Beba 03. lipnja 2022.

Konobar zamolio mamu da počisti nered svog djeteta u restoranu

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Je li moj posao i posao moje obitelji samo odgajati svoju djecu? Ili, bismo i kao zajednica trebali ustati i podržavati jedni druge?" Mama, Stacey, došla je do tužne spoznaje nakon nedavnog obiteljskog odlaska na večeru.

"U subotu navečer gledala sam konobara kako trči od stola do stola u užurbanom restoranu u predgrađu našeg grada. Puno obitelji, puno energije, puno hrane.  U to je vrijeme, moj sinčić Bryn je imao 10 mjesec i učio se sam hraniti.

I dok smo kod kuće koristili pribor za jelo i davali sve od sebe kako bismo ga nahranili bez nereda, Bryn je shvatio da ima moć (moć koja leži u stavljanju hrane u usta vlastitim udovima!) i bio je vrlo uzbuđen što se hranio samostalno. Činilo se da će se ili sam hraniti, ili uopće neće jesti. 

Uglavnom. Hrana koja mu nije došla do usta, završila je na podu restorana. Nakon ugodne večere, zatražili smo račun. Mladi konobar nas je pogledao kad je počeo pospremati stol i zatim usmjerio pogled na pod. 

Dok smo zgrabili svoje torbe, Bryn je počeo plakati, a zatim se plač pretvorio u urlikanje. Je li moj posao stati na ruke i koljena i zanemariti da se moje dijete neće smiriti (moja dojka je bila primarni lijek za moje dijete) i početi čistiti tjesteninu s poda, golim rukama? Ili je zadaća konobara koji je plaćen da nas usluži (u obiteljskom restoranu) i podrži da provedemo ugodnu večer?

Možda te zanima... Konobar je dobio otkaz nakon što je odbio poslužiti alkoholni koktel trudnoj mušteriji Trudnoća

Konobar me zamolio da mu pomognem očistiti nered.

Bila sam ljuta. 

Razmišljala sam, možda ovaj čovjek nikada neće imati djecu, niti to želi. I to je potpuno u redu. Svatko ima pravo na slobodu izbora. Ali pitam se, kada smo kao društvo postali tako surovi. Kada je naša zajednica odlučila da su djeca i obitelj manje cool opcija i odlučila da je podrška njima također "nekul"? Slični scenariji su mi se od tada dogodili u knjižnici gdje se moj sin popiškio na pod. Ili na letovima na kojima su mi Bryn i plač bili sporedna briga, sve zbog udobnosti i spokoja mojih suputnika. 

Ali zašto?

Kada smo se počeli više brinuti za druge ljude na letovima? 
Kada smo se počeli više brinuti za druge ljude na letovima? 
Zašto podržavamo samo tamo gdje smo povezani?

Naša društvo postaje sve više podijeljeno. Ovaj primjer ne dotiče se spola, seksualnosti ili rase, naravno. Međutim, ono što mi je pokazalo jest da se naše vrline gube u našem kompleksu isključivosti. Želim da moja djeca odrastaju u zajednici koja brine o ugroženima. U to su uključeni i starci i mala djeca.  Zajednica kakvu želim da Bryn vidi jest ona u kojoj svi radimo zajedno. Čini li me to starom školom? Nerealnom? Čak i sebičnom?

Je li moj posao i posao moje obitelji samo da odgajam svoju djecu? Ili bismo, kao zajednica, trebali ustati i podržati jedni druge? Čak i ako se ne možemo svi povezati sa svačijim stavovima i izborima.

katie dee konobar kćer Možda te zanima... Mamu oduševila velikodušnost nepoznatog konobara Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.