Beba 31. svibnja 2023.

Kako izbirljivo dijete uvjeriti da pojede hranu koju mu servirate

Foto: Pexels, Alexander Dummer

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svakodnevno omišljavanje i kuhanje obroka koje dijete naposljetku odbija pojesti može biti poprilično frustrirajuće. Ne brinite se, sve je to normalno. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da vaše dijete pojede hranu koju mu servirate na tanjur

Hrana je iz više razloga važna za razvoj djece. Osim očitog, fizičkog, ona je važna i za kognitivni i emocionalni razvoj i rast djece. Zato je jednako važno voditi računa o vrsti prehrane, kao i o odnosima koji djeca uspostavljaju s hranom. Ako imaš izbirljivo dijete što se hrane tiče, znaš koliko vrijeme obroka može biti stresno. Nekad se žali na hranu, nekad traži nešto drugo, a nekad ne želi uopće jesti.

Svakodnevna ''borba'' da dijete pojede obrok koji ste mu servirali može postati frustrirajuća. Nisu sva djeca gurmani, i to je potpuno razumljivo. Neka djeca jednostavno prolaze kroz fazu u kojoj odbijaju hranu jer im je sve drugo zanimljivije, a ima i onih koji više toga ne vole, nego vole. Možda vam je teško ne kriviti sebe u tim situacijama, jer se smatrate odgovornima za podmirivanje djetetove potrebe za hranom, no važno je to ne raditi. Kao i odrasli, i djeca mijenjanju okuse, i ono što vrijedi danas možda neće vrijediti za nekoliko mjeseci. 

 | Author: Pexels, cottonbro studio Foto: Pexels, cottonbro studio

No, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste motivirali dijete da pojede ono što mu servirate na tanjur.

Ne pretjerujte s količinom hrane na tanjuru

Velika količina hrane na tanjuru može djelovati odbojno i demotivirajuće na dijete. Poslužite male porcije kako ne biste obeshrabrili dijete sa silnom količinom hrane i omogućite mu da samo zatraži još hrane.

Budite strpljivi

Ponudite novu hranu više puta. Možda ćete pojedinu hranu morati ponuditi 10 do 15 puta prije nego što je vaše dijete proba. Dobar trik je da nove namirnice poslužite u kombinaciji s djetetovom omiljenom hranom. Ukoliko dijete odbije hranu, nemojte mu nuditi alternativu. Djetetu je to znak da će svaki put kad odbije hranu, dobiti nešto drugo što više voli.

Uklonite igračke i ekrane za vrijeme jela

Stvorite naviku kod djeteta da jede u sjedalici (nemojte ga hraniti dok se igra ili gleda crtiće). Dijete treba biti svjesno hrane koju jede. Maknite igračke i ugasite televizor ili druge uređaje koji djetetu odvraćaju pozornost od hrane i jela. 

 | Author: Pexels, Ksenia Chernaya Foto: Pexels, Ksenia Chernaya

Uključite dijete u biranje i pripremu obroka

Povedite dijete u kupovinu namirnica i u dućanu mu dajte priliku da odabere povrće koje bi voljelo da mu skuhate za ručak ili žitarice koje želi jesti za doručak. Uključite dijete u pripremu obroka. Ponudite mu da promiješa ručak, doda namirnice u lonac ili da pomogne oko postavljanja stola. Dijete će se osjećati ponosno i htjet će probati hranu koju je ''skuhalo''.

Reducirajte međuobroke i sokove

Ako primijetite da vaše dijete odbija glavne obroke, ali zato bez problema pojede međuobroke, probajte ih izbaciti i držati se isključivo 3 glavna obroka u danu - doručak, ručak i večeru. Tako ćete dati djetetu priliku da ogladni. Također, svedite konzumaciju sokova na minimum (jer stvaraju osjećaj sitosti) te izbjegavajte davati vodu djetetu neposredno prije jela.

Prilagoditi jelovnik djetetovim preferencijama

Ako ste primijetili da vaše dijete radije bira meso nego ribu, pripremajte mu češće meso i obrnuto. Budite kreativni i probajte ''zamaskirati'' namirnice koje dijete inače nerado jedo. Primjerice, ako odbija jesti određeno povrće, napravite od istog povrća popečke ili juhu. S druge strane, ako nerado jede doručak, ponudite mu žitarice koje će uistinu voljeti jesti. Primjerice, djeca vole jesti Lino Pillows žitne jastučiće jer sadrže ukusno Lino Lada punjenje. U kombinaciji s mlijekom one čine hranjiv i ukusan obrok koji će vaše dijete držati sitim do ručka.

 | Author: Lino Pillows nougat žitni jastučići

Učinite obrok zabavnim

Osvijestite kod djeteta da jelo nije mučenje, već ugoda. Učinite doručak zabavnim i potaknite dijete na jelo tako što ćete ga nagraditi brzinskom igrom nakon jela. Na pozadini Lino Pillows pakiranja pronaći ćete zabavne i praktične igre za mališane kao što su ''Križić, kružić'' koji možete izrezati s kutije i koristiti po želji, kao i bojanku ''Veseli kvartet s Antarktika'' kojima će se klinci zasigurno razveseliti.

Lino Pillows žitni jastučići punjeni najfinijom Lino ladom milk savršen su izbor za doručak za male izbirljivce. U jednoj zdjelici doručka nalazi se sva punoća okusa; kremasti namaz ''upakiran'' u žitarice zadovoljit će i najistančanija sladokusna nepca, s mlijekom ili bez njega.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.