlja i brige o sebi.

Možda te zanima... Život nakon poroda: 'Četvrto tromjesečje zaista postoji!' Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.