Beba Mama poslije poroda 10. studenoga 2023.

Beba je stigla kući! I što sad? Možeš to odraditi i s osmijehom i uživati u tim danima

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako bi roditelji imali odgovarajuću podršku, Centar za reproduktivno mentalno zdravlje i Najsretnija beba Hrvatska su osmislili radionice koje će im pomoći da se lakše snađu u svojoj novoj ulozi.

Da bi se beba osjećala ugodno u novoj okolini potrebno joj je oponašati uvijete koje je imala u maminom trbuhu. Oni je umiruju i pružaju osjećaj sigurnosti. Naime, tada je imala optimalne uvijete. Bilo je toplo, beba je bila sklupčana u fetalnu pozu, ljuljuškala se po cijele dane i noći, imala je stalno dostupnu hranu, obasjavalo ju je nježno crveno svjetlo koje je prodiralo kroz maminu kožu, slušala je mnoštvo glasnih zvukova.

Međutim, za vrijeme poroda oduzeta joj je toplina, osjeća neugodnu hladnoću, šokirana je zasljepljujućim svjetlom, odjednom ne čuje poznate zvukove, nema hrane, nema ljuljuškanja, stranci su oko nje i potpuno je bespomoćna. Oponašanje uvjeta iz maternice najlakše možemo postići uz povijanje, nošenje, ljuljuškanje, bijeli šum i dojenje.

Zapravo, radi se o kombinaciji pomalo zaboravljenih drevnih saznanja i modernih tehnika koje je dr. Harvey Karp oblikovao u 5 jednostavnih koraka koje pomažu i kod najtežih oblika kolika. Ono što je važno naglasiti je da iako je želja za brigom o djetetu intuitivna, kako to točno napraviti je nešto što se uči. Baš kao i vožnja bicikla ili automobila. I jednom kada se nauče, oni se ne zaboravljaju i vrlo lako ih je upotrijebiti kada roditeljima zatrebaju. Sve što je potrebno je strpljenje, upornost, te puno ljubavi.

I dragi roditelji, nemojte zaboraviti na sebe. To što ste postali roditelj ne znači da zaboravite na sebe. Zapravo, vi morate biti na prvom mjestu. Jer da bi mogli adekvatno brinuti o bebi, zadovoljiti njezine potrebe i pružiti joj ljubav, prvo vi morate biti dobro. A da bi bili dobro, prvo se morate pobrinuti za svoje nezadovoljene potrebe!

A da bi roditelji imali odgovarajuću podršku, Centar za reproduktivno mentalno zdravlje i Najsretnija beba Hrvatska su osmislili radionice koje će im pomoći da se lakše snađu u svojoj novoj ulozi. Jer roditeljstvo nije nešto što se zna. Roditeljstvo se uči baš kao i bilo koja druga vještina. Uz potporu i podršku stručnjakinja, roditelji će usvojiti alate koji će im pomoći u rješavanju izazova s kojima se svakodnevno nose. Polaznike očekuje rad na sebi bez napora, interaktivne vježbe, opuštanje, smijeh i naravno, ukusni zalogajčići.

Radionice vode Iva Brčić, mag. soc./phil., Happiest Baby trenerica, Barbara Lovrić magistra psihologije i Dora Zrinski Petrović, sveučilišna prvostupnica psihologije

 | Author: Promo Foto: Promo Prva radionica u nizu je Mirna beba = Sretni roditelji

Uživajte u prvim mjesecima roditeljstva s osmjehom na licu, bez stresa, neispavanosti i brojnih nedoumica.

Teme kojima se bavimo:

• Koji su najčešći uzroci plača i kolika.

• Kako u svega 1 do 2 minute umiriti najjači plač i kolike uz pomoć 5 koraka dr. Harvey Karpa.

• Zablude i koristi povijanja.

• Pogreške oko korištenja bijelog šuma.

• Zašto je nošenje dobro za bebin razvoj, te kako pridonosi smirenju kolika i plača.

• Zašto dojiti na zahtjev i kako ono pomaže u smirivanju kolika i plača.

• Kako da se mame i tate opuste.

• Kako se lakše nositi sa stresom.

• Kako raspodijeliti obaveze kada se beba rodi.

S čim odlazite:

• Znat ćete kako smiriti plač i kolike u nekoliko jednostavnih koraka i svega nekoliko minuta.

• Znat ćete bolje slušati svoju intuiciju i prepoznati bebine potrebe.

• Bolje ćete se nositi s izazovnim situacijama s kojima se susreću novi roditelji.

Radionicu vodi Iva Brčić, mag. soc./phil., Happiest Baby trenerica, trenerica terapijskih tehnika za djecu i mlade. Iva je mama koja je isprobala sve tehnike dr. Karpa i kada je vidjela kako odlično djeluju, odlučila je pomoći i drugim roditeljima. Već godinama provodi razne edukacije za buduće roditelje, o odgoju, nenasilnoj komunikaciji, roditeljstvu, prevenciji agresivnog ponašanja djece, prevenciji stresa, usklađivanju obiteljskih i poslovnih obaveza. A sve to kroz holistički pristup i uz puno vlastitog iskustva.

Vrijeme i mjesto održavanja:

18.11. od 10:15 do 12:15, Kukuljevićeva 15, Zagreb.

Cijena radionice:

34 eura po osobi.

Ako se upišu 3 ili više radionica ostvaruje se popust od 15% na cjelokupni iznos.

Ciklus Radionice za buduće i nove roditelje

1. Mirna beba = Sretni roditelji

2. Miran san za bebe (0 do 3 mj) = miran sam za roditelje

3. Miran san za bebe (od 3 mj do 8 mj) = miran sam za roditelje

4. Spavanje s lakoćom za djecu (od 1 do 5 godina)

5. Budite nježni prema sebi

6. Roditeljstvo bez stresa

7. Vrijeme za mene

Za sve prijave i informacije javiti se na najsretnijabeba@gmail.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.